też się różnią. SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna(...)miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać
Kto ugości moich gości?bardzo ciekawym farszem, zachęcam do wypróbowania . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki maki 1 jajko szklanka gorącej wody farsz 70 dag brukselki opakowanie bryndzy 2 duże cebule 2 łyżki margaryny do smażenia łyżka cukru sól i pieprz przepis Brukselkę oczyszczamy, zalewamy wrzątkiem(...)drobno kroimy. Cebulę szatkujemy i dusimy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Do pokrojonej brukselki i cebuli dodajemy bryndzę, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, jajka i gorącej wody zagniatamy elastyczne ciasto, po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na każdym nakładamy nadzienie z brukselki cebuli i bryndzy i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy
Smakowite DaniaUwielbiam kombinować przy śniadaniach. Szczególnie moich ulubionych z użyciem jajek, bo tutaj mam bardzo szeroki wachlarz możliwości. Jeszcze mam tak wiele pomysłów, że zaskoczę Was nie raz! Dzisiaj proponuję mega pyszne śniadanko, które doda Wam niesamowitej porcji energii. Potrzebujemy: 3 jaja 10 cm kiełbasy podwawelskiej Maestro Henryk Kania 1/2 cebuli 2 pieczarki 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)razem z masłem. Całość lekko solimy i dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Smażymy wszystko po odparowaniu wody jeszcze przez minutę i ściągamy nasz "farsz" na talerzyk. Jajka lekko rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 20 s (bez mieszania, oczywiście), następnie rozkładamy równomiernie na omlecie nasze nadzienie
MamaOskarkagotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe: - 2 do 3 szklanek mleka - 3 jajka - pół łyżeczki soli - 5 łyżek oleju - mąka, tyle ile zabierze ciasto 1. W zależności jakie grube pieczecie naleśniki dajcie mniej lub więcej(...)składników. Wszystkie produkty miksujemy na najwyższych obrotach 3-4 minuty aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk. 2. Naleśniki nadziewamy farszem mięsnym, zawijamy, moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na gorąco. Idealnym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony
Apetyczna babeczkadanie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną(...)gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek. Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak. Przyprawiłam go solą
potrawyregionalneSkładniki: Ciasto : -200 g mąki -100 g masła -1 jajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę z miękkim(...)Połączyć ze szpinakiem i kurczakiem, dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem i pieczarkami. Chwilkę podusić. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać
Kulinarne przemysleniarogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając(...)elastyczne i przyjmie sporo mąki, ale też nie przesadzajcie z podsypywaniem. Po uzyskaniu cieniutkiego płata ciasta, wycinarką lub nożem tniemy go na kwadraty o boku około 4 cm. Nakładamy farsz i składamy jak kartkę papieru, wzdłuż osi, łącząc przeciwległe boki, tak by powstał prostokąt. Łapiemy za dwa dolne rogi i sklejamy ze sobą. Dzięki temu uzyskamy kształt jak na zdjęciu
Niedzielny kucharzkilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta soli Drożdże pokruszyć, dodać cukier oraz połowę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Do rozpuszczonych drożdży dodać 2 łyżki(...)wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość około 5mm. Wykroić okręgi o średnicy około 10cm. Na środek każdego okręgu nałożyć łyżkę farszu. Zalepić jak tradycyjne pierogi, dociskając brzegi ząbkami widelca. Na wysmarowanej masłem blaszce ułożyć pierogi. Posmarować je rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni do ich zrumienienia (około 15-20 minut). Na jedną porcję doskonale sprawdzają się 2 pierogi
Jacob Tastesrogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę przesiej do misy, dodaj sól, wymieszaj. Wbij jajko i wymieszaj z mąką drewnianą łyżką. Stopniowo wlewaj wodę, cały(...)też nie przesadzaj z podsypywaniem mąką, bo pierogi będą twarde.. Po uzyskaniu cieniutkiego płata ciasta, wycinarką lub nożem tnij na kwadraty o boku około 4 cm. Nałóż farsz i złóż jak kartkę papieru, wzdłuż osi, łącząc przeciwległe boki, tak by powstał prostokąt. Złap za dwa dolne rogi i sklejamy ze sobą. Dzięki temu uzyskasz kształt jak na zdjęciu
Niedzielny kucharzjakoś tak wyszło, że nie było okazji go zaprezentować. Zdjęcie nie jest może zbyt ładne, ale napełnienie skorupek farszem bez ich ubrudzenia okazało się ponad moje siły. Recepturę zaczerpnęłam ze strony 10 Fakt radzi: Wielkanoc. 111 najlepszych przepisów Jajka faszerowane (w skorupkach) Przygotuj garnek, łyżkę, łyżeczkę, nóż i deskę do krojenia, miseczkę. Przygotuj składniki: 6 jajek, 2 łyżki majonezu(...)połącz wszystkie składniki: posiekane jajka, szczypiorek (część możesz odłożyć do dekoracji), majonez i chrzan. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. Wydrążone skorupki jajek ostrożnie napełnij przygotowanym farszem
blog.moje-pasje.infododatkiem mięsnym. Wyszła bardzo smaczna, pożywna i kolorowa więc cieszy zarówno oczy jak i podniebienie. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko duża szczypta soli farsz 200 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 mały brokuł 3-4 pomidorki cherry 2 jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 12% 1 łyżka suszonych pomidorów
Monia miesza i gotujepieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka śmietankowego Sól Pieprz 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść maku do posypania(...)płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut
Szalona Kuchnia Ewelinywodą ryż ugotować do miękkości, odcedzić na durszlaku mięso mielone dokładnie wymieszać na kleistą masę z posiekanym koperkiem, wystudzonym ryżem, przyprawą do mięsa mielonego, podsmażoną cebulką na oleju, jajkiem,papryką ostrą farszem napełniać papryki, układać w szybkowarze na rozłożonym sitku (zalecam takie sitko do gołąbków, papryki - nie przypali się na dnie), wlać szklankę wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary
W Mojej Kuchni Lubięnaleśników jakie jadłam :).Pyszne warzywa i mięso z kurczaka , przyprawione imbirem i sosem sojowym.Niebo w buzi!!! Ciasto : *************** 25 dag. mąki pszennej 1 szkl.wody mineralnej 1 szkl.mleka 3 jajka olej Sól ****************************** Farsz : ******************* 2 filety kurze 1 op. mrożonki chinskiej 2 -3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki imbir papryka ostra Olej do smażenia sól pieprz chiński przyprawa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka) 2 łyżeczki oleju 1 jajko szczypta soli Farsz na pierogi ruskie: 600g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych 600g twarogu 1 duża cebula, posiekana, zrumieniona pieprz czarny lub ziołowy do smaku sól do smaku 1 łyżka
Moja Książka Kucharska