Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki:75 dag wołowiny6 szklanek bulionu może być z kostki2 cebule3 dojrzałe pomidory2 duże, czerwone papryki3 ząbki(...)przykryciem 1 - 1,5 h. Po godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h. Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz
Bon Appetit Małgorzatygości bo nie jesteśmy miłośnikami tego mięsa. Jednak czasem zdarza mi się coś przygotować pod warunkiem, że uda mi się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny u mnie kark 2 duże(...)odparowała. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze aż papryka zmięknie. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki można go odparować albo zagęścić jeszcze odrobiną mąki. Gotowy gulasz podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kasza jęczmienna i ogórki w zalewie gyros
Monia miesza i gotujeGumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu
Gotuj z Rumcajsemsmażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba
PaleoSMAKWołowina jest bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkich gulaszy. Podduszona z warzywami i alkoholem staje się cudownie miękka i soczysta. W tym przepisie zamiast standardowego wina wykorzystałam ciemne piwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę
Milion SmakówWołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego
Snejkusiowe PrzepisyMimo długiego przepisu, przygotowanie wołowiny w czerwonym winie zajmuje około 30 minut + czas pieczenia. Danie jest cudowne w smaku, rozpływa się w ustach i na nowo
Gotowanie i blogowaniewołowina z pieczarką Delikatna potrawka z duszonej wołowiny, podkreślona aromatem pieczarek, to danie które wprost urzeka
Miód i pieprzSyte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra(...)czerwoną. Do wołowiny wlewam bulion, dodaję warzywa z patelni, liście laurowe, ziele angielskie i razem duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam na osobnej patelni, wykładam na talerz. Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki. Po 30 minutach dodaję plastry cukinii do gotującego się gulaszu i dusze jeszcze
wesoła kuchniawołowy gulasz Nowy rok powitał nas mrozem, dlatego dziś proponuje rozgrzać się posiłkiem wykonanym z pożywnego wołowego gulaszu. składniki dla czterech osób 1 kg przerośniętej wołowiny 200 ml dobrego bulionu 2 cebule pół pora 3-4 ząbki czosnki 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy(...)rumieniąc, a następnie dodajemy odłożoną wcześniej cebulę i czosnek , podl ewamy bulionem, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez ok dwie godziny. Pod koniec duszenia gulasz doprawiamy solą, oraz pieprzem i wykładamy na talerze podając z kaszą, lub innymi dodatkami
Miód i pieprztajine z ciecierzycy . W ubiegłym roku zrobiłam także wyborne tajine z baraniny , tym razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu
Codzienne Gotowanieprzerwie między świętami a sylwestrem szukałam wołowiny. W okolicy mam przynajmniej trzy sklepy, w których zakupienie wołowiny w zwykły dzień nie jest żadnym problem. Ale nie w trakcie świątecznej przerwy! Ten gulasz robiłam jeszcze w grudniu, ale po świętach miałam ochotę a tu klops :)Czytaj więcej
bistro mamaAromatyczny gulasz z dodatkiem ogórków małosolnych. Składniki 500 g wołowiny z udźca 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ogórki małosolne 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 700 ml bulionu warzywnego mielony cynamon mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w dużą kostkę mięso, obrane i pokrojone w kostkę
R'n'G KitchenPyszna wołowina duszona w warzywami to odchudzona wersja tradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
Gotowanie PatkiZupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowiczaskładniki800 g wołowiny bez kości50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu2 duże cebule1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 świeże żółte lub zielone papryki1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów)1–2 ząbki czosnku3 marchewki2 pietruszki600 g ziemniaków1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki
Stare Gary