mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się(...)czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę
Chilli Czosnek i OliwaKRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany bez obaw o nasze zdrowie i zdrowie dzieci(...)był cały czas gorący. Krewetki oczyszczamy. Papryki kroimy w kosteczkę , sparzone pomidory na pół, czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli i przesmażamy razem ok. 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty
Ostra na Słodkocukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne(...)cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami
Moja smaczna kuchniaGulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku. 1 kg szynki wieprzowej 1/4 białej kapusty 2 marchewki 2 cebule 1 pietruszka 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę. Kapustę i cebulę kroimy(...)Dodajemy warzywa, smażymy kilka minut, po czym wlewamy 1 litrt wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny. 3. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze kilka minut aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnipodlać ok 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę. Dusić również pod przykryciem do miękkości. Jeżeli woda wyparowała to dolać jeszcze odrobinę. Następnie dodać natkę pietruszki,sos sojowy, sól, pieprz, przyprawę do gulaszu, słodką paprykę. Na koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już
Olga Piecze i GotujeLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne(...)Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią
Moja smaczna kuchniaPilaw to pyszna i pachnąca propozycja na rodzinny obiad. Pełny warzyw i grzybów leśnych stanowi syty i zdrowy posiłek. Do przygotowania potrawy można także użyć grzybów
Zielona KuchniaProsty przepis na bitki wieprzowe duszone z warzywami. Pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe ze schabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe
e-PrzepisyKulinarnekiedy natrafiłam na dorodne ich okazy w sklepie ekologicznym wprost nie mogłam się oprzeć – warzywa wylądowały w moim koszyku z niechybnym przeznaczeniem: będzie leczo! Ta tradycyjnie wywodząca się z Węgier potrawa doczekała się tylu wariacji, że przyjęło się leczem nazywać większość wegetariańskich bądź warzywno-mięsnych gulaszy, w których składzie przeważa papryka. I ja tak nazywam swoje danie, choć jest(...)minucie czerwoną. Do warzyw dodać niepełną łyżeczkę soli, przyprawy i smażyć całość, często mieszając, aż papryki zmiękną, ale pozostaną jeszcze jędrne (około 8 – 10 minut). W tym samym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić plasterki pieczarek i usmażyć tak, by grzyby były lekko zrumienione i pozostały jędrne – pod koniec smażenia pieczarki delikatnie posolić. Do gulaszu dodać ogórki
Even Better Foodwody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego(...)Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam gaz i pozostawiam nadal na palniku (choć się nie pali
W kuchni Karmel-itkizero informacji o tym w jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników(...)oliwę i smażymy mięso (można to robić partiami). Wybierzmy garnek z przykrywą, który będziemy mogli włożyć do piekarnika! Zalewamy mięso zachowanym winem z marynowania, dorzucamy pokrojone w spore kawałki warzywa. Solimy całość ok. 2 płaskimi łyżeczkami soli i wkładamy garnek do piekarnika. Temperatura. Z jednego przepisu wydawało mi się, że taki jeden dość szacowny szef kuchni, nie może się mylić
Right Behind The KitchenDziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy(...)papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule, pora i pomidory wraz z posiekanymi suszonymi wrzucam na patelnię do kiełbasy i papryki. W dużym garnku podgrzewam koncentrat, passatę, bulion, warzywa z puszek wlewam wraz z sosem. Przesmażone warzywa z kiełbasą wrzucam do garnka. Mieszam, dodaję liście, ziele i przyprawiam. Gotuję jeszcze kilka minut do przegryzienia smaków. Podaję jeszcze gorące z serem
Zasmakuj KuchniPradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się też do utopenca, czyli marynowanej(...)lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna wyglądać bardzo zdrowo. Przykładem może
Ugotowane pozamiatane