cytryny skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku DODATKOWO : olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Sok z cytryny połączyć z oliwi otartą skórką, solą i pieprzem i dokładnie natrzeć rybę.Odstaić(...)przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. Podawać gorącą. Smacznego
Gosia gotujełyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki kardamonu w ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące
Gosia gotujeszczególnego , jajko w koszulce, ale jest delikatne proste i smaczne. Dzisiaj postanowiłam go trochę udziwnić i panierować(...)bułce tartej. Wyszło całkiem smaczne. Składniki jajka ilość zależy od osób bułka tarta sól,pieprz według uznania dużo wody (na jedno jajko 1/2 litra ) jajko do panierowania Wykonanie
Eli GotowanieSKŁADNIKI : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sol, pieprz, słodka papryka do smaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 150 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego garść pokrojonych oliwek 5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy rumiane kotlety. Pieczarki szatkujemy z cebulą, doprawiamy do smaku i podpiekamy na oleju. Na kotlety rozkładamy podpieczone pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut. Przed
Kulinarne Fantazje MarioliPłatki kukurydziane rozgnieść na drobniejsze kawałki i wsypać do naczynia w którym będziemy panierować kotlety. Do innego naczynia wsypać mąkę. Jajka roztrzepać tak by miały jednolitą konsystencję. Kotlety panierować: mąka, jajko, płatki kukurydziane i od razu smażyć na rozgrzanym oleju z obu strony. Nie dopuszczać do nadmiernego przypieczenia płatków, gdyż mogą być gorzkie. Do takich kotletów doskonale pasuje surówka
Kuchcik gotujeświęta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce. Tak właśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów. Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów . Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą(...)Składniki: 16 dużych krokietów 800 g pieczonego indyka, bez kości 1 duża cebula 2 jabłka 500 g nadzienia z indyka sól i pieprz do smaku 2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe 350 g mąki 3 jajka 500 ml mleka 2 łyżeczki soli olej do smażenia Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż
codojedzeniacebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki(...)maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz i jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać
Smakowy Rajgrzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka(...)bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Umyte cukinie kroimy na dość grube plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym
OstryKęsgrzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka(...)bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Umyte cukinie kroimy na dość grube plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym
OstryKęsSKŁADNIKI : 6-8 kotletów ze schabu 200 g sera goudy kilka ogórków konserwowych sól, pieprz, papryka do smaku 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Na każdy kotlet kładziemy po dwa kawałki sera i kawałek ogórka, Zwijamy dewolaje, podwijając końcówki kotleta do środka. Roladki panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią. Podajemy ciepłe z dodatkami, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikości 4 plasterki sera żółtego Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym kawałku schabu układamy po plastrze sera żółtego oraz(...)pomidory suszone. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy roladki w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna KuchniaWczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku(...)szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy trzepaczką z 50 ml mleka. Każdy grzyb dokładnie maczamy w roztrzepanych jajkach, potem panierujemy gąski dokładnie z każdej strony w bułce tartej. Gąski smażymy z obu stron na gorącym oleju. Usmażone gąski układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziołami prowansalskimi i lubczykiem. Dzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty(...)rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości
VioletoweKucharzenieząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz /do smaku oraz: jajko i bułka tarta /do panierowania tłuszcz /do smażenia Wykonanie: -Pieczarki oczyścić i obrać . -Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić. -Posiekaną cebulę i trzonki pieczarek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/ masło(...)tartą / masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć we wgłębienie kapelusza wypełniając całe wnętrze. -Gotowe kulki pieczarkowe panierować w jajku i bułce tartej. -Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również upiec w piekarniku
Zakamarki mojej kuchnimięsa z rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz dodatkowo 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Mięso razem z warzywami z rosołu zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę(...)pieprzem, wymieszać. Na każdy naleśnik na całość nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajka, dodać mleko i odrobinę soli, wymieszać. Następnie każdy krokiet panierujemy w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi