jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:29/455)

Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert 421

camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką(...)farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy po długości  na dwie równe części, następnie po szerokości na paski ok. 5 cm.  Każdy prostokąt bardzo delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem

Moniki Smakołyki
Pieczeń rzymska nadziewana sałatką jajeczną 236

surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem, Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Swojskie jedzonko
Wytrawne ptysie z pieczarkami 161

nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z pieczarkami podbiła najwięcej serc. Polecam! Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 800g pieczarek 2 duże cebule sól, pieprz  olej 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto(...)się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 165

Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie.     Przygotowanie: 20 min. Gotowanie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jajka z wędzonym łososiem i kawiorem 140

ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skórek. Przekroić na pół, delikatnie wydrążyć żółtka. Łososia pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Wymieszać razem z żółtkami i majonezem. Nałożyć farsz na jajka, przybrać koperkiem i kawiorem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
JAJKA FASZEROWANE NA 3 SPOSOBY + FILMIK 114

Jajka faszerowane to świetna przekąska. Sprawdzają się na przyjęciach, świętach i w codziennym jadłospisie. Są smaczne i chętnie zjadane. Dzisiaj przepis na jajka z trzema farszami. Polecam.  SKŁADNIKI : 10-15 jajek 100 g szynki wędzonej lub konserwowej 200 g pieczarek 100 g łososia wędzonego lub z puszki 3 ogórki konserwowe 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 163

wylewać). Cebulkę drobno posiekać podsmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby. Do podsmażonych grzybów z cebulką dodać wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawić. Farsz powinien mieć zdecydowany, aromatyczny smak. Do wystudzonego farszu wmieszać rozkłócone jajko i razem wymieszać. Porcje farszu układać na liściach kapusty zawijać jak tradycyjne gołąbki. Na dnie garnka ułożyć dodatkowy liść kapusty, który zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków

W garach u Gosi
Jajka faszerowane wędzonym łososiem bez majonezu 217

wielkanocne przysmaki. Ja mam dzisiaj dla Was przepis na jajka faszerowane bez majonezu! Z wędzonym łososiem, chrzanem i szczypiorkiem są wystarczająco pyszne i dużo mniej kaloryczne. A Wy jajka z jakim farszem lubicie najbardziej? Składniki: 6 jajek 50 g wędzonego łososia 1-2 łyżki chrzanu szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Obrać, Czytaj dalej... Artykuł

Pasja Smaku
Jajka faszerowane szynką i chrzanem 190

przekrawamy wzdłuż na pół. Wyciągamy żółtka, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypiorek, drobno posiekaną szynkę, majonez i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Nakładamy farsz do jajek. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane + film 121

rzodkiewki oraz ogórka kiszonego, dodajemy posiekane żółtka, szczypiorek oraz majonez, całość dokładnie mieszamy doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem. Na półmisku układamy połówki  jajek i nadziewamy je przygotowanym farszem. Tak przygotowane jajka najlepiej smakują schłodzone

Smakowite Dania
Białe naleśniki orkiszowe 120

naleśników smażonych na patelni o średnicy 24 cm): 300 g białej mąki orkiszowej (u mnie typ 630) 5 g soli (lub mniej, jeśli naleśniki mają być nadziewane słodkim farszem) 3 jajka 700 ml wody 1+2 łyżki oleju do smażenia Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajka. Wymieszać trzepaczką rózgową. Stopniowo dolewać wodę i cały czas mieszać trzepaczką. Odstawić na kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 126

czerstwego chleba, zmieszanego ze smażoną, dziko rosnącą cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”. Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej. Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie(...)doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić w zgrabną kostkę, dobrze doprawić, nawilżyć mlekiem i jajkiem, wymieszać i wtedy nadziać. Farsz nie wygląda specjalnie okazale, ale po upieczeniu zmienia się w prawdziwy specjał. Chleb nasiąka sokami z kurczaka, pęcznieje dzięki dodatkowi jajka i zmienia się w pyszny dodatek

Niedzielny kucharz
Jajka faszerowane na kilka sposobów 126

twardo a po ostygnięciu dzielę na pół i wyciągam z nich żółtka, które rozdrabniam jak poprzednio widelcem. Do pokrojonych drobniutko pieczarek dodaję odrobinę majonezu oraz rozdrobnione żółtka. Nadziewam farszem pieczarkowym jajka. Dekoruję zieleniną. Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane awokado są delikatne w smaku. Mogą być ciekawą opcją na przekąskę. Na przykład pięknie dekorują stół. Smakują wybornie! Do ich zrobienia potrzebujemy

Arbuziaki
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 147

cebuli. Jeśli podczas smażenia grzyby zaczną przywierać do patelni można je podlać niewielką ilością wody. Przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i suszonym rozmarynem. Wystudzić usmażone grzyby i dodać rozbite jajka. Tak powstały farsz, lekko doprawić solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ponakłuwać widelcem, przykryć drugą warstwą papieru(...)nasionami suszonej fasoli. Piec ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz.  Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek. Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 307

Roulade with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie(...)odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej

Kulinarny karnet Christophera