poziomie :) więc kupujemy na kilogramy :))))))) Zobaczcie co pięknego i kolorowego przygotowaliśmy na śniadanie. Faszerowane pomidory z pastą z ricotty: Kilka pomidorów średnich lub takich, jakie lubicie najbardziej :) Farsz : 2 jajka na twardo 1 opakowanie serka ricotta 1 serek topiony z ziołami suszone pomidory z pestkami dyni (kupujemy w Biedronce) 8 czarnych oliwek 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oregano, pieprz oliwa
vegetaniemięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;) Składniki: Na ciasto: 500g. mąki pszennej 700 ml. mleka 200ml. wody gazowanej łyżeczka przyprawy podobnej do Warzywka 2 jajka Na farsz: 500 gram mięsa mielonego gotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy
NaKońcuJęzykarządzą naleśniki tym razem nie na słodko...powinny się spodobać zarówno na śniadanie jak i na obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka 1 jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki
NaKońcuJęzykapokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora
W kuchni Karmel-itkimąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę. Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę(...)solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować będą, że mąka wchłonęła odpowiednio dużo powietrza. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, które przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało. Rozwałkowujemy na grubość 5-7 milimetrów. Wycinamy krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nakładamy farsz, składamy na pół i starannie
Życie zamknięte w smakuPaszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania około 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru szczypta soli Farsz: około 350 g ugotowanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe, zwarzone po zmieleniu) 1 jajko 4 łyżki ćwikły z chrzanem (ja użyłam Jamar ) ulubione przyprawy(...)mąka). Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną
PatiGotujesito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtórzyć 2-3 razy. A później pozostaje przygotowanie tarty, ale to już sama przyjemność. Składniki farszu: 400 g kurek 2 średnie cebule 3 jajka eko 1/4 szklanki śmietanki 18% kilka łyżek posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól do smaku 2-3 łyżki masła klarowanego Przygotowanie farszu: Kurki(...)która powinna odparować. Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą i kolendrą . Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek . Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą. Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty. Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek
Codziennik Kuchennypodanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Farsz: 400g leśnych grzybów (mogą być mrożone) 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 50ml śmietany 30% 3 łyżki parmezanu sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciasto(...)doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinymniejsze kawałki. Ciasto na naleśniki zmiksować za pomocą miksera i usmażyć 10 cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć. W głębokim talerzu roztrzepać jajko (można dolać odrobinę mleka). Panierować krokiety w jajku oraz bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym(...)Pokroić ugotowane grzyby 8. Do farszu dodać grzyby 9. Farsz wymieszać i doprawić 10. Zmiksować wszystkie składniki na naleśniki 11. Upiec naleśniki 12. Wyłożyć farsz i zwinąć naleśniki 13. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej Poprzedni 1 z 13 Następny Robicie krokiety na Wigilię? Z jakim farszem najczęściej? Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami
KuchniaWeDwoje.plfarszem z mięsa wołowego i kapusty. 25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli jajko do smarowania Farsz: ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu ok. 20 dag kapusty kiszonej 1 cebula łyżka smalcu 1 jajko przyprawa np. Kucharek pieprz czosnek granulowany lub świeży Z czterech(...)Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić na smalcu. Zmielić mięso razem z kapustą i cebulą. Dodać jajko, przyprawić i wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie koła
Praktyczna plwypad za miasto kulebiak w wersji piknikowej :) Składniki: 50 dag mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki OPTIMA OMEGA 3 1 łyżeczka cukru 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g łososia 125 g pieczarek kilka rzodkiewek 1 cebula 70 g ugotowanego ryżu 1/2 pęczku koperku 1 szklanka mleka sól pieprz olej rzepakowy jajko do posmarowania ciasta OPTIMA(...)Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru
Kuchnia w oparachzapraszam Was do Ani , Patrycji i Ani . Ziemniaki faszerowane w łupinach Składniki: kilka(naście) większych ziemniaków 2-3 garście żółtego sera (lub więcej wg upodobań) 1 jajko (2 jeżeli używacie na prawdę dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka masła (więcej jeżeli używacie dużej ilości ziemniaków) sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie: Ziemniaki ułożyć na blasze(...)ziemniaków dodać masło, dobrze doprawić solą i pieprzem, ugnieść. Dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. Skórki ziemniaków delikatnie napełnić farszem ziemniaczanym, na równo ze skórką. Dodatek jajka sprawi, że farsz nieco urośnie. Nafaszerowane ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut lub do czasu aż farsz się zagrzeje, ser roztopi
Codzienne Gotowaniemasła pęczek natki pietruszki dodatkowo: ok 500 ml oleju do smażenia Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. Farsz : Grzyby gotujemy około 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Ja swoje przepuściłam przez maszynkę do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Dodajemy(...)sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty
Życie zaczyna się w kuchnismaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz(...)tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smarujemy farszem
Salonik smakówcebula się zeszkli, całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ostropestem. Patelnię z farszem zestawić z palnika. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masło stopić i odstawić do schłodzenia. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, solą i cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane jajka i ponad połowę mleka połączonego z wrzątkiem. Wymieszać. Do ciasta dodać masło(...)Każdą z części rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Prostokąt podzielić na 9 mniejszych prostokątów. Na małe prostokąty wykładać po czubatej łyżce grzybowego farszu. Ciasto dookoła farszu posmarować rozbełtanym jajkiem. Jeden z dłuższych boków ponacinać ostrym nożem co kilka milimetrów na długość ok. 1 - 1,5 cm, drugi zgiąć i nałożyć na farsz. Całość zwinąć w roladkę. Roztrzepać
Weekendy w domu i ogrodzie