jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:46/455)

Gibanica za sirom w Montenegro 126

twarogu półtłustego, 50 ml oleju, sól, 1 opakowanie ciasta kore 4 jajka, 150 ml wody gazowanej, Farsz: Twaróg półtłusty rozkruszyć w rękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni.    Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać

królestwo garów
Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem) 177

puszyste oraz pulchne w środku.   Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wrzącej wody 1/2-1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu Farsz: 100g wędzonej piersi z kurczaka 100g kremowego serka (typu Philadelphia) 20g sera mozzarella 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek pietruszka, rukola) czarnuszka (zamiast pieprzu) Przygotować farsz. Pierś z kurczaka(...)podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem). Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut

Di gotuje
Uszka z grzybami 149

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki tartej sól ,pieprz Przygotowanie   Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce(...)środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Na środek każdego umieszczamy farsz ,zlepiamy po przekątnej ,dwa narożniki łączymy ze sobą. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia

R'n'G Kitchen
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 2292

Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 100 ml śmietanki 18 % 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta(...)podsmażyć na maśle przez kilka minut. Następnie dodać mięso mielone i smażyć. Farsz doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. W między czasie przygotować sos pieczarkowy (przepis na sos znajduje się poniżej). Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Krokiety z kaczką i pieczarkami 291

oleju sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.   Farsz : mięso z całej kaczki ugotowanej w rosole 1 gotowana pietruszka 1 gotowana marchewka 1 jajko 2 cebule 500 g pieczarek 2 łyzki masła 2 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce(...)patelni rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 382

SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 1,5 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka – mleko – 1 szklanka – jajka – 2 szt – olej – 3 łyżki FARSZ: - podsmażone mięso mielone – ok. 300 g – jajko – 1 szt – sól , pieprz – do smaku – cebula – 1 szt – czosnek(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko. Dokładnie razem mieszamy. SOS: Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni ( do momentu aż się rozpadną ). Doprawiamy

Ostra na Słodko
Francuskie rożki z pieczarkami 155

się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem jajko. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto francuskie i wyciąć osiem kwadratów. Na środku każdego kwadrata ułożyć farsz. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem i złożyć po przekątnej tworząc trójkąty. Boki skleić i docisnąć widelcem tworząc wzorek. Gotowe rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem

In my kitchen
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 183

down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 2 ugotowane jajka(...)twardo, pokrojone w drobną kostkę 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na panierkę: 1/2 szklanki tartej bułki 1 jajko roztrzepane Przygotowanie: W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem

karmelowy
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 118

łyżeczka * mleko – 125 ml * masło – 1,5 łyżki * jajko L – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ: * kapusta kiszona – 300 g * grzyby suszone ( u mnie koźlaki ) – 1 szkl * kasza gryczana – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * liść laurowy, ziele angielskie, sól(...)cukier * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn i zagniatając dodajemy 1,5 łyżki masła roztopionego w reszcie ciepłego mleka. Wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy płaski prostokąt, zawijamy w folię i odstawiamy do chłodzenia

Ostra na Słodko
Jajka faszerowane wędzonym kurczakiem 194

przekonuje, najzwyczajniej w świecie można z nich zrezygnować – jajka na niczym na tym nie stracą. Sama osobiście nie do końca jestem do nich przekonana. Jednak sam farsz i w efekcie całe jajka bardzo mi smakowały. 6 jajek 100-150 g wędzonej piersi kurczaka 2-3 łyżki majonezu łyżeczka chrzanu – opcjonalnie 2 łyżki posiekanego drobno koperku 2 łyżki rodzynek(...)drobno siekamy. Kurczaka kroimy drobno. Łączymy w misce ze startymi żółtkami, białkami (tymi startymi, nie połówkami), koperkiem (część możemy odłożyć do dekoracji), chrzanem i majonezem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Napełniamy połówki jajek. Posypujemy po wierzchu rodzynkami oraz koperkiem/pietruszką. Źródło: Wielkanoc. 110 Najlepszych przepisów (wyd. Ringer AXEL SPRINGER POLSKA

Smaki Na Talerzu
Pikantne tartletki 133

upodobań. Gorąco polecam!  Ciasto: 170g mąki 85g masła 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Farsz: 1 cebula kilka plastrów szynki konserwowanej, kiełbasy lub innej wędliny nadającej się do przesmażenia 1 papryczka chili 1 czerwona papryka kilka pieczarek  1 jajko 150ml śmietany żółty ser starty, około dwóch garści sól, pieprz szczypta tymianku i ziół prowansalskich słodka(...)razie potrzeby można dodać ostrej papryki. W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną i startym żółtym serem. Ciasto dość cienko rozwałkować i wyłożyć nim foremki, wypełnić farszem, zalać śmietaną z jajkiem i serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jajka z farszem z awokado 283

kolejną propozycję na szybką przekąskę na świąteczny stół ;-) Ostatnio były jajka z różowym farszem, to dziś, żeby było różnorodnie, na zielono ;) Przepis podpatrzony na stronie Sekrety mojej kuchni . Składniki: 4 jajka pół dojrzałego, miękkiego awokado pół pęczka koperku + kilka gałązek do ozdoby łyżka majonezu sól, pieprz sok z połówki cytryny Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy

Czerwona Porzeczka
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta 138

smakują podane z sosem czosnkowym.  Składniki na 6 dużych naleśników: ciasto naleśnikowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz 450 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1/2 szklanki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania  sos czosnkowy (2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku) Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na chwilę. Następnie na rozgrzanej patelni (można dodać odrobinę oleju) usmażyć naleśniki. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju

Ugotować
Jajka faszerowane na 3 sposoby 591

może jajko? Takie z serkiem i dodatkami? Bo są do wyboru: słone, słodkie i ostre! Na imprezę idealne!! Składniki: 9 jaj I farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu szczypiorek pieprz sól II farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego (u mnie był z kawałkami łososia) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 suszone pomidory pieprz  sól(...)żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Składniki na farsze dokładnie wymieszać i nadziewać jajka. Jajka są smaczniejsze na drugi dzień, gdy smaki się "przegryzą". SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Muffinki z kapustą i grzybami. 183

cukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem(...)wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć dwa rodzaje kółek – większe i mniejsze. Foremki do muffinek wylepić większymi krążkami, nałożyć do nich farsz, przykryć mniejszymi kółkami z ciasta i docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki. Piec

Nie tylko w kuchni