moich domowników :) Czasem wystarczyć sprawdzić stan naszych zapasów i obiad mamy z głowy. Polecam zapracowanym, gdyż całość nie zajęła mi więcej jak godzinkę :D Składniki: 50 dag mięsa na gulasz 3 średniej wielkości cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 łodygi selera naciowego 2 plastry selera korzeniowego 2 puszki groszku z marchewką 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów(...)kurczaka i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności podlewam wywarem. Dodaję osączone i opłukane warzywa z puszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i miodem. Serki topione przekładam do wysokiego naczynia, dolewam gorącego wywaru z gulaszu i blenderem rozcieram na gładką masę. Najpierw dodaję pomidory z puszki, następnie zagęszczam gulasz serkami i ewentualnie doprawiam do smaku
Bea(u)ty kitchensię, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno-rubinowy kolor (nie tylko od wina i pomidorów, ale również buraków). Gotowa potrawa(...)gościach. Mimo, że uprościłam przepis Jamiego, nie ukrywam, że trochę wymaga pracy, o czym świadczy długość sposobu przygotowania. Ale warto. Jeśli jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa
Chilli Czosnek i Oliwaprzede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki kukurydzianej) lub matooke (gotowane(...)Jest to rolex :) po usłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione
noteskulinarnyfigagulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką słodką, papryką ostrą, papryką wędzoną, płatkami drożdżowymi, imbirem, curry, bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości. - β -karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMłoda kapusta „Babci Jadzi „ Młoda kapusta , to wspaniałe warzywo . No a moja teściowa , robi najlepszy bigos z młodej kapusty na świecie Tak to całkowita
Ogrodnik w podróżypokroić i dodać w kolejności; wpierw marchew, cebulę, paprykę i cukinię, czosnek - posolić, dodać ciut pieprzu mielonego i dogotować całość do miękkości warzyw i mięsa, w tym czasie woda prawie się wygotuje, ale powinno pozostać trochę sosu Gulasz można podawać z kaszą lub drobnym makaronem. U mnie było samodzielnym daniem. Gulasz jest pyszny, dość proste do zrobienia, choć przygotowanie zajmuje
Proste PotrawyWĘGIERSKI GULASZ PO ZAKARPACKU Prawdziwy węgierski bogracz - przepis krok po kroku Węgierski gulasz po zakarpacku, znany również jako bogracz. Ten przepis jest jednak inny niż ten
Moja Książka Kucharskadodatek do obiadu. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać popularny gulasz – leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille i dodawać do wypieków. Jest uniwersalnym, łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem o wysokiej wartości dietetycznej. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę
To co kochamgulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu
Szefowa kuchniZupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można
Wino Francja Kuchniaobecnie cztery warianty produktów, przy pomocy których możemy przygotować pyszne i pełnowartościowe dania: Spaghetti Bolognese, Lasagne, Zapiekanka makaronowa z szynką oraz Gulasz. „Naturalnie Smaczne! Knorr” to nowe produkty, których skład to w 100% naturalne składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy czy mąka. Cząstki składników są ponadto większe niż w dotychczasowych recepturach, co sprawia, że z łatwością można rozpoznać znajdujące się
SzczyptaSmaQpotem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz (bogrács), bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem
Smakowity Blog Kulinarnykuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 500 gram piersi kurczaka 600 gram dyni, waga po obraniu 6-7 pomidorów 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki cebula ząbek czosnku łyżka
Mango Papajatemat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety. Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać i przygotowywać. Znajdziecie tu naprawdę przydatne i sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone(...)smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik
Moje Kuchenne Rewelacje