się da, bo na pewno nie potrwa to długo. Przed nami chłodne i często deszczowe dni oraz wieczory, a gdy już nadejdą z pewnością rozgrzeje nas Pörkölt - pyszny węgierski gulasz. Jeśli zrobicie go w większej porcji, co dzień będziecie mogli urozmaicać dodając nowe składniki. I wierzcie mi - z dnia na dzień robi się wtedy coraz pyszniejszy :-) Pörkölt Normal(...)domowego przecieru pomidorowego 2 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 500 ml rosołu 1,5 łyżki ostrej papryki mielonej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej sól pieprz 3 łyżki masła Warzywa myjemy, cebulę obieramy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy w rondlu na rozpuszczonym maśle
peggiwkuchniGulasz rybny to świetny pomysł na rybę, a jednocześnie lekki, smaczny i bardzo zdrowy obiad. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, obowiazkowo włącz do menu ryby. To nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie. Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50-100 g boczku 3 średnie ziemniaki 1-2 łyżeczki słodkiej(...)papryki w proszku sól, pieprz sok z cytryny 2 szklanki wywaru z warzyw 1-2 czerwone papryki Wykonanie: filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki pokrojony w kostkę boczek częściowo stopić, dodać pokrojoną w kostke cebulę i paprykę, lekko podsmażyć, dodać 1-2 łyżeczki papryki i koncentrat pomidorowy, zagotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tydzień bułgarski u nas wciąż trwa. ;) Zawsze coś ciągnęło mnie do tamtejszej kuchni, chociaż bez żadnego wyraźnego powodu. Gulasze i potrawy gulaszopodobne to moje ulubione dania jednogarnkowe, dlatego też i gjuwecz musiał u mnie w końcu zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko(...)piecze się długo, a smakuje wyśmienicie. W mojej wersji zabrakło ziemniaków... choć czekały na dorzucenie do naczynia, niestety nie dotarły do niego ze względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula
Kuchenna KontrrewolucyaPyszny i syty gulasz, podany z kaszą ... niebo w gębie! Na 4 porcje 0,5 kg żołądków z indyka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz 1 łyżka chrzanu 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% Żołądki umyć i oczyścić, następnie ugotować(...)litrze wody do miękkości z solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać warzywa. Wszystkie składniki wywaru wyjąć i pokroić. Po ugotowaniu żołądków łatwiej będzie można zauważyć w żołądkach taką żółtawą chrząstkę, należy ją wyciąć, gdyż jest bardzo twarda i nie nadaje się do spożycia. Pokrojone warzywa i żołądki wrzucić do wywaru, dodać chrzan, zagotować
Jadło i czytadłoGugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis(...)aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu. Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćpodane z dipem czosnkowym i paprykowym . Osoby, które nie wyobrażają sobie tak lekkiego i bezmięsnego posiłku mogą pokombinować z sosem mięsnym np. bolognese, czy zwykłym klasycznym gulaszem. Myślę, że taka wersja też będzie pyszna! Ale ja zapraszam dziś na taką najprostszą - bezmięsną i bardzo smaczną wersję placuszków cukiniowo-marchewkowych ❤ Składniki: 1 cukinia 1 marchewka 1 jajko(...)umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinie umyć, przekroić na pół. Wydrążyć środek łyżeczką, resztę również zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Dobrze ją odcisnąć. Warzywa wymieszać z jajkiem, mąką, koperkiem i przyprawami. Masę nakładamy łyżką formując okrągłe placuszki. Smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron
Walijskie Pichcenieprzepadam za tą czynnością. Owszem, uwielbiam krzątać się w kuchni i piec, ale dania wytrawne... To już nie moja bajka. Nigdy w życiu nie usmażyłam steku, nie zrobiłam gulaszu ani nawet sałatki warzywnej (choć parę razy się do tej ostatniej przymierzałam). Po drugie, C. gotować uwielbia, co właściwie zamyka listę. Kiedy tylko ma możliwość, z radością coś tam miesza(...)dokonaniami (całkiem zresztą słusznie, bo kucharz z niego znakomity). Jedyny problem w jego przypadku stanowią surówki; jeśli mam na jakąś ochotę, muszę ją sobie sama przygotować. On się surowych warzyw nie tyka. Od czasu do czasu trafia się jednak sytuacja, że jednak muszę coś ugotować. No dobrze - muszę jest tutaj określeniem nieco naciąganym. Bo jakbym nie ugotowała, to też
Pożeraczka, czyli raz adobrzezredukować przez gotowanie. Na talerz wyłożyć sos, na nim ułożyć grasicę, posypać migdałami i żurawiną. Obok ułożyć rukolę. Oczywiście rukola od Fit&Easy – producenta świeżych sałat i warzyw. Taki przepis otrzymałyśmy do przyrządzenia podczas warsztatów z Janem Kuroniem, na zaproszenie Fit&Easy , które odbyły się w studio kulinarnym Smolna 8 Studio . Przepis pochodzi ze słynnej szkoły Le Cordon(...)smaczna (zmiany zaznaczone kursywą). *mirepioix - mieszanka cebuli, marchwi i selera naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki
królestwo garówsztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą noc do szybkowara wlać oliwę i z każdej strony zrumienić udziec i na dnie garnka na skórze położyć wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchew(...)wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć mięso, warzywa, wywar przelac do mniejszego garnka i zrobić sos ze śmietaną słodką 18% i maką , podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNadszedł czas sprawdzenia, czy książka Sabriny Ghayour pt. Sirocco jest warta zakupu. Dzięki uprzejmości wydawnictwa mogę zaprezentować Wam aż dwa przepisy pochodzące z tej pachnącej orientem
Proste-przepisy.plwpisie zamieniamy się w Snafa i ponownie gotujemy przysmak z Gothica. Nie jest to danie aż tak słynne jak Gulasz Thekli czy potrawka z chrząszcza, ale warto zapoznać się z każdą kulinarną propozycją oferowaną przez tę legendarną grę. Zupa korzenna podawana jest w Dolinie Górniczej, ma zielony kolor i kosztuje 3 bryłki rudy. Prawdopodobnie gotowana jest z korzeni roślin, których(...)brakuje. Obstawiamy, że dorzucali tam smoczy lub ognisty korzeń czy korzenie bagiennego ziela. Co prawda trudno znaleźć ich odpowiedniki w realu, ale w sklepach mamy wystarczająco duży asortyment warzyw korzeniowych: marchew, seler, pietruszkę, pasternak, batat czy wężymord (skorzonerę) oraz topinambur. Te ostatnie brzmią dość egzotycznie, dlatego w przepisie podaliśmy łatwiej dostępne składniki, ale jeśli macie czas i ochotę
Nerds KitchenKurkami. Do przygotowania obiadu będziemy potrzebowali : Kopytka : 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 jajko 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól 2. Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek litr bulionu 100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście(...)mięso się karmelizuje jest czas na pokrojenie cebuli oraz papryk w dużą kostkę. Gdy mięso nabierze odpowiednią barwę (według nas jest to mięso które zaczyna się przypalać) dodajemy warzywa , liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko smażymy i po 5 minutach dodajemy litr bulionu. W czasie gdy oczekujemy na zawrzenie bulionu możemy odcedzić ziemniaki i odstawić je w celu odparowania
Wspólne smakiPomidory w puszce to jeden z żelaznych punktów mojej spiżarni – zawsze muszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy , na szakszukę , do gulaszu czy na zupę. Pomidory w puszce pozwalają szybko przygotować obiad z pełnowartościowych składników – to, co zapuszkowane jest smaczne i dojrzałe, bo zerwane w samym szczycie lata. Ta zupa pomidorowa(...)dodatkiem wódki. Polskie zupy najczęściej gotuje się na wywarze jarzynowym (włoszczyzna), mięsnym albo jarzynowo-mięsnym. Włoskie zupy i sosy powstają na bazie soffritto – przesmażonych na oliwie drobno pokrojonych warzyw. To trio łatwe do zapamiętania – w kolorach włoskiej flagi – seler, cebula i marchew. Marchew i cebulę obieramy i drobno kroimy. Myjemy seler i paprykę – kroimy w drobniutką kostkę. Czosnek obieramy
Karo in the Kitchentalarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około(...)gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego
Marder&Marder Manufacturepapryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie nazewnictwo przyjęło się w moim domu, więc niech tak zostanie ;) Poniższe składniki wykorzystuję na przygotowanie 4 litrów (!) tej przepysznej zupy dwa-w-jednym. Składniki: 2 cebule(...)czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :) Cebulę siekamy i szklimy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pyszne danie na rozgrzanie.składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula
Monia miesza i gotuje