dodać do jajek. Doprawić do smaku solą i pierzem, wymieszać całość. Koperek lub szczypiorek posiekać drobno, dodać do pasty jajecznej i ponownie wymieszać. Podawać na kanapki lub jako farsz do faszerowanych jajek. Smacznego! Poniższy przepis jest wersją podstawową, którą możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki (np. rzodkiewkę, ogórka itd.). Jeśli spodobał się Wam ten przepis, to może również zechcecie wypróbować
Kulinarne Przebojesosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego pieczywa, pszennej bagietki lub ciemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach 150 g żółtego sera 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka
Smakowite Daniaskorupki jajka przecinam wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjmuję żółtka. Do żółtek dodaję remuladę duńską, sól i pieprz. Całość ucieram bardzo dokładnie na jednolitą masę. I tak powstałym farszem nadziewam białka jajek. Podaję schłodzone i udekorowane zieloną cebulką i cząstkami rzodkiewki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpieprz Wykonanie: Jajka przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę, drobno pokrojony szczypiorek i doprawić do smaku. Wymieszać w celu uzyskania jednolitej masy. Farszem napełniać połówki jajek. Na każdej połówce z oliwek zrobić "pająka" - oliwki przekroić na pół, z jednej połowy zrobić tułów a z drugiej nóżki
Pasja SmakuWersja mojego farszu powstała na bazie najpyszniejszej pasty jaką jadłam, jest to pasta z ciecierzycą oraz warzywami i miazgą sezamową. Jadłam ją a później dostałam na ostatnich warsztatach organizowanych przez firmę Sokołów. Muszę przyznać że wcześniej jej nie znałam zupełnie. Główną rolę w smaku tej pasty odgrywają suszone pomidory, więc kupując ciecierzyce w puszcze, suszone pomidory, świeżą cukinię, cebulę(...)natomiast do miseczki. Do tej samej miseczki co żółtka wkładamy posiekaną rzeżuszkę, jogurt, pastę, oraz pieprz.dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ja mojej pasty już nie soliłam. Następnie farsz nakładamy do jajek i posypujemy świeżą rzeżuchą
Życie zaczyna się w kuchnipierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka(...)majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy, mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni
Kuchnia Beatymożna zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru Farsz: około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)jajko około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki majeranek gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Farsz: Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulą. Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Doprawić majerankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlać kilka łyżek rosołu i wyrobić dokładnie całość
Opowieści z piekarnikaKrokiet to danie przygotowane z naleśnika wypełnionego farszem a następnie obtoczonego w jajku i bułce tartej i smażonego na tłuszczu. Krokiety z mięsem kurczaka i serem Farsz do krokietów najczęściej przygotowywany jest z mięsa. Sięgnąć można po różne jego rodzaje, zaczynając od wołowego a kończąc na drobiu. Często do mięsa dodawane są także grzyby lub kapusta. Kapusta czy grzyby(...)wyłożyć farsz. Boki każdego naleśnika założyć tak aby delikatnie nachodziły na farsz. Zacząć zwijanie od jednej strony tak aby powstał mały rulonik z farszem w środku. Na talerz wysypać bułkę tartą, na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Krokiety obtaczać najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać krokiety. Smażyć
mecooksporcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną, wsypać szczyptę soli i wbić jajko. Całość ze sobą wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana klei się do rąk to wsypać do niej mąkę pszenną. Ponownie wyrobić. Z przygotowanego ciasta uformować 4 wałki. Każdy pokroić na 5 części. Uformować kulkę, którą należy spłaszczyć. Do ciasta włożyć czubatą łyżeczkę mięsnego farszu i skleić, formując kulkę. Do szerokiego garnka wlać wodę
Ugotowaćbierze udział w konkursie z Apetiną, polecam ten serek:) maka, 250 g(ok. 1,5 szkl.) woda 200 ml mleko 400 ml sol, szczypta 1 jajko 2 łyżki oleju Na farsz : 2 filety z piersi z kurczaka 1 por 1 puszka groszku - odjęłam z puszki 2 łyżki 2 x 125 g. serka Apetina naturalny 1 łyżka ketchupu(...)potrzeby i smaku) i ketchup wymieszać doprawić do smaku. Na końcu zetrzeć po całej patelce sera żółtego. Wymieszać, wystudzić. Nakładać farsz na naleśnik, nie za dużo około jedna łyżka i zawijać jak na gołąbki. Panierować w jajku i bułce tartej. Część smażę, część mrożę wkładając w woreczki śniadaniowe. Podaje z ulubionym sosem u mnie czosnkowy
Kubki smakuostygną, obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki. Dodajemy do nich musztardę, odrobinę soli i pieprzu. Farsz rozgniatamy widelcem. Następnie takim farszem wypełniamy białka jajek i dekorujemy rzeżuchą. Idealne danie na świąteczny stół, polecam
Aga w kuchnimiski i zagnieść widelcem. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia oraz posiekany szczypiorek. Na koniec dodać serek, który połączy cały farsz. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać po łyżeczce farszu na połówki jajek. Smacznego
Zgrabne Gotowaniepleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej jak na tatara) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 60g niebieskiego sera pleśniowego 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną
Oryginalny smakwięc spontanicznie dodałam go do rybnego farszu. Polecam sos na zimno z pieczonej papryki i sosu sriracha. Jest to bajecznie smaczny sos idealny do łagodnych kotletów z ryby. Kotlety rybne Składniki: na 10 kotletów 1 brokuł, mały 1 cebula 700 g fileta z łososia 2 łyżki pokrojonego kopru 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku(...)Rozdrobnij w malakserze. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do ryby. Podziel brokuł na różyczki i rozdrobnij w malakserze. W dużej misce wymieszaj rybny farsz z brokułami, jajkiem, przyprawami i ziołami. Uformuj 10 kotletów. Rozgrzej masło na patelni i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor. Upieczoną papryczkę pozbaw skórki, łodyżki i pestek, pokrój
codojedzeniaswoich suszonych grzybów..a ciasto robiłam w misce Tupperware . Takie pierogi można ugotować od razu lub zamrozić..ja akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce.. 70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku 5 dag – garść suszonych borowików słoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech 1 cebula 1 łyżka oleju sól(...)dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić. Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek
Moje domowe kucharzenie