Smakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji
Pyszny DuetCzeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula. 500g chudej wołowiny 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Szefowa kuchniSkładniki: PLACKI ZIEMNIACZANE: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 1 średnia cebula; 1 duże jajo; 3 czubate łyżki mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. GULASZ
Gospodyni Miejskawszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się składa, że tego typu wyroby zjadane są w moim domu dosłownie w mgnieniu oka. składniki na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla
Miód i pieprzprzepis, który trzeba ocalić od zapomnienia. Bardzo prosty gulasz wołowy. Co prawda w oryginalnym przepisie występuje słoninka 😋, ale ja, ze względu na delikatne żołądki mojej rodziny, zastąpiłam ją olejem rzepakowym. Ilość kminku nie została uwzględniona, ja dałam 1 łyżeczkę. To samo tyczy się cebuli. Myślę, że aby nie zabić smaku wołowiny wystarczy jedna średniej wielkości. Sok z cytryny ominęłam
Kulinarne przemysleniapodobnie jak tradycyjnego w kuchni czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki: 400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka(...)mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy, 2 posiekane
Wyprawy kulinarneTażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią :) Składniki na tażin wołowy: – 600 g wołowiny – 1 puszka
Kuchenne WariacjeŚwiętami. Nie wiem dlaczego, ale może tęsknimy już za tą specyficzną, wspaniałą atmosferą? Do Świąt jeszcze kawałek - póki co spróbujcie rozgrzać się aromatycznym, jednocześnie lekko słodkim, a zarazem pikantnym gulaszem :) U nas podany z kasza jaglaną - diety ciąg dalszy :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju(...)ziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni na oleju przesmażamy mięso, aby się zarumieniło z każdej strony. 2. Następnie na patelnie dodajemy cebule pokrojona w piórka
W kuchni KatieChilli con carne, czyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni. Składniki (4 porcje) -500
Zielona KuchniaWspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy. Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost
cool and mintykawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin. 2. SMAŻENIE CEBULI I MARCHEWKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę smalcu(...)minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania gęstej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej. PODANIE Gulasz podajemy posypany natką pietruszki i z pajdą świeżego, wiejskiego chleba. Takie wykwintne, korzenne danie z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. W końcu Keira wie, co dobre! Vella Glan
Nerds Kitchenostatnio na obiad był gulasz wołowy podlewany czerwonym winem, a do tego bardzo zdrowa kasza jaglana. Bardzo lubię takie obiady, które praktycznie same się robią, od czasu do czasu trzeba tylko zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie. Składniki: 1 kg wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 szklanki
Aga w kuchniDziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami
karmelowyI kolejny dobry przepis na wolnowar. O 5 rano pachniało pięknie w całym domu :) Poza smażeniem mięsa i cebulek nic nas już potem nie obchodzi - po
Stare Garytego bloga przepis na zupę z wołowiną. Do tejże zupy użyłam zacierki, którą dość często robię w domu. Zacierka do zupy Nie wiem czy wszyscy przepis na takową zacierkę znają dlatego postanowaiłam się nim z Wami podzielić. Zacierkę możecie dodawać do różnego rodzaju zup ale jest ona także rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza gulaszu. Przepis podstawowy zawiera w sobie jajka
mecooks