Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem, ciastami i napojami. I tak drogą analogii tworzyliśmy(...)piętro do gotowania na parze o pojemności 3,5 litra – pozwalają na przyrządzanie w tym samym czasie kilku różnych potraw np. w trakcie gotowania ziemniaków możemy równocześnie przygotować warzywa, rybę lub mięso na parze. Waga – o zaletach zintegrowanej wagi nikogo przekonywać nie trzeba. Pozwala zważyć każdy kolejny dodawany do naczynia głównego składnik. Samoostrzące się noże – to kolejna
Cztery FajeryChodziły za mną grzyby i soczewica. Na ogół przyrządzam na kolację kanapki lub makaron . Ale dzisiaj proponuję gulasz grzybowy z soczewicą puy. Zielona soczewica puy jest bardzo smaczna i należy do moich ulubionych. Smakiem przypomina orzechy. Jest to jeden z powodów, dla których bardzo tą soczewicę lubię. Drugim powodem jest to, że soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje(...)nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda? Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami, ale kiedyś musi być ten pierwszy
codojedzeniaprzyznać, że nie jest źle. Chyba nawet włączę je na stałe do mojej diety. Domownik chcąc, nie chcąc też jest skazany na takie menu, ale z zaskoczeniem stwierdził, że gulasz jest bardzo smaczny, a byłby jeszcze lepszy, gdyby nie wiedział z czego jest. Żołądki podane są oczywiście z quinoą i z pikantną surówką marchwiowo-porową z dodatkiem papryczki piri-piri(...)trzemy na tarce, por kroimy w kostkę przelewamy na chwilę wrzątkiem i odcedzamy, mieszamy z marchewką. Warzywa doprawiamy siekaną papryczką piri-piri, solą, miodem i czarnuszką, dodajemy oliwę i sok z cytryny, wszystko razem dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerz quinoę, polewamy gulaszem, dodajemy surówkę i wrzystko posypujemy świeżym koperkiem :) Obiad gotowy
Quinoa Raz!pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)wraz z sokiem i do nich dodatkowo jeszcze puszkę pomidorów razem z sokiem. Warzywa w leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy
Karo in the Kitchenmożemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody. A co najważniejsze
Gotowanie i blogowanieCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach. Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące
wegujemyUzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki
kuchnia doskipokrój w kosteczkę. Cebulę również drobno posiekaj. Pokrojone warzywa oraz fasolkę dodaj do mięsa i smaż przez kilka minut. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę kminku, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Ryż z łososiem
Fit&Fast KitchenWspominałam już pewnie nie raz, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki, lecza itp. z udziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że
Zielona Kuchniawkładam do osobnych worków, kroję na mniejszą lub większą kostkę. Świetnie się nadaje papryka do wszelkich gulaszy, sosów, sałatek itp. Należy pamiętać, że przed krojeniem trzeba paprykę dobrze umyć i usunąć gniazda nasienne.Dobrze jest też wysuszyć paprykę papierowym ręcznikiem.Mrożone warzywa nie tracą zbyt dużo na wartości więc tym bardziej zachęcam do spróbowania zrobienia sobie takich zapasów.Polecam
Kuchnia domowa Aniuważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii.Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu
Chilli Czosnek i Oliwawołowego1 papryka3 marchewki2 średnie pietruszki1 średni seler1 por1 cebula3 duże ziemniaki250 g przecieru pomidorowego80 ml czerwonego wytrawnego winamasłoPRZYPRAWY:3 liście laurowe4 ziela angielskie1 opakowanie słodkiej paprykipieprz czarny mielonynatka pietruszkitymianekmajeranekoreganosólPRZYGOTOWANIE Gulaszu:W pierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora siekamy i wstawiamy do gotowania w garnku z wodą. Następnie mięso(...)Dolewamy przecieru pomidorowegoi zagotowujemy. Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się wołowiny z warzywami. Dodajemy3 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz mielony. Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz soląi pieprzem do smaku.PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków:Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy
kulinarnyJakilku zupkach i słodkościach czas nadszedł na danie mięsne. Tym razem zapraszamy na gulasz po węgiersku – doskonale rozgrzewające danie na chłodne wieczory Składniki: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 szklanka wody - sól, pieprz kolorowy - papryka słodka i ostra - kminek(...)wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem. Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę i przyprawiamy. Gulasz musimy pilnować aby papryka nam się nie rozgotowała. Gotowy gulasz można podać z pieczywem
Kuchenne Wariacjemaniaka psują i wypaczają smak tej zupy. Żadnego przecieru pomidorowego! To nie pomidorowa z mięsem i warzywami – pomidor używany jest tu do lekkiego zakwaszenia, a nie do budowania głównego smaku. Oryginalną gulyasleves robi się naprawdę prosto – zobaczcie jak. W oryginale węgierskie gulyasleves, czyli gulasz (nasz ‘gulasz’ to węgierski pörkölt ) powstaje zawsze z wołowiny lub wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją(...)plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła (zwani gulyás – stąd nazwa potrawy). Mięso
Karo in the Kitchen