Moja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej, a na pewno bardziej wytwornie i elegancko, gdy miseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek
Kulinarne InspiracjeJak ja lubię policzki wołowe ! Dobrze uduszone są mięciutkie i kleiste. Zawierają dużo kolagenu i takie starsze panie jak ja powinny mieć je w swojej diecie
Smaczna PyzaJuż mówiłam, że bardzo lubię tego typu dania. Są sycące i rozgrzewające, a poza tym proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim
Ratunku obiadopcjonalnie, utrzyj w miseczce masło z mąką na jednolitą masę Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze masło z oliwą dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj ok. 10 min dodaj kawałki wołowiny, sól i pieprz zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I otwórz garnek, dodaj kapustę pekińską, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II otwórz garnek(...)kilkakrotnie całość łyżką, aby kawałki batata rozpadły się i zagęściły sos, dopraw w razie potrzeby do smaku Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję sosu (wersja mniej dietetyczna), dodaj do gulaszu utarte masło z mąką i całość zagotuj
Szybko Szybkowarnikogo najmniejszego problemu Urządzenie pracuje w dwóch lub trzech trybach: High – potrawa jest podgrzewana szybciej i osiąga temperaturę około 90°C. Ta opcja jest idealna do potraw z wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa(...)pracy, a po powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l ● Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw. W modelach sterowanych elektronicznie po zakończeniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadługo, warzywa i mięso muszą się długo dusić, my pokażemy jak można zrobić je szybciej, wzbogacając do tego smak serem i orzeszkami. Długo zastanawialiśmy się jak nazwać tą potrawę. Gulasz jest cięższy i główną rolę odgrywa w nim mięso, leczo to głównie duszona cebula z papryką i dodatkiem wędzonki, ratatouille to natomiast potrawa wegetariańska, jednak mimo wszystko nie zwracając uwagi(...)szybkiego i dobrego dania. Przepis Składniki: 1 cukinie 1 papryka 1 bakłażan 3 średniej wielkości pachnące pomidory 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób, lub wołowinę) 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 150 ml rosołku 50 g sera feta 50 g orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków) Przygotowanie: Mięso pokroić w małe
KasiaiKrzysiu.plkapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze(...)nazwę ciorbă. Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością
Pociąg Do Kuchnijako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić(...)sztuk): 1 kg ziemniaków (może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie
MyCookBook.plWołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!opowieść mrożącą krew w żyłach... W tym roku podobnie jak w roku ubiegłym Dobra Wołowina zorganizowała konkurs na Mistrza Wołowiny. Zadaniem było przygotowanie dania z wykorzystaniem wołowiny QMP, napisanie przepisu i wysłanie go razem ze zdjęciem. W zeszłym roku nie odważyłam się a w tym roku niemalże ot tak sobie wysłałam do konkursu dwa przepisy i oba zakwalifikowały się(...)założenia poszły od razu w niepamięć. Miałam po kolei siekać a dopiero potem smażyć ale wszystko zaczęłam robić od razu. Trochę się zdezorganizowałam ale udało się spiąć i gdy gulasz pyrkotał na palniku odetchnęłam. O 14.15 usłyszeliśmy magiczne, niczym z TOP CHEFA, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1... ręce do góry! Zdążyłam podając pięć porcji gulaszu
Dzieje kuchennej Wiewiórykoniec gotowania czy potrawa nie potrzebuje soli. Gremolata to posypka składająca się z czosnku, pietruszki i skórki cytrynowej, zawsze podawana do klasycznego włoskiego osso bucco. A że ta wołowina w dzisiejszym przepisie jest przygotowana dokładnie tak samo jak gicz cielęca, to i gremolata pasuje wyśmienicie. Cytrynę dokładnie myjemy, najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie, następnie osuszamy. Na najdrobniejszych(...)dwoma przyciśnięciami guzika – w melakserze. Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna. A jeśli nie macie
Karo in the KitchenChilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju
To co kochamkapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze(...)zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone
Cztery Fajery