gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:68/93)

Dziki leśny gulasz. 126

bardzo długa tradycje zarówno wśród ludów zamieszkujących nasze tereny jak i tych z zza oceanu. Maja podobne wartości odżywcze co ziemniaki, które w Polsce nie są traktowane jako warzywo, a dodatek skrobiowy. Jedyny problem jaki z nimi jest to, że trzeba pozbyć się taniny, która może podrażnić nasze nerki. W tym celu musimy je poddać ługowaniu.  Do tego jeśli(...)trochę wody i gotujemy razem ze starta marchewka. Dodajemy żołędzie i jakiś czas gotujemy. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dosypujemy trochę maki i dobrze mieszamy. Dodajemy wszystko do garnka z gulaszem i zagęszczamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 127

O chlebkach myślałam już jakiś czas. Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy, to wszystkim bardzo smakowały. Pomyślałam "Może by je tak powtórzyć...?"  Ale nie

Kuchnia w czekoladzie
Wątróbka w sosie pomidorowym 117

Wątróbkę drobiową bardzo lubię i mogłabym jeść w każdej postaci. Dzisiaj proponuję prosty przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki. Składniki: 600 g wątróbki

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem 200

Kasze to bogactwo składników mineralnych i odżywczych - nie zapominaj o nich. Jaglana, gryczana, pszenna, ta drobna i gruba, palona i jasna - dla każdego coś dobrego ! Czy jak kasza, to gulasz ? O nie, nie... Kasze sprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki(...)Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą, pozostawić aż ocieknie z wody i wystygnie. Ogórki kiszone, cebulę oraz pieczone buraczki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Kaszę wymieszać z koperkiem i warzywami. Połączyć jogurt z majonezem, w proporcji wedle upodobań. Sos jogurtowo-majonezowy dodać do sałatki - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 411

kiszonkę? Do dań mięsnych, rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem 15 g imbiru(...)solance umieścić poszatkowaną kapustę przynajmniej na 1 godzinę, najlepiej na kilka godzin. Przemieszać kilka razy wymieszać wodę z cukrem i mąką, następnie mieszając zagotować. Odstawić do przestudzenia obrane warzywa marchew i rzodkiew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w cieniutkie słupki (starłam). Imbir i czosnek zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić. Pokroić czerwoną cebulę i szczypior ostudzony kleik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żołądki drobiowe w gulaszu curry 183

Bardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z drobiowych żołądków z dodatkiem kolorowych papryk, pieczarek i marchewki oraz mocno wyczuwalnym smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja dania jednogarnkowego. Składniki: 1kg drobiowych żołądków 2 cebule 2 ząbki czosnku 200g kolorowej papryki 100g pieczarek 100g marchewki 400g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka(...)zalać gorącą wodą tak aby je przykryć. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować około  60 minut. Po tym czasie wlać pomidorową passatę, dodać papryki, curry i podsmażone warzywa. Dusić około 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Leczo 159

Leczo jest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję

Zielona Kuchnia
Makaron w sosie serowym z kurczakiem i warzywami 203

Obłędnie pyszne danie na obiad, które przygotujemy bardzo szybko. Składniki: ok 200 g makaronu penne lub innego ulubionego pierś z kurczaka cebula marchew mała cukinia sól

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz z dzika 215

była nie lada gratka! W Tesco natknęliśmy się na ... dziczyznę ! Można było kupić mięso z dzika na gulasz ( pokrojone) i udziec jelenia. Na pierwszy ogień poszedł dzik. Przepis nieco kombinowany bo marynata z tej a cała reszta z tej strony. Pachniało w całym domu, dziczyzna to jest TO!składnikimarynata1 szklanka wytrawnego wina czerwonego 1 szklanka wody1 ząbek(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.  Do garnka z grubym dnem wlać wino, zagotować, dołożyć obsmażone mięso. Na patelnię po dziku włożyć warzywa i chwilę obsmażać  - niech się lekko zrumienią. Dołożyć do dzika. Patelnię na której smażyliśmy mięso i warzywa, postawić na gazie, i wlać do niej  kieliszek wina, zeskrobać

Stare Gary
Przepisy z cukinią 422

Specjalnie dla Was, w jednym miejscu prezentuję najlepsze przepisy z cukinią.  Jak zawsze proste w wykonaniu i tak dobre, że zagoszczą w Waszym menu już

Moja smaczna kuchnia
Patisony faszerowane mięsem i soczewicą 139

razem dwa talerze lub pojazd kosmiczny. Mają grubą skórkę i jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą(...)czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy miąższ patisonów, lekko solimy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy.  Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym

Smak mojej kuchni
KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 191

Uwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach gotuję zupki. Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) Bo przecież(...)ponownie aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa  pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa z kurczakiem 331

gorący podsmażamy cebulę, często mieszając. Po ok. 5 minutach dodajemy pieczarki. Całość delikatnie solimy i podsmażamy razem przez ok. 3 minuty. Posypujemy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Mieszamy, aż warzywa nabiorą koloru od papryki i przekładamy całość do garnka. Patelnię lekko studzimy i przecieramy papierowym ręcznikiem. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy solą. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych(...)gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietankę rozrabiamy z mąką tak, aby nie było grudek i wlewamy do zupy jednocześnie energicznie mieszając nasz gulasz (jeśli nie chcemy zagęszczać zupy, pomijamy mąkę). Zupę gulaszową podajemy z natką pietruszki. Post Zupa gulaszowa z kurczakiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym 151

Poszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu(...)obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy ciepłym bulionem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż warzywa będą

Kolizje Smaków
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 163

się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi(...)moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania