jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:39/455)

Jajka faszerowane 331

Przystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka. Farsz z groszkiem: Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku(...)puszki. Podduś i ostudź. Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę majonezu, odrobinę pieprzu. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Teraz wypełnij białka jajek dowolnie dekorując. Farsz z fetą : Zblenduj lub zmiksuj 100 g sera feta z żółtkami z 5 jaj. Dodaj pieprz grubo zmielony. Masa jest dosyć miękka, wstaw ją do lodówki na około

Pasje Jolki
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1708

pofolgować Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos: 300 g śmietany ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia(...)Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Dusić ma maśle. Farsz doprawić solą i pieprzem oraz wystudzić. Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części

KuchniaWeDwoje.pl
Świąteczna tarta z grzybami 142

grzybami. Można podać ją na ciepło i na zimno. Będzie pysznym dodatkiem do czerwonego barszczyku. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 450 g pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy Semco 1 duża cebula 2 jajka 6 łyżek śmietany 18 % sól,pieprz Przygotować grzyby. Cebulę(...)ciastem wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i podpiec na jasnozłoty kolor. Do misi przełozyć usmażóne grzyby. Dodać śmietanę i jajka, doprawić do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć farsz grzybowy. Ładnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta gwiazdki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut aż farsz

Monia miesza i gotuje
Kartacze z mięsem 212

każdy był tej samej wielkości. Grr. ziemniaki - w proporcji 1:3 ugotowanych i surowych (u mnie na 6 mięciutkich klusków - 1kg surowych i 330g już ugotowanych) 1 jajko sól mąka ziemniaczana farsz: ok. 300g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego (najlepiej tłustego) jeśli mięso jest bardzo chude potrzeba będzie zmielić odrobinę słoniny 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku(...)przygotowujemy farsz. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu i wrzucamy do miski z mięsem. Dodajemy także starty czosnek, majeranek i resztę przypraw do smaku. Farsz powinien być pierny, nie mdły. Dodajemy także 1 jajko i 2 łyżki wrzątku (będzie delikatniejszy) i dobrze wyrabiamy. W garnku gotujemy dużą ilość lekko osolonej wody. Kulkę masy ziemniaczanej rozpłaszczamy na wielkość dłoni i nakładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Serowo jajeczna tarta ze szparagami, boczkiem i cebulą czerwoną 189

się tart na słono, ich tajniki i uniwersalność odkrywam dopiero teraz kiedy sama gotuję. I bardzo je lubię!  Składniki: ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko szczypta soli farsz pół pęczka około 200 gram szparag 1 cebula czerwona 100-150g boczku lub innej wędliny 200 ml mleka 3 jajka 200 gram serka topionego 1 łyżka masła(...)pietruszki Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz . Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Razem z cebulą smażymy pokrojony boczek lub wędlinę. Odstawiamy do ostygnięcia. Zioła siekamy drobno. Mleko, jajka i serek topiony i musztardę miksujemy na gładki krem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek większy od naszej blachy

Życie zaczyna się w kuchni
jajka faszerowane awokado nie tylko na święta 156

awokado 3 łyżki twarogu 1 łyżeczka rozmrożonego szpinaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy, przekrawamy na połówki i wciągamy żółtka. Żółtka łączymy z awokado, twarogiem, szpinakiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniamy połówki białek

Domowy Smak Jedzenia
Krokiety z grzybami i soczewicą 170

pełni oddaje smak dodanych do niej grzybów. Składniki (na 8 krokietów): 200ml mleka 200ml wody 2-2,5 szklanki mąki szczyta soli 1 jajko 2 łyżki oleju pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego lubczyku Farsz: szklanka zielonej soczewicy 10g suszonych borowików 100g mrożonych grzybów 1 duża cebula 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku łyżka(...)półprzykryciem do miękkości – soczewica może się nawet delikatnie rozgotować. Odcedzamy soczewicę na rzadkim sicie i zostawiamy do ostygnięcia.   W międzyczasie gdy składniki farszu stygną, przygotowujemy naleśniki – do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej, dodajemy sól, lubczyk i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem na jednolite ciasto konsystencji śmietanki kremówki

Smaczna Strona
Pierogi z mięsem + filmik 178

Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 5 liści laurowych 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kawałek boczku oliwa Wykonanie: 1. Zaczynamy od farszu. Ok. 800 g surowego mięsa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 2. Warzywa obieramy i myjemy.  3. Nastawiamy garnek(...)pozostawiamy do wystudzenia. 7. Wystudzone mięso z warzywami przepuszczamy przez maszynkę, przez sito o średnich oczkach. 8. Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy. 9. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, gorąca woda i zagniatamy. Po dokładny przepis zapraszam tu:  Idealne ciasto na pierogi

Kawa z mlekiem
KOŁACZ MAKOWY 146

ąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szkl.mleka   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/3 szkl. maku 1/2 szkl.rumu 10 dag.rodzynek 10 dag.fig 3 dag. świeżego imbiru 20 dag.mielonych migdałów 10 dag.orzechów laskowych 1/2 szkl.cukru ciemnego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)ówki żółtko 1 łyżka mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ciasto-makę wsypujemy do miski,robimy dołek,wsypujemy pokruszone drożdże,wlewamy letnie mleko.Dodajemy skórkę cytrynową,sól,cukier ,wiórki masła i jajko,zagniatamy ciasto.Wyrabiamy,odkładamy do wyrośnięcia na 30 min. farsz-mak mieszając,prażymy na suchej patelni.Figi kroimy,wraz z rodzynkami zalewamy rumem,odstawiamy na 20 min.Imbir obieramy,siekamy.Śmietanę miksujemy z cukrem,mielonymi migdałami,cynamonem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyzy z mięsem 117

jałowiec) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Mięso ugotować do miękkości z przyprawami, następnie wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić solą, pieprzem i wbić 1 jajko. Dokładnie wyrobić. Z farszu formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ułożyć je w misce, dociskając do dna. Podzielić masę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć

Malinowo w kuchni
Pierogi z soczewicą 136

tego przepisu S kładniki na ciasto z tego przepisu: 500 g mąki pszennej 50 g miękkiego masła ok. 200 – 250 ml zimnej wody 2 żółtka 1 jajko sól Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki papryki pieprz ziołowy i czarny szczypta gałki muszkatołowej sól   olej do smażenia cebulki Wykonanie(...)trakcie gotowania posoliłam.   Soczewicę po ugotowaniu wystudziłam. Przełożyłam na sitko i odcedziłam nadmiar płynu. Ziemniaki ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam. Jajko ugotowałam na twardo. Wystudziłam. Cebulę posiekałam i zeszkliłam   na oleju. Wystudzone składniki farszu zmieliłam w maszynce. Przyprawiłam do smaku pieprzem ziołowym, odrobiną   czarnego, majerankiem i słodką papryką. Nie dodawałam soli, ponieważ soczewicę w trakcie gotowania

Kuchnia u Krysi
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 99

zdrowo i zachęcająco. Efekt przerósł moje  najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Polecam.  Składniki: mąka  mleko sól cukier 1 łyżeczka oleju 1 jajko woda Składniki farszu: ugotowana kasza gryczana cebula papryka czerwona papryka żółta nać pietruszki sól pieprz czarny mielony Oliwa z oliwek Panierka: jajko zmielone orzechy włoskie zmielone orzechy nerkowca zmielone migdały sól(...)fareast-language:EN-US;} Farsz: do ugotowanej kaszy dodajemy usmażone na oliwie papryki i cebulę,dodajemy pietruchę i przyprawy.Dobrze,gdy farsz jest lekko pikantny,w przeciwnym razie w naleśniku będzie mdły. Gdy już zawiniemy krokiety panierujemy je w  jajku i zmielonych orzechach.Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 133

majonezu szczypta pieprzu Jajka dokładnie myjemy, gotujemy na twardo, przecinamy na pół i wydrążamy żółtko. Łososia kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy łososia, szczypiorek, rzeżuchę, majonez, żółtka jajek, doprawiamy pieprzem. Farsz wstawiamy do lodówki na 30 minut, schłodzonym nadziewamy jajka

Gotowanie i blogowanie
ZRAZY Z KARKÓWKI 170

prostu uwielbiamy.Spróbujcie a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki:   karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję farszu,zwijamy w rolady

Niespełnione zdolności kulinarne
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 1724

pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko   Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki, posolić i podsmażać do czasu aż wyparuje z nich cały płyn. Farsz doprawić pieprzem oraz(...)pieprzem ziołowym i zdjąć z ognia.   Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Przez środek  każdego z powstałych prostokątów (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie skleić je zamykając farsz w środku. Ostrym nożem przeciąć w poprzek ciasto na paszteciki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem sklejonym ciastem do dołu. Wierzch

Simply Food