oceniam po sobie bo sama ją chyba najmniej lubię z kasz. Chociaż przyznam, że są dania w których ona mi bardzo pasuje – przede wszystkim wszystko z wołowiną – gulasze czy bitki najbardziej mi pasują do kaszy gryczanej. Często używam też kaszy niepalonej, bardziej delikatnej w smaku – ona też się świetnie sprawdza na surowo w smoothie czy gryczankach śniadaniowych(...)kotlety bo to takie niewyszukane, proste gotowania no i za to, że można do środka wrzucić wszystko a kotlety cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki. I co poza tym? Bardzo już
Cooking for Emilywyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu 1 por 1 łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu(...)kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje
Bea(u)ty kitchenmoże warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka(...)grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie paseczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana, to równie(...)kolejne 3 minuty, stale mieszając. Dodać ziemniaki i lubczyk, ewentualnie kurkumę, wlać bulion/wodę i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Zmniejszyć ognień i gotować 5 – 8 minut, do miękkości warzyw. Dodać cavolo nero/jarmuż i gotować jeszcze minutę (tradycyjny jarmuż można gotować 1 – 2 minuty dłużej) . Zupę zdjąć z ognia, doprawić gałką, majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Dodać śmietankę
Even Better Foodadas , libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają(...)angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy liść laurowy, lekko
Smakowity Blog Kulinarnydodatkiem, lecz w połączeniu z wędzoną papryką wspaniale zastępuje mięsną wkładkę – dzięki niej danie może być w pełni wegańskie, a jednocześnie nadające się na rodzinny obiad. Ten warzywny gulasz bardzo dobrze sprawdza się także jako lunch do pracy i kolacja. Leczo z ciecierzycy: 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta lub pomarańczowa, zielona) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka/karton(...)wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendry do posypania Zaczynamy od przygotowania warzyw. Papryki i pomidora kroimy w dużą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplastry, a pieczarki na ćwiartki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju
Poezja smakuJeżeli szukacie pomysłu na niecodzienną potrawę z kaszy gryczanej, to bardzo dobrze trafiliście! :D Możecie podawać je same lub z sosem pomidorowym albo innymi pysznymi dodatkami, jak mięso, gulasz czy pieczarki. Rozsmakujcie się w kaszy gryczanej i jej wspaniałych właściwościach ;) Rozmarynowe placuszki z kaszy gryczanej Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki szczypiorku(...)według przepisu na opakowaniu, odparuj i odstaw do przestygnięcia. 2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. 3. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj posiekane warzywa, ser, mąkę, zioła i przyprawy- wymieszaj dokładnie. 4. Dodaj do miski kaszę i wymieszaj do równomiernego połączenia się wszystkich składników. 5. Łyżką wykładaj placuszki na rozgrzany olej i smaż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMakaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!siebie) przygotować. Zupa z soczewicy to potrawa popularna w Egipcie. Claudia Roden wychowywała się w Kairze i pamięta tę zupę z dzieciństwa. Podobno zupy i gulasze z soczewicy przygotowywali już starożytni Egipcjanie (źródło), a sama soczewica stanowiła wtedy podstawę ich wyżywienia. Zupa ta nadal pozostaje prostym i tanim posiłkiem dla zwykłych ludzi, chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie(...)grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek - w sam raz, gdy chcecie się rozgrzać po ciężkim dniu lub jesiennym spacerze. Ziemisty smak soczewicy, podkręcony korzenną nutą kolendry
Chilli Czosnek i OliwaWiem co jem! Autorka wspominała, że nie wie skąd taka nazwa do tego dania, nieważne. Podstawę tu stanowi smak, nawet jeżeli niewiele wspólnego ma z Francją. Jest to niby gulasz, jednak ma w sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek(...)mące. Usmażyć na oleju. Przełożyć do rondla Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć, dodać do mięsa. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około
Fabryka pomysłówFilet w panierce jak schabowy bardzo lubimy, ale ile można go jeść. Pojawiła się na bazarze młoda marchewka, polska, ta najlepsza. W końcu to już czas
Anioszek w kuchniNa policzki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z
Smaczna PyzaGulasz z szynki wieprzowej to chudsza wersja tego dania. Przygotowany z papryką i dużą ilością przypraw jest smaczny i rozgrzewający. Świetny na chłodne dni:). 800g szynki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej(...)dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości
Szefowa kuchnipopularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo . Ratatouille opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Podobnego jarskiego gulaszu można szukać na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto . Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy(...)passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy o odkładamy na sicie, żeby pozbyć się goryczki, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, w plastry kroimy również mozzarellę 2. Plastry
Słodki KompromisLeila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd. Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób(...)smaku woda olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu 300 g mielonej wołowiny lub jagnięciny 1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSoczystego kurczaka w ziołach z nutą cytrynową. Ponownie postanowiłam, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu bo to każdy może sobie przygotować. Postanowiłam tę mieszankę warzyw, ziół i przypraw naturalnych wykorzystać jako zamiennik soli i przypraw do doprawienia placków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię