ząbki czosnku - puszka pomidorów - bazylia, oregano - sól, pieprz Wykonanie Żółty ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni napełnić farszem. Ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym . Pomidory z puszki zmiksować. Dodać przyprawy i 100 ml wody, zalać cannelloni. Piec
Świat Smakuodrobiną majonezu, chociaż podaje się je także na inne sposoby, np. faszeruje różnymi pastami. Ja dzisiaj proponuję farsz tuńczykowy, złoty z żółtym serem, z chrzanem oraz z kiełkami. JAJKA FASZEROWANE 1) Farsz tuńczykowy Składniki: 4 żółtka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Tuńczyka odsączamy z zalewy, łączymy widelcem z ugotowanymi na twardo
Bon appetit mon amiePyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na maślance jest lepsze, ale nie zrobiło na mnie wielkiej różnicy - zwykłe z mąki i wody, dobrze zrobione, jest tak samo elastyczne i plastyczne jak to z przepisu poniżej. W smaku także różnica nie jest(...)mnie). Polecam na zdrowy, sycący, bezmięsny obiad! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 i 1/3 szkl. mąki chlebowej 1 szkl. maślanki naturalnej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jajko sól pieprz Farsz: 1 pęczek botwniki 1 marchewka 250g chudego twarogu 100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) - (http://zielonaesencja.pl/product-pol-398-Kasza-jaglana-500-g-GREEN-ESSENCE.html) 1 łyżka masła 82% 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (http://zielonaesencja.pl/product-pol-91-Czosnek-niedzwiedzi-50-g-GREEN-ESSENCE.html) szczypta
Kolorowy Przepisownikdodatkowy smak: wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny(...)mrozić. Potem wystarczy wrzucić pierogi do wrzątku (a potem ewentualnie odsmażyć) i danie gotowe. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody (ok. 170 ml) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Nadzienie Farsz z pieczonego drobiu, np. z wątróbki, ale może też być cielęcina (z gęsi), albo kasza z grzybami (gęś, kurczak) Resztki pieczonego kurczaka doskonale się sprawdzają jako nadzienie
Niedzielny kucharzmasło – 125 g - mąka pszenna – 0,5 szkl - mąka gryczana – 0,5 szkl – sól – 1 łyżeczka Farsz; - kasza gryczana – 100 g - soczewica czerw. – 100 g - quinoa – 100 g – jajko – 1 szt – sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - lubczyk – 1 szczypta - maggi – 3 łyżki - natka(...)masełko , dodajemy posiekaną cebulę. Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i maggi. Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie , ale lekko mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko , które „sklei” farsz. Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta. CIASTO: Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki. Doprawiamy solą
Ostra na Słodkofamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na roladę: 500g ziemniaków 200g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oliwy Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz Składniki na farsz: 350g ugotowanego mięsa drobiowego (użyłam takiego z rosołu) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko Sól, pieprz oraz(...)rozdrabniaczu. W nim też możemy posiekać marchewkę. Jeśli nie posiadacie rozdrabniacza- marchewkę zetrzyjcie na tarce z większymi oczkami. Do zmielonego mięsa, dodajemy posiekaną marchewkę, cebulę z czosnkiem, jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na przygotowane ziemniaki. Zwijamy roladę węższą stroną do środka. Owijamy szczelnie folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz), przekładamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieświąt wielkanocnych nabierają tempa, a ja mam dla Was kolejny przepis na pyszne jajka faszerowane. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach . Pierwsza wersja to jajka z bardzo pikantnym farszem z tuńczyka, drugie nieco łagodniejsze z dodatkiem sosu sweet-chilli. Obie wersje niezwykle smaczne i z pewnością każdy znajdzie tu swoje smaki. Ponieważ ja lubię ostre smaki(...)ponadto jestem fanką sosu sweet-chili, zajadałam się obiema wersjami. Wam również polecam wypróbować obie wersje, podstawowy farsz wystarczy podzielić na dwie porcje, a następnie osobno doprawić. Jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka (100g) 2 łyżki koperku sok z cytryny sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu sos chilli
Codzienne Gotowaniepomysł na wielkanocne śniadanie. Dodatek kurkumy do nadzienia sprawia, że nabiera ono pięknego żółtego koloru. Przy przygotowywaniu farszu należy uważać aby go nie przesolić gdyż zarówno łosoś jak i majonez są już słone, więc wystarczy dodać zaledwie szczyptę soli. Składniki: 3 jajka 50 g wędzonego łososia 1 pełna łyżka majonezu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)żółtka i umieszczamy je w miseczce *** *** Do jajek dodajemy majonez, sok z cytryny, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę *** *** Powstałym farszem wypełniamy białka jajek *** *** Jajeczka z wierzchu możemy przyozdobić plasterkami wędzonego łososia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KOLOROWE JAJECZKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ JAJKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZAWIJANE W SZYNCE PRZEPIS TUTAJ WIELKANOCNE JAJKA
Blog z Apetytempostaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Mąkę wymieszać z solą. Dodać(...)podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Tarty ponownie
Monia miesza i gotujemiała 16 cm średnicy i idealnie nadaje się na kolację we dwoje 70 minut 2 składniki: ciasto: 30 g masła 70 g mąki 1 łyżeczka śmietany 1 małe jajko szczypta soli farsz: 1 cukinia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 5 g startego parmezanu bazylia, sól, pieprz 1 ząbek czosnku wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić
Ania i Marcin gotująnawet kręcący nosem przeciwnicy szpinaku nie mogliby się oprzeć! ;) Przepis zaczerpnięty ze znalezionego wycinka z gazety:) Składniki ( na 6 porcji): CIASTO: 200 g mąki 125 g masła jajko szczypta soli FARSZ: 400g mrożonego szpinaku 1,5 cebuli ząbek czosnku łyżka masła (najlepiej klarowanego) 150 g gęstej śmietany 100 ml śmietany kremówki 3 jajka 120 g startego sera gruyere (możecie(...)lodówki, aby się schłodziło. Kiedy szpinak się rozmrozi, zajmij się farszem. Posiekaj drobno cebule i czosnek. Na patelnię wrzuć łyżkę masła , na którym podsmażysz cebulę i czosnek. Kiedy już trochę się zeszklą, dodaj szpinak i podsmażaj jeszcze ok. 2 minuty. Dodaj śmietany, jajka i połowę startego sera. Dopraw gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem. Ciastem wylep natłuszczoną tortownicę, foremkę
Gotowanie to kochanieefekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500, 100 ml wody, 1 jajko, szczypta soli, farsz: 400 g bobu, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła, ponadto: pęczek szczypiorku, masło, mąka do podsypania, 1 łyżka(...)bobu i całość miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Ciasto (porcjami) rozwałkowujemy ( podsypujemy mąką) i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po niecałej łyżeczce farszu, sklejamy przez dwa dociśnięcia, na krzyż. Pierożki układamy na wysmarowanym olejem koszyku i gotujemy
Moniki Smakołykisztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc . Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu. 2 jajka także gotujemy i studzimy. Grzyby odcedzamy i siekamy(...)bardzo drobno. To samo robimy z jajkiem. Oba składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko by je połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki możemy dosypać trochę bułki tartej. 3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy
Zakręcony Widelecfiliżanką czerwonego barszczu. składniki: naleśniki 4 szklanki mąki 0,5 l wody może być gazowana 0,5 l mleka duża szczypta soli mała szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera 2 duze cebule sól majeranek oraz jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować(...)wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wczesniej ciasta usmażyć nalesniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Wyszło mi 12 krokietów, podałam je z czerwonym barszczykiem zabielanym
Monia miesza i gotujeprzypraw i innych dodatków do farszu. Moje krokiety zawsze są dobrze doprawione i smaczne. Lubicie krokiety czyli naleśniki nadziewane farszem, panierowane w bułce i smażone na maśle? Krokiety na obiad 8 dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 3 jajka ½ l mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie do krokietów około ½ kg mięso z małego i gotowanego kurczaka(...)pokrój i usmaż na maśle, dodaj do farszu. Rozpuść masło i wrzuć szpinak. Szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Dodaj szpinak do farszu, natkę pietruszki, przyprawy i sól. Wymieszaj farsz lekko. W naczyniu zmiksuj jajka z mąką, solą i mlekiem. Usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń w rulon lub w kopertę. Roztrzep jajka widelcem
codojedzenia