Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej. Pyszne i szybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana(...)samo kroimy ogórki kiszone. 4. Cebulę kroimy w pióra. 5. W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino. 6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier
Marcepanowa kuchniarazem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i smaczne :) inspiracja tutaj składniki ok 700 g baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej(...)soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub 8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane listkami mięty i pietruszki z chlebem i warzywami. Smacznego
Stare Garydań węgierskich, bardzo tam popularne i ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim(...)głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz w razie konieczności solą. Wywar powinien być wyrazisty, lekko pikantny. Do rondla dołożyć mięso i dusić
Poezja Smaków - blog kulinarnykuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu(...)zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko
Cooking Monsterkuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu(...)zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko
Cooking MonsterMoje dzieciaki uwielbiają takie dania obiadowe i bardzo mnie to cieszy, bo po pierwsze wcinają zielone witaminy oraz wspaniałe mięsko z indyka (moje ulubione), a po
Delicious TitbitsTym razem proponuję mięso mielone z kaszą kuskus. Idealny pomysł na szybki Obiad:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 25 dag Mięsa Mielonego 1 Papryka czerwona 1 Cebula
Gotowanie PatkiWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki 3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki . Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu . Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem
Sama słodycz i szczypta chili” Złota jesień ” sałatka z majonezem Sałatka złota jesień , jest doskonała na chłodniejsze dni . Zawiera w składzie wszystkie dobra , tej pory roku . Tradycyjnie kiszone ogórki
Ogrodnik w podróżywłasnie wtedy zajadają porządne i sycące dania popijając obficie winem. Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską. Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu . Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w przygotowaniu. Przypominam też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami(...)sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna! Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna! Druga, bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest
karmelowyLeczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule(...)piórka cebulę i obrane pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić. Wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, dodać okrojoną w talarki cukinię. Pomidory naciąć delikatnie na krzyż i ułożyć pod warzywami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać obrane ze skórki i pokrojone parówki oraz białe kiełbaski. Gotować jeszcze
Gosia gotujeTo moje pierwsze danie z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Do tej pory używałam jedynie tej z puszki-brązowej i to zazwyczaj do szybkich dań, zwłaszcza sałatek
Moja smaczna kuchniaGotując tą zupę, dobrze jest mieć duży 5 litrowy garnek. Ja użyłam mojego ukochanego garnka żeliwnego z Duki. Kto zastanawia się nad zakupem - szczerze polecam! Niezastąpiony do gęstych zup, gulaszu i pieczeni. Potrzebna będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków(...)powstanie gładka kula. Trwa to około 5 minut. Ciasto powinno być zwarte, aby dobrze się ścierało na tarce. Przykryć miseczką i odstawić na 20-30 minut. Zupa: Zaczynamy od warzyw: Przygotować dużą miskę na warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować
Posadzone i zjedzonepieprzu i przypraw korzennych. W smaku jest eleganckie , finezyjne, z bardzo ładnie zaokrąglonymi taninami. Mimo wyczuwalnych aromatów beczki wino to nie było starzone w dębowych beczkach. Idealne do grillowanych warzyw i mięs oraz do mięs wędzonych. Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC 2010 ( 59.00 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. Z regionu Veneto pochodzą dwa słynne wina – Amarone oraz(...)taniny, które są bardzo ładnie zaokrąglone i ciepłe. Wino dobrze zrównoważone i eleganckie. Idealnie pasujące do ragu (sos boloński i neapolitański) . Wspaniałe na obecną porę roku do mięs pieczonych, gulaszów, mięs duszonych i innych tłustych „zimowych” potraw. Według Mariki idealne również do potraw z koniny. Bardzo dobre wino. Amarone Classico Valpolicella DOC ( 149 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone
królestwo garówrobi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie to dobre... WIĘCEJ 4. PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają(...)Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie
SMYKWKUCHNI