jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:26/455)

Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką 158

Ciasto: 4 szklanki mąki sól woda 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 500 gram świeżej wątróbki drobiowej 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę 1 jajko 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 4 łyżki oleju sól, pieprz   Sposób wykonania: Mąkę przesiałam do miski, dodałam jajko, szczyptę soli, olej, wodę ( opcjonalnie ) zagniotłam ciasto. Cebulkę zeszkliłam na maśle , dodałam wątróbki, smażyłam przez(...)minut co jakiś czas mieszając, przestudziłam, zmieliłam. Do farszu dodałam kaszę, zmielone wątróbki, jajko, sól i pieprz, wymieszałam. Ciasto rozwałkowałam , szklanką wycinałam krążki, zlepiłam brzegi. Gotowałam do miękkości ciasta. Można podawać z grzybowym sosem lub smażone na patelni

Darcia w kuchni
Jajka z sałatką rybno warzywną 218

Kombinacji na farsze do jajek jest bardzo dużo i ja się z tego bardzo cieszę. Tak się składa, że jajka bardzo lubimy i często goszczą na moim stole. Tym razem połączyłam groszek, ogórki, pieczarki i filety z pstrąga w sosie chrzanowym. Wyszło smacznie i ciekawie. Składniki: 1 puszka filety z pstrąga w sosie chrzanowym Graal 4 łyżki groszku z puszki

Ala piecze i gotuje
SZYBKIE PRZEKĄSKI SYLWESTROWE + FILMIK 499

czosnku sól, pieprz oraz cukier do smaku PANIEROWANE KULKI Z RYŻU : 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko do farszu sól pieprz do smaku papryka słodka do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka koperku jajko + bułka tarta do panierowania

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego 139

białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione zwykłą łyżką. Do przygotowania farszu do jajek użyłam oleju rzepakowego. Nie może go zabraknąć  w mojej wielkanocnej kuchni z kilku powodów. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Rolada z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach 547

podłużne równe części i na środkowej części względnie grubo układam kosteczki kurczaka, na nim brokuł i kukurydzę. Całość obsypuję serem i odrobiną oregano. Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną  dobrze sklejając końcówki. Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem. Zapiekam ok 20 minut

Mechanik w kuchni
Jajka grzybki z niespodzianką 186

herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się na ciemnobrązowy kolor. 2. Z pozostałych części jajek wyjąć żółtka i łyżeczką wybrać również troszkę białka, tak aby zmieściło się do środka więcej farszu(...)Żółtka i białka zmiażdżyć widelcem. Rzodkiewki i szynkę bardzo drobno pokroić. 4. Przygotować farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego. 5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi na brązowo kapelusikami. Jak widać na zdjęciu, herbata barwi tylko wierzchnią warstwę jajka, przy czym absolutnie nie zmienia jego smaku. Inspiracja

Kto ugości moich gości?
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 209

wielkanocny stół co roku podaję jajka faszerowane. W te Święta podałam jajka nadziane pastą z wędzonego łososia. To z jakim farszem je zrobicie zależy tylko od Was i Waszych upodobań smakowych.   5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo mielony pieprz Ugotowane jajka obrać(...)majonez,jogurt i pokrojonego na drobno łososia. Kawałek plastra łososia odłożyć do dekoracji. Farsz dokładnie wymieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać posiekany szczypiorek. Połówki jajek ułożyć na talerzu,talerz ozdobić sałatą. Farsz przełożyć do szprycy i wycisnąć porcję do każdego jajka. Górę udekorować kawałkiem łososia. Podawać od razu po przygotowaniu

Kolorowa kuchnia Elki
Kluski z pieczarkami i serem 142

Składniki: ciasto 600 g ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól farsz 400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto.  Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym maśle

magiczna kuchnia Kasi
Sześć makowców Babci Anielki 216

sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego maku 300g cukru olejek lub cukier migdałowy 150g masła 2 łyżki miodu 1 całe jajko 3 białka ew. rodzynki, orzechy, według upodobania(...)równych (lub chociaż w miarę równych ;)) części. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy w prostokąt o grubości około 5 milimetrów. Smarujemy go wewnątrz roztrzepanym jajkiem i równomiernie, acz nie nazbyt grubo, nakładamy farsz. Z każdej strony powinno pozostać po przynajmniej centymetrze czystego ciasta, bez farszu. Wygładzamy makową powierzchnię i zawijamy ciasto w ciasny rulonik. (można, ale nie trzeba zawinąć kawałek

Kuchenna Kontrrewolucya
Bliny z farszem 144

pocztówek o tematyce "Przepisy kulinarne" z 1986r.    Oryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem. Składniki: ciasto: 7 - 8 ziemniaków średniej wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki(...)sól, pieprz  Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym

Praktyczna pl
Mini tarty z kurkami 143

podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany jajko szczypta soli Farsz kurkowy: 200 g kurek cebula 2 łyżki oleju łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 100 g startego sera żółtego sól, pieprz łyżeczka suszonego rozmarynu Farsz: Kurki oczyścić(...)Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Napełnić farszem i piec jeszcze ok 20 minut do ścięcia

Smakołyki Asi
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 191

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – Składniki: Składniki na farsz pieczarkowy do rolady serowej z kurczakiem: 400 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 160 g 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 jajko 1 czubata łyżka bułki tartej Składniki na warstwę serową do rolady z pieczarkami: 3 jajka ok. 240 g żółtego(...)zeszklonej cebuli i smażyć dalej do czasu aż nadmiar wody z grzybów całkowicie odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Następnie do zimnego farszu dodać jajko oraz bułkę tartą i dokładnie całość wymieszać. Przepis na warstwę serową i drobiową do rolady z kurczakiem i pieczarkami: W misce wymieszać jajka ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki

Kulinarne Przeboje
Tarta na twarogowym spodzie 145

całość w jeden pyszny deser. Do przygotowania potrzebujemy: ciasto 125 g mąki 125 g masła 125 g białego sera szczypta soli 1 łyżka cukru (kryształ) proszek do pieczenia farsz 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 100 ml mleka (u mnie ryżowe) 100 ml jogurtu naturalnego (u mnie jogurt Alpro cytryna limonka) łyżka soku z cytryny jabłka (ja pokroiłam 3 jabłka(...)więcej tym lepiej) Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym rozwałkować cienko i wyłożyć formę do pieczenia. Jajka, cukier puder, mleko oraz jogurt wymieszać do połączenia składników. Na wyłożoną ciastem blachę wylać trochę płynnego farszu i na wierzchu układać owoce. Na końcu wlać resztę płynu. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu powoli studzić aż ciasto ostygnie, podawać

Szybko Tanio Smacznie
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 211

Dzisiejszą propozycją są pyszne jajka przepiórcze z farszem w delikatnym cieście francuskim, które najlepiej smakują na ciepło. Danie to można  przygotować znacznie wcześniej i odstawić do lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski.  Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas(...)odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy jajko i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie w kieszonki mocno zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6265

obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana. Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta, olej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić(...)zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania