rumienić. Fasolę odcedzamy, dodajemy do niej warzywa z patelni, pomidory, dżodżen, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) około 1,5 godziny. Pieczona fasola po bułgarsku A jeśli posmakuje Wam bułgarska kuchnia, zapraszam na genialny bułgarski gulasz - Kavarma . Kawarma
Trzeci talerznich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym. Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica
PaleoSMAKwarzyw w pożywnej, kremowej zupie Wiosna w końcu na dobre się za oknem rozpanoszyła. Mało brakuje, aby pogoda zrobiła się upalnie letnia. W takie dni nie mam ochoty na ciężkie dania obiadowe, lecz sięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku(...)niż gęsty gulasz czy smażony kotlet. Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek lub słomkę ptysiową. Do tego kilka plasterków świeżej kiełbasy dla zaostrzenia smaku i miska kremowej, warzywnej dobroci jest gotowa do spożycia! Muszę tu wielce pochwalić słomkę ptysiową fitness od BRZEŚĆ . Te niewielkie, lekkie paluszki, obtoczone w ziarnach i przyprawach, idealnie komponowały się
Grunt to przepis!Gulasz wieprzowy w sosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka(...)garnka wlać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Warzywa muszą być miękkie. Następnie do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody. Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu
UgotowaćCześć Kochani! Dziś podzielę się z Wami przepisem na wege gulasz z czarnej soczewicy z boczniakami, szpinakiem i świeżym tymiankiem. Znacie czarną soczewicę? Ja ją uwielbiam! Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakuje! Składniki (3-4 porcje): 2/3 szklanki czarnej soczewicy 250 g boczniaków 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka liści świeżego tymianku + odrobina do posypania(...)opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 2/3 szklanki soczewicy weź 2 x 2/3 szklanki wody. Pamiętaj, że wody musi być 2 x więcej. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Przygotuj warzywa: Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj boczniaki, dopraw
Moja pasja smakuDanie jednogarnkowe wprost z Filipin. Sinigang to filipińska zupa lub gulasz charakteryzująca się kwaśnym i pikantnym smakiem. Można do niej włożyć co tylko dusza zapragnie ale
Moje Małe CzarowanieObiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest!Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do
Ostra na Słodkominut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 15-20 minut. Na końcu wrzucamy pokrojone parówki sojowe lub kiełbaski i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeśli I gambo gotowe! Podajemy na gorąco z ryżem. Dla smakoszy ostrzejszych smaków polecam posypać gambo płatkami chilli. Smacznego! Artykuł Gambo – nowoorleański gulasz w wersji roślinnej pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plsprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować
Tradycyjna KuchniaGulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny
Wanilia i KardamonPieczony czosnek smakuje wyśmienicie – jest bardzo aromatyczny, ale pozbawiony ostrego smaku i zapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do
Qlinarnie i Qlinarnieliści sasafrasu. Tak naprawdę w polskich warunkach wystarczy opierać się na zasmażce i gumbo też wyjdzie wyborne. Po drugie charakterystycznym dla gumbo jest użycie tradycyjnej „trójcy” (Trinity) warzyw, tj. zielonej papryki, selera oraz cebuli; a także przyprawy cajun (mieszanki pieprzu czarnego, cayenne, słodkiej papryki, czosnku i zioł, np. oregano czy tymianku). Warto też zadbać o dobry bulion(...)105g na 100g wyrobu wzwyż). Gumbo tak naprawdę nie jest trudną potrawą i wymaga jedynie nieco cierpliwości przy zasmażace. Może się wydawać, że to taka wariacja na temat polskiego gulaszu, ale jej smak jest czymś zupełnie nowym. Szczerze polecamy, bo byliśmy zachwyceni końcowym efektem. My już zacieramy ręce na premierę – a nie można lepiej rozpocząć przygody w New Bordeaux
Nerds Kitchenwodą, dodajemy koncentrat podlewamy wodą. Warzywa kroimy w paski podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, które również podsmażamy na maśle. Wszystkie składniki przekładamy do większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową
kgwjanczewoMam dylemat z cyklu jak to nazwać. Niby leczo , ale nie do końca. Niby giuwecz ale trochę inaczej. A może tak Giu-lecz ? :) . W każdym razie
Buniabaje w kuchniBigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty
Ogrodnik w podróżygulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo bogaty w białko. Pomarańcza i użyte przyprawy dodają mu niesamowitego aromatu. Wołowinę oczyszczamy i kroimy ją w drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu(...)podsmażamy mięso, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy wołowinę z rondla, ponownie rozgrzewamy tłuszcz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli a marchew, seler i pietruszka lekko zmiękną. Smażymy mieszając, około 6-8 minut. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej wołowinę, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy
Karo in the Kitchen