zamiast cielęciny jest wieprzowinę a dokładnie schab. Samo wykonanie jest bardzo podobne. Więc do dzieła robimy sznycla wiedeńskiego ze schabu. Składniki: Schab Sól Pieprz Mąka Bułka tarta Jajka do panierowania Jajka na sadzone Masło klarowane Olej Szczypiorek Wykonanie: Schab kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej ( jak typowy schabowy ). Smażymy
Smaki EwySkładniki na 4 porcje 4 plastry surowego schabu 1 średniej wielkości cebula 5 - 6 pieczarek 1/4 sztuki czerwonej papryki olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz dodatkowo do panierowania : jajko, mąka, bułka tarta Sposób wykonania: Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, pieczarki oczyściłam pokroiłam w paski, paprykę oczyściłam, pokroiłam w paski, Warzywa podsmażyłam na odrobinie oleju dodając sól. Przestudziłam. Plastry(...)schabu rozbiłam dość mocno, posypałam solą i pieprzem. Na jedną część kotleta położyłam podsmażone warzywa. Złożyłam w pół dokładnie ścisnęłam brzegi. Jajko roztrzepałam z dodatkiem przypraw. Kotlety panierowałam tradycyjnie; mąka, jajko, bułka. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju zmniejszając gaz prawie do minimu m, na złocisty kolor
Darcia w kuchnizamieszczam specjalnie dla Oli , fanki kurczaka wszelakiego! Składniki: 400 g piersi kurczaka sok z połowy limonki 1 łyżka soli morskiej 4 cienkie plastry limonki pokrojone na połówki Do panierowania: 1 jajko 1/2 filiżanki panierki panko lub mąki kukurydzianej olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik(...)wodą. Powinno mieć konsystencję rzadkiego kisielu. Przykryć patelnię i zestawić z ognia. 3 . Zdjąć plasterki limonki z mięsa i odłożyć, kawałki mięsa wymieszać w woreczku lub misce z roztrzepanym jajkiem, panierować w panko lub mące kukurydzianej, smażyć kawałki w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany!). Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. 4. Podgrzać ponownie sos i wrzucić do gorącego
Kuchnia Prezydentowejstół i na co dzień. Składniki: 5 plastrów schabu 3 jajka 20 dag wędzonej kiełbasy 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu mąka do panierowania 2 jajka do panierowania tarta bułka do panierowania sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej(...)Jogurt łączymy z chrzanem. Dodajemy do jajek i kiełbasy. Dodajemy szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na schab, składamy na pół. Szczepiamy wykałaczkami. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas wykonania: 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryTaki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej oraz(...)kurczaka również drobno pokroić. Dodać do pokrojonych pieczarek i wymieszać. Dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą nadziać pieczarki. Następnie nadziane pieczarki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu i na nieco głębszym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów
Monia miesza i gotujeMłynomag pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 kg kapusty kiszonej 50 g grzybów suszonych sól olej lub inny tłuszcz cebula pieprz pieprz ziołowy kminek majeranek oregano 1 jajko do panierowania 2-3 jajka bułka tarta Grzyby namaczamy a potem gotujemy ok 15 min. Kapustę odciskamy z soku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy pierwszą kwaśną wodę, dodajemy posiekaną(...)wodę, rozmącamy lekko, następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste. Smażymy tradycyjne naleśniki. Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem
Gotowanie jest łatwelaskowych 4 łyżki żółtego sera 1/2 szklanki zimnego mleka sól morska do smaku pieprz czarny do smaku 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania 1/2 szklanki sezamu do panierowania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek. W miseczce(...)łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno
Wanilia i Kardamonplastry o grubości 1 cm, lekko posolić i odstawić. Ser feta pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść. Plastry cukinii osuszyć z soku(...)papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku. I można podawać
Monia miesza i gotujeduża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże jajko do panierowania Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie mięso rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą. Potem oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Serek camembert przekroić na 4 paski(...)każdym rozbitym płacie mięsa ułożyć pasek serka i trochę suszonej żurawiny, żurawinę można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego
Monia miesza i gotujeszkl.mąki 2 szkl.mleka 2 szkl.wody 2 jajka olej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą(...)miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego!. A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirybkę , a teraz postanowiłam spróbować z kurczakiem..Tym razem zamiast soku pomidorowego użyłam koncentratu pomidorowego, więc dodałam jeszcze wodę. skrzydełka sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka panier do m ięsa Skworcu Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w roztrzepanych
Moje domowe kucharzenieNajczęściej przygotowujemy kalafiora polanego zarumienioną bułeczką na maśle jednak można go zrobić w ten sam sposób jak kotlety czyli panierować w jajku i bułce. Tak przyrządzonego kalafiorka można zajadać samego np. z sosem czosnkowym albo podać do drugiego dania. składniki: 1 duży kalafior 5-6 jajek zioła prowansalskie bułka tarta i sezam do panierowania olej do smażenia Kalafiora podzielić(...)rozgotowany. Ugotowanego kalafiora wystudzić. Podzielić na mniejsze kawałki, większe różyczki można rozkroić na pół. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, dodać nieco ziół prowansalskich do smaku. Kalafiora panierować w jajku i bułce z dodatkiem sezamu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor na nieco głębszym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku i można podawać
Monia miesza i gotujepodstaw. Dlatego dzisiaj coś bardzo prostego ale smacznego. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g pieczarek 0,5 mniejszej cebuli 150 g żółtego sera sól pieprz Do panierowania: jajko mąka pszenna bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Pieczarki przepłukać pod pierzącą wodą. Większe pieczarki przekroić na 2 lub 4 części i pokroić w cienkie(...)umyć i przekroić na pół. Pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie pryskało po kuchni. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano. Na wierzchu kotletów ułożyć pieczarki, posypać startym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujeTakie skrzydełka robię od czasu do czasu, np.na jakąś imprezkę....polecam. skrzydełka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć
Moje domowe kucharzenieBył chrupiący kurczak ...a jak zostanie można zrobić w zalewie pomidorowej..pycha.. skrzydełka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Sma
Moje domowe kucharzenie