gulasz z wołowiny - 504 przepisów (strona:24/34)

Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 181

opowieść mrożącą krew w żyłach... W tym roku podobnie jak w roku ubiegłym  Dobra Wołowina zorganizowała konkurs na Mistrza Wołowiny. Zadaniem było przygotowanie dania z wykorzystaniem wołowiny QMP, napisanie przepisu i wysłanie go razem ze zdjęciem. W zeszłym roku nie odważyłam się a w tym roku niemalże ot tak sobie wysłałam do konkursu dwa przepisy i oba zakwalifikowały się(...)założenia poszły od razu w niepamięć. Miałam po kolei siekać a dopiero potem smażyć ale wszystko zaczęłam robić od razu. Trochę się zdezorganizowałam ale udało się spiąć i gdy gulasz pyrkotał na palniku odetchnęłam. O 14.15 usłyszeliśmy magiczne, niczym z TOP CHEFA, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1... ręce do góry! Zdążyłam podając pięć porcji gulaszu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 200

koniec gotowania czy potrawa nie potrzebuje soli. Gremolata to posypka składająca się z czosnku, pietruszki i skórki cytrynowej, zawsze podawana do klasycznego włoskiego osso bucco. A że ta wołowina w dzisiejszym przepisie jest przygotowana dokładnie tak samo jak gicz cielęca, to i gremolata pasuje wyśmienicie.   Cytrynę dokładnie myjemy, najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie, następnie osuszamy. Na najdrobniejszych(...)dwoma przyciśnięciami guzika – w melakserze. Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna.   A jeśli nie macie

Karo in the Kitchen
Chilli con carne 155

Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju

To co kocham
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 170

kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis  "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze(...)zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone

Cztery Fajery
Tarhonya z gulaszem wołowym 198

poznawać produkty. Później siadamy i czytamy...co to, z czym można łączyć itp. Świetna zabawa, a i wiedzy zawsze coś wpadnie ;) Składniki 200 g Tarhonya 400 g wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżka mielonej papryki wędzonej 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)dodajemy do sosu, dusimy razem 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tarhonyę podsmażamy na tłuszczu, po czym zalewamy gorącą wodą i gotujemy 14 min. Odsączamy, podajemy z gulaszem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 175

Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd.  Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób(...)kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu) 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki   3 łyżki stołowe posiekanej mięty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 188

cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach bogactwem smaku. Mój mąż był zachwycony, bo co jak co, roladki nie goszczą(...)szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów      Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry

Rozpustne gotowanie
Gulszowa 278

Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz,  ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną(...)większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Smacznego

kgwjanczewo
Chroń jedzenie i oszczędzaj 150

pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy(...)miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso

Cztery Fajery
Chroń jedzenie i oszczędzaj 209

pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy(...)miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Trzy Znaki Smaku - warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Grucznie 147

konfiturą z suski sechlońskiej ChOG i czerwonej cebuli na puree z selera, - pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora, - antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami, - jabłko łąckie ChOG duszone w miodzie drahimskim ChOG z ekspresową kruszonką z owsianki. Wszystkie dania były proste w przygotowaniu (a przynajmniej tak to wyglądało(...)specjalnej alejce Trzech Znaków Smaku. Tam na stoiskach spotkać można było ich producentów, kontynuować rozmowy dopytywać o szczegóły i smakować, smakować. W jednym z namiotów mieliśmy okazję obserwować przygotowanie gulaszu z fasoli wrzawskiej ChNP z kiełbasą Lisiecką ChOG. Wyzwaniem było użycie fasoli obranej ze skórki (postępujemy tak samo jak z obieraniem migdałów – sparzamy i obieramy fasolka po fasolce). Efekt bardzo

królestwo garów
Tajine z wołowiny z patelni 180

płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos. Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki  3 ziemniaki  ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać(...)szafranu opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli  Możecie też skorzystać z tego przepisu - klik, klik  na Ras el hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Inny Wymiar w sercu Warszawy 187

rosół… w zaskakującym wydaniu.      Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który(...)podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi burakami oraz świeżym chrzanem (29 zł). W karcie dań mamy również ryby oraz gulasz z dzika (42 zł). Wszystkie danie podane są w niebanalnym towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku.  Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione

Wylizany Rondel