jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:48/455)

Jajka faszerowane pieczarkami pod pierzynką z nowalijek 489

farsz do takiej konsystencji, aby dał się wygodnie formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki jaj ułożyć na półmisku, w miejsca po żółtkach wkładać uformowany w kuleczkę farsz. Każdą połówkę jajka posmarować 1/2 łyżeczki majonezu, obficie posypać startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorem

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z cukinią i pomidorkami 158

przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację.  Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek(...)wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.) W międzyczasie przygotować farsz. Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką). Mięso tak samo. Cebulę i szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki pomidorków i ponownie

Di gotuje
Pierogi ruskie 170

kupnych… Jeśli znajdziecie trochę czasu, naprawdę warto je zrobić. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40 sztuk. Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g białego sera 250 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu) sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną

Oryginalny smak
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 337

wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży  pół kostki masła 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy Na farsz: 1/2 kg twarogu 2 szklanki kaszy gryczanej 4 jajka 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy liście mięty , mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromat(...)mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej  mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie , a my w tym czasie przygotowujemy farsz Kaszę łączymy

W kuchennym oknie Ewy
Paszteciki z kapustą i grzybami 198

gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g kapusty 1 łyżeczka soli 20 g suszonych grzybów 1 łyżka masła 1 łyżka maggi ½ łyżeczka pieprzu Dodatkowo: jajko Przygotowanie(...)kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby 7. Wymieszać farsz 8. Wyrobić ciasto 9. Rozwałkować ciasto 10. Podzielić ciasto na prostokąty i nałożyć farsz 11. Zwinąć paszteciki 12. Posmarować paszteciki jajkiem 13. Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny   Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty

KuchniaWeDwoje.pl
Roladka schabowa nadziewana pieczarką i porem 786

aromatycznym farszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek. Składniki: 7-8 plastrów schabu wieprzowego sól pieprz olej 2 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g pieczarek 100g por 1 ząbek czosnku 70g żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1.  Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem(...)smażyć na małym ogniu, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3.  Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki farszu i zwinąć  w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka faszerowane serem i musztardą 121

łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Jajka przekrawamy na pół, żółtka przekładamy do miski. Do żółtek dodajemy ser, szczypiorek, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki jajek. Smacznego

Życie ze smakiem
Naleśniki ze szparagami 195

dodatkiem sosu beszamelowego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 1 jajko Składniki na farsz: 500 g szparagów zielonych Szynka dojrzewająca 60 g sera Sposób przygotowania: Do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
KROKIETY Z MŁODEJ KAPUSTY Z SEREM I PIECZARKAMI. 631

farsz ,bo zawsze robię go jak leci,ciut tego i owego,w zależności na co bardziej mam" smaka..." ~ Naleśniki: ~~~~~` 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody 1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli Farsz; ~~~~~~~~~~~` młoda kapusta nieduża ok40 dag.pieczarek ok.20 dag.sera żóltego gouda 1 cebula sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dodatkowo: ~~~~~~~~ jajko bułka tarta olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko miksujemy z jajkami i wodą(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz,w rzucamy cebulkę,posypujemy odrobiną soli,wtedy ona nam szybko zmięknie,dorzucamy pieczarki i kapustę,przyprawiamy i dusimy do miękkości kapusty.Studzimy. Naleśniki napełniamy farszem ,zwijamy krokiety,obtaczamy w rozmąconym jajku,i panierujemy w bułce,smażymy na złoty kolor.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
NALEŚNIKI NA ORANŻADZIE BABCI MARYSI 186

obłędne. Spróbujcie sami! Wszak nie ma to jak u Babci.  Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka oranżady białej  1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 30 dag twarogu  3 łyżki cukru pudru 1 jajko Wykonanie: *Do miseczki wsypać mąkę,sól, oranżadę i mleko, zmiksować na puszysta masę. Dodać jajka(...)zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni.  * Twaróg dobrze utrzeć z cukrem i jajkiem.  * Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, zwijać naleśniki. * Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Obficie posypać cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 133

książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore) 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki oleju  majeranek(...)niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.     Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem

Di gotuje
Składniki 155

doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka masła 100 g śmietany 18% 50 ml mleka 3,2% sól morska do smaku biały pieprz do smaku Sposób przygotowania Ciasto(...)Mąkę połączyć z masłem wbić jajko,dodać szczyptę soli oraz łyżkę śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki. Farsz: Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około

Wanilia i Kardamon
Błyskawiczna pasta z bryndzy, szprotek i jajka + film 279

pasta ze szprotek, bryndzy i jajek to świetny pomysł na smaczne smarowidło do kanapek a także ciekawy sposób na urozmaicenie śniadań i kolacji, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na około 350 g pasty 150 g szprotek w oleju 100 g bryndzy 1 jajko ugotowane na twardo 3 rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła

Smakowite Dania
Krokiety z brokułami i camembertem 129

Naleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni(...)Gotować aż do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone zioła (bazylię i oregano) i zamieszać. Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia

Bullio
Krokiety z brokułami i camembertem 442

Naleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni(...)Gotować aż do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone zioła (bazylię i oregano) i zamieszać. Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia

Bullio