gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:35/93)

Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 456

sobą wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą.   Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących(...)pół marchew i pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem z mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową. Odlejcie 1,2l rosołu, resztę można zjeść lub zamrozić

Karo in the Kitchen
Ciecierzyca ze szparagami i "Perfekcyjne" 193

też obrać) i pokrojone na kawałki warzywa z suszonymi grzybami. Do warzyw dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa i ciecierzyca zmiękną, umieścić je w jednym garnku. Dodać cząber, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Podawać gorący gulasz z kawałkami sera wędzonego. W przygotowaniu tego rodzaju gulaszu z ciecierzycy sugeruję użycie cząbru - ziela regulującego proces trawienia. Ma działanie

Weekendy w domu i ogrodzie
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 281

marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)  250 g. fasoli Piękny Jaś  250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa) przyprawy : sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka(...)tradycyjnej,  ale nie zmienia to faktu,że wyszedł pyszny!  Smacznego! A jak wy jak go robicie?     Polecam również  pyszną kaszę pęczak z warzywami

potrawyregionalne
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 186

kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowychi może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek.Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób 500 g obranej(...)cebuli i smażę razem, aż kiełbaska zacznie ładnie się złocić. Dodaję do kiełbasy pieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się nieco skurczą, dodaję pozostałe warzywa.  Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, słodką papryką wrzucam liście  laurowe i całość duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu ewentualnie doprawić. Podaję z puree ziemniaczanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym 213

Potrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :) Gulasz z serc indyczych Składniki: 50 dag serc indyczych 3 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju 1 mała biała cebula 1 mała czerwona cebula pół dużej czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego sól pieprz łyżka suszonej(...)wywaru jest za mało, można dodać wody. Wsypałam płatki papryki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut. Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gulasz podałam z makaronem mini lasagne

Kuchenne zapiski Edyty
Ciecierzyca z warzywami i "Pod drzewem magnolii" 153

było odparować, a i pomidory trzeba było dłużej gotować, by się bardziej rozpadły. Gdy całość będzie miała odpowiednią konsystencję przypominającą gulasz, usunąć lubczyk i dodać czosnek niedźwiedzi oraz pokrojone w kostkę paprykę, chili i cukinię. Gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale nadal chrupkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać starty ząbek czosnku. Podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chakalaka 255

Dzisiaj polecam pyszne danie rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek

Wyprawy kulinarne
Gumbo 210

Gumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu

Gotuj z Rumcajsem
Gulasz z kurczaka z boczniakami 176

okazji o ich właściwościach odżywczych.... i okazuje się, że zawartość witamin i substancji odżywczych jest ich podobna ilość co w warzywach. :-) Dla grzybów to nietypowe, bo zazwyczaj to co w nich cenne to jedynie walory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami. 2 filety z kurczaka 500g boczniaków 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Szefowa kuchni
Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym i kaszą kuskus 148

niedzielnej , idącej niestety w biodra, tarcie dziś proponuję coś na spalenie kalorii czyli gulasz wieprzowy z selerem naciowym, który jak wiadomo ma właściwości odchudzające i w ogóle jest jednym z moich ulubionych warzyw. Lubię jego aromat i chrupkość. Czytaj więcej

Wiem co jem
Mięsa 235

płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo

Ala piecze i gotuje
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 197

Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam(...)zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy papryką oraz solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad

Kuchenna Kontrrewolucya
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 179

kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą. Zerknij na jej skład: sól, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku

Pani domowa
Placek po węgiersku z gulaszem 169

swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru(...)brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić w grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut

Aromatyczne Podróże
Różnorodność i klasyka w kuchni, czyli gulasz paprykowy z dziczyzny 162

przepis uniwersalny, bo mięso z dziczyzny możemy zastąpić szynką wieprzową lub wołowiną. Dodaje, że przepis ten warto potraktować jako źródło inspiracji, eksperymentując z ilością oraz kolorem dodawanej papryki. Paprykowy gulasz z dziczyzny Składniki na 4 porcje: 600 g mięsa z dziczyzny 1,5 papryki czerwonej (ok. 230 g) 2 cebule (ok. 230 g) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)Wrzucamy paprykę i zalewamy całość wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso z warzywami przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny, mąkę pszenną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego gulaszu, cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, ale już bez przykrycia, do momentu, aż gulasz osiągnie pożądaną przez

KulinarneImpresje.pl