zimne masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 18% gęsta – 3 łyżki FARSZ: * mięso mielone – 400 g * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * mleko – 200 ml * jajko – 2 szt * ser żółty – 100 g * sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy(...)startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚĆ : Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz. Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut. Smacznego! KLIK
Ostra na Słodkołyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 600 g łopatki wieprzowej jedna bułeczka cebula tłuszcz do smażenia jajko sól/pieprz po łyżeczce: curry i ziół prowansalskich Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: Farsz: Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie posypujemy curry i ziołami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy nasze mięso obsmażamy, wraz z cebulką pokrojoną(...)folie). Kiedy się schłodzi ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować i pokroić je w prostokąty (wielkość wedle uznania), nakładamy farsz ( po łyżce). Dokładnie zlepiamy. Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem). Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Smacznego :) *idealne do czerwonego barszczyku
Moje pyszne gotowaniesynem. Farsz jest trochę nietypowy bo z soczewicą i białym serem. Pachną jak pierogi z mięsem a smakują jak ruskie Składniki ciasto 300 g mąki 3 jajka 1 łyżka oleju ciepła woda farsz 250 g białego sera półtłustego lub tłustego 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól gałka muszkatołowa olej do smażenia(...)blendujemy. Dodajemy do niej biały ser, poszatkowany szczypiorek, podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Farsz doprawiamy solą i gałką muszkatołową. 3. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, smarujemy rozmąconym jajkiem. Nakładamy po łyżeczce farszu w odstępach 5 cm. Składamy na pół, dociskamy i wycinamy radełkiem kształt ravioli. 4. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane rzeżuchą. Smacznego życzy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypatelni z odrobiną soli i cukru. Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki. Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz. Smarujemy bułki rozbitym jajkiem. Nakładamy wystudzony farsz. Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 25 min. Smacznego
chleba naszegoautorskim nadzieniem. W oryginalnym przepisie stosuje się nadzienie z mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną
R'n'G Kitchenoczkach tarki. Natkę pietruszki siekamy i razem z serem, wędlinę i warzywami wrzucamy do miseczki z żółtkiem. Dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Część natki pozostawiamy do opruszenia nią jajek. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych jajek i posypujemy pieprzem oraz pietruszką. Pycha
ChilliJemyjajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt. 5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i siekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso, zostawiając jednocześnie jeden brzeg bez farszu. Roladę zwinąć, kończąc brzegiem bez farszu. Przełożyć
Kuchnia domowa AniJajka faszerowane to chyba stały element Wielkanocnego menu. Moja propozycja na tegoroczne Święto to "Jajka z serowo pietruszkowym farszem" w przybraniu z ogórka i rzodkiewki. Składniki : 6 jajek ok 150g serka ricotta kilka plasterków ogórka 2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane na twardo jaja kroimy wzdłuż na połówki. Do misy przekładamy żółtka z nich, dodajemy(...)poszatkowaną pietruszkę, serek ricotta i starty na małych oczkach czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy używając widelca doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na połówki z jajek i ozdabiamy ogórkiem i rzodkiewką
Mechanik w kuchnimałą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Składniki na farsz: 1/2 kg pieczarek 3 cebule olej sól, pieprz Dodatkowo: 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Pieczarki pokroić dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę i całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż woda zupełnie odparuje(...)drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę. Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju . Podawać
Na słodko lub wytrawnieNajlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja. Kartacze SKŁADNIKI: Ciasto ziemniaczane ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu) mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony do okraszenia cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE: FARSZ
Kuchnia Danusitego dania użyłam mięsa rosołowego. Trochę czasu wymaga przygotowanie takich knedli, ale warto. Są pyszne i syte. Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków mąka pszenna mąka ziemniaczana 1 jajko sól Farsz: ok 400g mięsa z rosołu (już bez kości) - najlepiej mieszane drobiowo-wołowe 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczka majeranku sól, pieprz kilka łyżek(...)wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną do 3/4 wysokości, a resztę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto. 4. Z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć trochę farszu i dokładnie zlepić. Uformować kuleczkę i lekko ją spłaszczyć. 5. Gotować w lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu
Kuchnia domowa Anikoperkiem i jajkami 🍳 zmieszany, został do grzybów 🍄 dodany. Ciasto z mąki pełnoziarnistej dobrze wyrobione, do wyrośnięcia pozostawione, na okrąg rozwałkowane, do formy przełożone i farszem wypełnione. Brzegi ciasta pozwijane, jajkiem posmarowane, w piekarniku upieczone, na ciepło, ze smakiem zjedzone 👅. Prawdziwkowy 🍄 odlot, bo trochę kosmiczny 👽 spodek imituje i „kosmicznie” dobrze smakuje 😉. Składniki na okrągła formę(...)grzybów, łączymy składniki. Tak przygotowany farsz przekładamy na ciasto i rozprowadzamy je równomiernie. Wolne brzegi ciasta znajdujące się po za formą, zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie część farszu. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min w 190°C. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Moniki Smakołykiprzyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy(...)odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki około 20-25 minut
Kulinarne przygody Gatitywykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 jajko 100 ml […] Artykuł Krokiety z jajkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwytrawne farsze do pierogów. Pierogi z botwinką i twarogiem Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 50 ml oleju 100 ml letniej wody 100 ml mleka 1 małe jajko sól Farsz spora garść botwinki 400 g twarogu 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz masło Dodatkowo kwaśna śmietana lub jogurt tupu greckiego Do miski wsypać mąkę i sól. W garnuszku wymieszać(...)olej, wodę i mleko, dodać jajko i roztrzepać. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie za twarde dolać nieco wody, a gdy za luźne dosypać mąki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do odpoczęcia. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili drobno pokrojoną botwinkę. Smażyć krótko do momentu
Pieguskowa Kuchnia