gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:37/93)

Gulasz z karkówki 370

Zrobiło się zimno i ponuro, a gdy taka pogoda panuje za oknem ma się ochotę na ciepły i pożywny posiłek. Proponuję więc przygotować na obiad gulasz z karkówki, z dodatkiem papryki, pieczarek i sosu pomidorowego. Z podanej ilości składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla dwóch osób, jednego dnia zjedliśmy go z kaszą gryczaną, a drugiego z ryżem(...)passatę pomidorową, pomidory w puszce oraz wodę, przykryć i zagotować. Po zagotowaniu dodać wszystkie przyprawy oraz mięso z warzywami, gotować aż mięso zmięknie, ewentualnie doprawić. Na koniec można zagęścić sos: mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i gorącego sosu, wlać do gulaszu i wymieszać. Odstawić gulasz, aż przestygnie i się "przegryzie". Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami

Simply Food
Gulasz sojowo-warzywny + film 131

Gulasz sojowo-warzywny to zdrowa, lekka, smaczna i pełna witamin alternatywa dla gulaszu z czerwonego mięsa. Podany z kaszą będzie stanowić pełnowartościowy, dietetyczny posiłek.     składniki na 3 porcje 250 g pieczarek 2 duże cukinie 1 duża marchew 1 średnia cebula 120 g krajanki sojowej natka pietruszki szczypiorek 500 ml bulionu warzywnego z kostki DIETESSE-3 czarny pieprz sól(...)litrem gorącej wody i rozpuszczamy, dokładnie mieszając. Do gotującego się bulionu wrzucamy krajankę sojową, dodajemy pokrojone warzywa: cukinię, marchew, pieczarki i cebulę, wszystko razem łączymy i gotujemy około 20 minut aż krajanka zmięknie. Opłukaną natkę pietruszki oraz szczypior drobno siekamy i dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania. Całośc doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia

Smakowite Dania
Gulasz z kurczaka z dynią 156

Gulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne(...)dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, którą następnie zalewamy posoloną śmietaną i maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu i zagotowujemy. Gulasz przekładamy do ogrzanej salaterki i posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie

Trzeci talerz
Kurczak a'la Stroganow 645

Moja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, kiedy zmieni kolor na białe dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól, posmażyć jeszcze chwilę i przełożyć do garnka. Dodać passatę, wszystko dobrze wymieszać i gotować 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornych miseczek nałożyć gulasz. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka

Kulinarne Inspiracje
Placki z cukinii. Przepis krok po kroku. 128

posiekane warzywa. Dodaj jajka, mąkę pszenną oraz przyprawy curry, kurkumę, sól i pieprz. Całość wymieszaj do połączenia składników, czasami w zależności od warzyw placki potrzebują odrobinę więcej mąki pszennej.   Na patelni rozgrzej olej roślinny. Placki smaż partiami po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ciemno złotego(...)koloru. Następnie odkładaj na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.   Podawaj z kwaśną śmietaną. Ewentualnie z plastrami wędzonego łososia lub jakimś fajnym gulaszem.   Placki z cukinii. Przepis krok po kroku   Na naszej stronie, mamy naprawdę mnóstwo przepisów na słodkie placki np.  https://kuron.com.pl/przepisy/placki-czekoladowe/

kuron.com.pl
Lekki placek zbójnicki 173

średniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ryżowej/ kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany szczypta cukru olej do smażenia  Gulasz 1 polędwica wieprzowa lub ok. 300-400 g schabu 2 średnie cebule 1 niewielka marchewka 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej(...)przykryciem jakieś 20 minut - do miękkości mięsa. Woda powinna w dużej mierze odparować a z warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś ma życzenie dorobić sosu to zawsze można wymieszać 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej w zimnej wodzie i dodać do gulaszu, oczywiście uzupełniając go odpowiednią ilością wody. Na koniec sprawdzić słoność i ostrość - gulasz powinien być lekko pikantny

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz pomidorowy z porem i selerem 179

oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych. No to do roboty :)   Gulasz pomidorowy z porem, selerem naciowym i oliwkami (4 osoby) Składniki: 2 białe części pora 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie passaty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwki oliwa z oliwek pieprz, estragon, pasta sambal oelek, Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przesmażamy, aż się

vegetanie
Papryka, właściwości i zastosowanie 135

ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne potrawy: potrawy z ryżu, makaronu, sera i twarogu Desery, wypieki

Pomysłowa kuchnia
ZUPA Z KURCZAKIEM 646

Klasyczny przepis na gęstą zupę z warzywami i szarpaną piersią... Artykuł ZUPA Z KURCZAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
GULASZ Z INDYKA Z RYŻEM 208

SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek ryżu 20 dag mieszanki warzyw chińskich 500 ml przecieru pomidorowego Ok 200 ml wody 10 dag sera

Gotowanie Patki
Gulasz wieprzowy z cydrem 176

rozmieszać. Na sosie poddusić pokrojoną w piórka cebulę lub w krążki pora oraz dowolnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa przełożyć do mięsa. Na patelnię przelać cydr i podgrzać (nie wolno stracić tych smaków, bo to one nadają najlepszy smak gulaszowi). Całość wlać do garnka. Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5-2 h na bardzo małym

Di gotuje
Przyprawa węgierska 144

Wszystkie warzywa  ususzyć. Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie " Skarby jesieni - warzywa " (klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami 164

Składniki:  cukinia  2 papryki czerwone  cebula  ząbek czosnku  1/2 puszki pomidorów pelati Cirio  sól i pieprz do smaku  3

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z boczniaków 150

przepadają za mięsem - pyszny, aromatyczny gulasz z boczniaków. Ja swoje danie podałam z parówkami, ponieważ nie wyobrażam sobie dania obiadowego bez kawałka mięsa.  Składniki: 250 g boczniaków 1 marchewka 1 obrana cebula mały koncentrat pomidorowy  czosnek (jeżeli nie macie to pomińcie) sól, pieprz przyprawa do grzybów  olej mąka do zagęszczenia sosu Warzywa umyć i osuszyć. Boczniaki pokroić(...)wlać odrobinę wody i chwilę smażyć. Następnie dodać przesmażone warzywa, zalać 1,5 szklanki wody i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do grzybów (jeżeli jej nie macie - to pomińcie) i dodać koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę gotować, aby zredukować ilość sosu. Jeżeli gulasz jest zbyt rzadki to do szklanki wsypcie 2 łyżki mąki

Ugotować
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 155

oczywiście kwestia gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura(...)kuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania