gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:38/93)

"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 150

oczywiście kwestia gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura(...)kuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z dynią 126

pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku duża szczypta(...)Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Można je również pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Warzywa dodać do mięsa. 5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie. 6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać z natką pietruszki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Gulasz 160

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda   Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy.   Dodajemy warzywa i mieszamy.   Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.   Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.   Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 165

Dawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a

Stare Gary
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 163

carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom, a ponadto(...)kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Następnie, wrzucamy opłukaną i odcedzoną czarną soczewicę, odcedzoną fasolkę

Lamarida.pl
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 146

wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone. Kostka mięsa o boku większym niż dwa centymetry sprawi, że mięso będzie potrzebowało dłuższego czasu pieczenia niż warzywa, mniejsza – że mięso na grillu podeschnie. Starajcie się utrzymać jednakową wielkość poszczególnych kawałków. Do dużej miski przeciskamy(...)taki trick pozwoli zaoszczędzić parę złotych na inne pyszne składniki. Porcja podana w przepisie to obiad dla dwóch dorosłych osób, z małą dokładką. SKŁADNIKI 500g mięsa z indyka na gulasz (ciemne mięso z ud i podudzi) 4-5 surowych wędzonych frankfurterek 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka kreolskiej mieszanki przypraw * do marynowania + ½ łyżki do osypania

Karo in the Kitchen
Przepisy na dynię 140

dań. Często przygotowuję potrawy z dyni i muszę przyznać, że najlepiej smakuje mi ona pod postacią curry lub gulaszu, jednak równie pyszna jest pieczona. Upieczoną dynię można zjeść samą lub wykorzystać ją do przygotowania innych potraw. Dynia to niezwykle wszechstronne warzywo, można jej używać do sałatek i surówek, zup i dań głównych (świetnie komponuje się z egzotycznymi przyprawami), a także

Codzienne Gotowanie
Rybny gulasz 142

podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałem masło. Wrzuciłem por i paprykę, przesmażyłem. Do przesmażonych warzyw dodałem różyczki brokułu. Całość zalałem 3 szklankami wody. Dusiłem z dodatkiem soli 10 minut. Po tym czasie dodałem filety rybne. Dusiłem gulasz na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Świeży koperek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Kilka łyżek wywaru połączyłem

R'n'G Kitchen
Wegetariański gulasz z soczewicą 109

koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę razem podsmażyć. Wlać 0,5L wody oraz puszkę pomidorów, dodać warzywa oraz soczewicę. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Na sam koniec dodajemy osączony groszek, koncentrat oraz paprykę, sól i pieprz do smaku.  Gulasz podałam z kaszą kuskus

magiczna kuchnia Kasi
Duszony jeleń w czerwonym winie 175

zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia

Plate of Joy
Gulasz z indyka z dodatkiem pieczarek 134

Gulasz z mięsa indyka to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną. Poniższy gulasz idealnie będzie smakować z ugotowanym ryżem jak i kaszą. Polecam nie pomijać przyprawy czubrycy czerwonej, ponieważ nadaje ona charakterystycznego smaku. Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkaliście się z tą przyprawą to tylko dodam, że jest to pikantna mieszanka składająca się z cząbru, chili, soli oraz(...)samego garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa z indyka. Na sam koniec dodać podsmażone warzywa i całość zalać około 2 szklankami wody (mięso musi być pod wodą). Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem gulasz posmakować, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody

Ugotować
Kociołek z soczewicą 154

Jedno z moich ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki(...)laurowe ziele angielskie woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę. Krok 2 Warzywa pokroić na większe kawałki. Układać wszystko warstwowo w wolnowarze, przyprawiając solą i pieprzem. Poszczególne warstwy

CoolinarniePL
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA 395

leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią(...)Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych) 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek

Moja Książka Kucharska
Indyjski gulasz 148

Jest to gulasz na indyjską nutę mojego autorstwa i muszę się przyznać że wyszedł pyszny. Podany z kaszą czy ryżem będzie znakomity. Lubicie takie dania? czy

Moje Małe Czarowanie
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 112

Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem,   ciastami i napojami. I tak drogą analogii tworzyliśmy(...)piętro do gotowania na parze o pojemności 3,5 litra – pozwalają na przyrządzanie w tym samym czasie kilku różnych potraw np. w trakcie gotowania ziemniaków możemy równocześnie przygotować warzywa, rybę lub mięso na parze.   Waga – o zaletach zintegrowanej wagi nikogo przekonywać nie trzeba. Pozwala zważyć każdy kolejny dodawany do naczynia głównego składnik.    Samoostrzące się noże – to kolejna

Cztery Fajery