każdego głodnego. Burgery z fasoli Składniki: 6 – 8 burgerów 200 g ugotowanej czarnej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 100 g ugotowanej quinoa, u mnie 3-kolorowa 100 g ugotowanego pęczaku 2 łyżki oliwy olej do smażenia Dodatkowo bułki do burgerów, tutaj przepis plasterki pomidora czerwona(...)przeciśnięty przez praskę. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Przełóż do miski, dodaj, quinoa i pęczak. Zgnieć lekko fasolę widelcem i dodaj ddo farszu wraz z kukurydzą i jajkami. Dopraw farsz solą, kminem rzymskim i pieprzem. Wymieszaj farsz i uformuj 6 – 8 burgerów. Usmaż burgery na oleju na złoty kolor po obu stronach. Przekrój bułki na pół i lekko
codojedzeniamozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem
Di gotujeWszystkie składniki wymieszać dokładnie mikserem i odstawić na 30 minut a by ciasto naleśnikowe trochę odpoczęło , po upływie tego czasu można smażyć naleśniki . Składniki na farsz 6 jajek 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula sól pieprz do smaku(...)ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do pieczarek i cebuli i dokładnie wszystko razem mieszam i gotowe . Wykładam na wcześniej usmażone naleśniki do wyczerpania farszu ,można przesmażyć krokiety w bułce i jajku ,znakomicie smakują z barszczem czerwonym
Mój Smakbyły pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek w mące dodajemy(...)namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości. Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu w osolonej gotującej się wodzie, aż do wypłynięcia. Podawać na ciepło z masełkiem i bułką tartą
Tanio szybko zdrowomasła 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie 250 g ugotowanej kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g ugotowanych, suszonych grzybów sól pieprz jajko - opcjonalnie przygotowanie: Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić(...)solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne. Przygotować ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Odstawić na chwilę na bok - 2-3 minuty. Na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną, resztę śmietany, śmietany
Stare GaryDziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów ! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka. Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g - sok z cebuli – 3 łyżki - jajko – 1 szt - żółtko(...)sól – 1 łyżeczka FARSZ: - boczek wędzony – 200 g - cebula – 1 szt - por – 1 szt - jajka na twardo – 3 szt - surowe jajko – 1 szt - bułka tarta – 1 łyżka - olej – 1 łyżka - sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy ze szczypta soli. Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli
Ostra na Słodkoprzepis jest prosty w wykonaniu a samo danie bardzo smaczne. Ciasto na naleśniki 300g mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 4 jajka 200 g sera żółtego 4 plasterki szynki wielkanocne nalesniki Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę
Naleśnikiwymieszać. Następnie wyciągnąć z jajek żółtka i dokładnie rozetrzeć je z masą z kurkumy. Jeśli zostaną nam grudki to mogą zatkać szprycownicę. Gotowe nadzienie doprawić solą i pieprzem. Jajka nafaszerować farszem np. za pomocą szprycownicy. Jajka można udekorować rzeżuchą
Mama Gotujeprzepis jest prosty w wykonaniu a samo danie bardzo smaczne. Ciasto na naleśniki: 300g mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 4 jajka 200 g sera żółtego 4 plasterki szynki wielkanocne nalesniki Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę
Naleśnikikuchni . Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka 120 ml śmietany 30% 75 g sera feta 10 - 12 zielonych szparagów sól pieprz czosnkowy suszony tymianek Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego
Kulinarne przygody Gatityfarsz jajeczny do pomidorów , posypać serem Możemy podać gościom jako samodzielne danie , a jeśli zaserwujemy je na liściach sałaty będziemy mieć elegancką, szybką kolację . Zamiast jajecznicy można zrobić farsz z jajek gotowanych , drobno pokrojonych , zmieszanych z cebulką, (ewentualnie dołożyć przesmażone pieczarki, czy rzodkiewki) z majonezem . Tym napełnić wydrążone pomidory :) Pycha
Proste PotrawyPIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szkl. śmietany żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru kilka(...)miękkości, a potem odcedzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Dodać do niej starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć, aż odparuje woda. Po ostudzeniu farszu dodać jajko i bułkę tartą i dobrze wymieszać. Drożdże posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i posypać łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobnioną margarynę, drożdże
Co w głowie piszczyprostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka masła Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo(...)przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewywielkanocnym stole jajka pojawiają się w przeróżnej postaci. Najczęściej są to jajka faszerowane, na wiele sposobów. Polecam Wam jajka faszerowane bez majonezu. Farsz zrobiłam na bazie białej fasoli z puszki. Żeby farsz nie był mdły, dodałam do niego chrzan. Jajka faszerowane to szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka. Koniecznie posypcie je zieleniną - szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Będą ładnie wyglądały(...)blendera farsz zmiksować na gładką masę. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy do dekorowania tortów i wyłożyć w ugotowane białka, w zagłębienia po żółtkach. Ewentualnie farsz nakładać małą łyżeczką. Faszerowane jajka posypać siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowosoli Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać sól. Mąkę wygnieść z masłem. Połączyć resztę składników razem i wyrabiać na gładkie ciasto. Farsz: 25 dag piersi z kurczaka 2 małe marchewki 1 pietruszka bulion jajko czubryca zielona sól, pieprz odrobina(...)rozpuszczonego masła Ugotować pierś z kurczaka i obrane warzywa w bulionie. Po wystudzeniu zmielić pierś i warzywa, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą do smaku. Dodać masło, jajko, by farsz nie był suchy. Przygotowane ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, równomiernie nałożyć nadzienie, posmarować jajkiem. Przygotowany rulonik wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia/ lub od razu
Humanistka w kuchni