przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować. Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :) Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem. Klasycznie mięso osmażane jest
Walijskie Pichcenienależy do najkrótszych, ale pracy przy nim wcale nie jest dużo. Tym razem od siebie dodałam jeszcze gruszkę, dzięki temu gulasz stał się lekko słodkawy i bardziej aromatyczny. Uwielbiam takie połączenia mięsa z owocami 😊 Składniki: 500 g wołowiny 2-3 cebule 1 duża papryka 1-2 gruszki 500 ml bulionu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej szczypta ostrej papryki mielonej(...)tłuszczu co wołowina. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso oraz przyprawy. Zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu około godzinę, co jakiś czas mieszając. Gdy woda odparuje, podlewamy pozostałym bulionem. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę i gruszki wrzucamy do gulaszu i dusimy
Kuchnia MagdaLenyCzulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami
Trzeci talerzVindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego boef bourguignon , wołowiny po burgundzku. Wołowinę zamienili na buraki, dodali mięsiste duże pieczarki i soczewicę, otrzymując pyszny, treściwy gulasz. Sos oczywiście składa się z wytrawnego czerwonego wina, tymianku i liści laurowych, podobnie jak w wersji oryginalnej. Przygotowując beet bourguignon nie trzymałam
Chilli Czosnek i Oliwadługiej nieobecności, spowodowanej natłokiem pracy i załatwianiem spraw, prezentuje wam wyjątkowy gulasz na ciemnym piwie. Proponuje podanie z ziemniakami lub ciemną kaszą. Składniki: ok. 1 kg wołowiny 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 liście laurowe kawałek cynamonu szklanka ciemnego piwa 4 marchewki 5 dag suszonych moreli sól, pieprz. zmielony kardamon i cynamon Mięso opłukać, osuszyć, pokroić(...)podgrzanym piwem i gorącą wodą tak by ledwo przykrywała mięso. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zacznie robić się miękkie. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, dodać do gulaszu. Dosypać opłukane, pokrojone morele. Całość dusić do czasu, aż mięso i marchewki będą miękkie. Pod koniec doprawić gulasz solą i pieprzem, szczyptą zmielonego kardamonu i cynamonu
Konrad GotujeWszyscy lubimy gulasz, dlatego też często go przygotowuję. Dla urozmaicenia próbuję różnych dodatków. Tym razem w ruch poszły ogórki kiszone. Połączenie jak najbardziej udane. Bardzo wam
Kuchnia domowa Anipieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam.Zaczynamy: Składniki:około 1 kg wołowiny3 marchewki200 gr drobnych pieczarek200 ml kwaśnej śmietany400 ml bulionu wołowego5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka 3 -4 łyżki oliwy Wykonanie:Pokrojoną w kostkę wołowinę smażymy w garnku na dużym ogniu(...)dusimy na małym ogniu- do momentu gdy wołowina będzie miękka. Gdy wołowina jest już miękka, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora i ogórków kiszonych- przepis
Smaki Edytyrazu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa(...)wiedzy kulinarnej. Nam bardzo przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz
Niedzielny kucharzkolor i rozpadające się kawałki mięsa. Do tego marchewka, groszek i ziemniaki – dodatki gotowane w całym tym sosie. Do takiego gulaszu już nic więcej nie trzeba – wszystko dobre znajdziemy w środku. Składniki (na 3 porcje): 500g wołowiny – użyłam antrykotu 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 duża cebula szklanka mrożonego groszku 100g wędzonego boczku 500ml bulionu wołowego(...)patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę i szybko smażymy – 3-4 minuty do zarumienienia, po czym przekładamy do garnka. Na patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy porcję wołowiny do obsmażenia – najlepiej jest podsmażać mięso partiami, aby ładnie się zamknęło i zarumieniło. Obsmażamy mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy do garnka. Pod garnkiem włączamy ogień
Smaczna Stronapyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania
Niedzielny kucharzryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa
Niedzielny kucharzPrzed nami coraz chłodniejsze dni. Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:). 500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki
Szefowa kuchnimimo, że pogoda za oknem bardziej przypomina wczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć(...)kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. (Dobrze jeśli nasze naczynie jest na tyle szerokie, że kawałki mięsa nie leżą jeden na drugim, a w jednej warstwie
Ratunku obiadGulasz wołowy. Podawany najlepiej z kasza gryczaną. Klasyka polskiej kuchni, smaczny i prosty do zrobienia. Jedni wolą gęstszy, inni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką(...)chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach) 2 cebule 1-2 papryki 2 marchewki trochę mąki mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy to np kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek, liśc laurowy koncentrat pomidorowy
Snejkusiowe Przepisysporo warzywnego bulionu, który dolewam sukcesywnie podczas gotowania. Przypomina to gotowanie risotta. Gulasz musi być jednak gęsty i skoncentrowany w smaku. Gulasz z soczewicy Składniki: 220 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 50/50 1 łyżka garam masala 1 łyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu(...)samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką
codojedzenia