gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:44/93)

Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 263

znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie pływały po patelni

karmelowy
Gulasz z podrobów 154

Gulasz z podrobów Zainspirowany daniami z gęsich podrobów serwowanych podczas obchodów święta św. Marcina w Przysieku koło Torunia postanowiłem przygotować swój gulasz w wersji paleo. 300 g Żołądków z kurczaka 300 g Serc z kurczaka 1 Średnia marchew 1 Duża cebula 1 Papryka zielona 2 Łodygi selera naciowego 2 Ząbki czosnku 2 Liście laurowe 1 tbsp Smalcu (u mnie(...)mniejsze kawałki i dodajemy je do warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy ok. 1,5 szklanki wywaru, w którym gotowały się podroby i dusimy jeszcze kilka minut. W szklance rozrabiamy skrobię z tapioki lub jej zamiennik z zimną wodą tak by powstała zawiesina, którą wlewamy na patelnie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Gulasz serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami (u mnie

Oslov.
Sycący kociołek myśliwego 169

Kociołek myśliwego, to sycący i rozgrzewający gulasz, w skład którego poza mięsem wchodzą grzyby leśne, pieczarki, papryki, cebule i ziemniaki. Taka potrawa jest wprost idealna na zimne dni. Podana porcja jest duża, ale można ilość składników zmniejszyć lub zrobić od razu na dwa dni. Taki kociołek świetnie się sprawdzi również na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, bo odgrzewany nic nie traci(...)lekko mięknącego już mięsa i nadal dusić do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki pszennej (ilość jest zależna od tego, ile wody było dolane do potrawy), zalać wodą i dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Mąkę wlać do gulaszu energicznie mieszając. Gotować kilka minut, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodać szczyptę

Passions hobbies life
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 227

także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw ( tak jak w piwnicy ). Pamiętajmy jednak, że są to produkty bardzo krótkotrwałe

Ostra na Słodko
gulasz z szynki z dynią 183

kolejności jest sezon na dynię, lub można powiedzieć zamiennym stąd pomysł na gulasz z dynią w jednej z głównych ról. Nie wiem czy nie jestem jedyną fanką tego gulaszu w swoim domu, ale co tam. Jak dla mnie jest on przepyszny, bardzo aromatyczny i idealny na jesienną słotę. Można podać go z ryżem, makaronem czy po prostu z ziemniakami - chociaż(...)przez ok 10-15 min marchew i dynię pokrój w kostkę i dodaj do szynki - podsmaż ok 5-10 min  dodaj wodę oraz pastę curry tak, aby pokryła warzywa i mięso i duś przez ok 30 min  pod sam koniec dodaj śmietanę  Smacznego

Gotowanie z pasją
Węgierski bogracz z ziemniakami 141

zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo pracy przy zmywaniu ;) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 2h gotowania Składniki: Ok. 500g mięsa(...)gotujemy około 1,5h w razie konieczności podlewając bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, paprykę drylujemy i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki i pomidory w puszcze do gulaszu, gotujemy następne pół godziny. Dorzucamy paprykę i po około 5 minutach zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło obsypane natką pietruszki. Smacznego

Kolizje Smaków
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 197

jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine. Przepis z jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha(...)Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Przepis z jagnięciny – marokański tagine appeared

codojedzenia
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 181

zgrillować. Bakłażany nie należą do szczególnie aromatycznych, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale smakują usmażone w panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały gulasz- ratatouille, Grecy zapiekankę, zwaną mussaką, a ja proponuję żeby je nafaszerować. Tym razem

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 190

zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany

Rozpustne gotowanie
Bogracz – bográcsgulyás – gulasz z kociołka 158

przygotowywane przez pasterzy, w kociołku - bográcsgulyás. Jeżeli danie gotowane jest w domu, wówczas mówi się na nie gulyásleves - zupa gulaszowa . Bogracz jest gęściejszy niż zupa, a bardziej płynny niż gulasz. W bograczu nie ma oliwy, masła klarowanego, wymyślnych dodatków. Jest to proste, pyszne i … bardzo zdrowe jedzenie :) 1 kg mięsa wołowego – pręga, 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego(...)smaku szczyptą cukru i pieprzem. Dodać pokrojone warzywa, dolać wodę i gotować do miękkości. Jajko rozbić do miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować

królestwo garów
81 pomysłów na ciepłe kolacje 449

łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia(...)kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z wołowiną podgrzybkami i bakłażanem 190

Syte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra(...)wołowiny wlewam bulion, dodaję warzywa z patelni, liście laurowe, ziele angielskie i razem duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam na osobnej patelni, wykładam na talerz. Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki. Po 30 minutach dodaję plastry cukinii do gotującego się gulaszu i dusze jeszcze pięć minut

wesoła kuchnia
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 186

długie duszenie na wolnym ogniu pod przykryciem - w przypadku dzisiejszego tażinu potrwa to aż 3 godziny! Czy warto jest tyle czekać? Odpowiedź oczywiście brzmi - tak. Wyobraźcie sobie pyszny, aromatyczny gulasz, w którym mięso jest soczyste i rozpływające się w ustach. Tak smakuje tażin. Tradycyjnie składniki dusi się w specjalnym glinianym naczyniu posiadającym wysoką, stożkowatą pokrywę (od którego tażin wziął swoją(...)teksturę dania. Zdecydowałam się dodać mniej mięsa, a więcej warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super.  Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry

Chilli Czosnek i Oliwa
Kentucky Burgoo 182

Burgoo jest amerykańskim daniem w rodzaju doprawionego gulaszu lub dania jednogarnkowego. Tradycyjne kentuchy burgoo robiono z przeróżnego mięsa - głównie z dziczyzny, wiewiórek, oposów, szopów i dzikich ptaków. Obecnie w typowym daniu mięsa te zastepuje się wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

Zielona Kuchnia
POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 166

Gulasz z Mięsa Mielonego , coś innego ale również dobrego. Moja wersja oczywiście jak pozostałe przepisy jest odchudzona , nie jest typowo tradycyjna. Polecam każdemu by spróbował :)  SKŁADNIKI: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny 200 g warzyw mrożonych słupki 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka

Gotowanie Patki