gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:57/93)

Chrupiące placki ziemniaczane 235

łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na misce kładziemy sito i przekładamy na nie starte warzywa. Odciskamy dokładnie sok z ziemniaków. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana. Sok wylewamy zostawiając skrobię w misce. Do skrobi dodajemy starte ziemniaki i cebulę, jajko, sól oraz mąkę. Wszystko dokładnie(...)placki były płaskie. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placki wykładamy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe! Placki smakują doskonale jako dodatek do obiadu (np. do gulaszu), a także jako samodzielne danie

Dieta bez mleka
Paprykarz z kurczaka. 227

cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną, czego nie robi się z pörköltem. To wszystko może się(...)pozostają jeszcze do wyjaśnienia pojęcia takie jak tokany , czy bogracs , ale może do tego jeszcze kiedyś dojdziemy. Wszystkie te nazwy, kryją za sobą dania, w których kawałki mięsa i warzyw nurzają się w mniej lub bardziej paprykowych sosach na bazie smalcu. W tym może tkwić problem dla standardowego polskiego smaku (i kilku organów wewnętrznych). Musimy postarać się tak opracować oryginalne

zadanie-gotowanie
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 178

tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki(...)trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki

Tajskie smaki
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 218

przepadam - orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje(...)bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio szaleję na punkcie połączenia buraków i koperku, a od czasu różowego hummusu wiem również dobrze, że to wspaniałe warzywo wprost kocha dodatek kuminu. Sałatka spokojnie starczy Wam za posiłek. Mamy i makaron, i białko w postaci sera oraz orzechów, mnóstwo warzyw i do tego pełny smaku sos. Możecie spokojnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo z ziemniakami w mundurkach 175

Leczo z pieczonymi ziemniakami w mundurkach.  Letni obiad na szybko.  Sezon na pomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-). SKŁADNIKI: - młode ziemniaki - masło, sól(...)szalotki - 2 łyżki masła - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść natki pietruszki, bazylii i oregano - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego  - (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa) WYKONANIE: - warzywa kroimy na grubą kostkę - w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy  7-8 minut. - dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody - gotujemy

SMYKWKUCHNI
Fasolka szparagowa & cząber 190

zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego warzywa ze względu na jego właściwości wzdymające ,a wystarczy dodatek cząbru,by fasolkę uczynić lekkostrawną.Znasz to ziółko?Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia(...)eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut co oznacza "fasolowe zioło".Fasolka gotowana z masłem i bułka tartą:1 kg fasolki szparagowej2  łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukrucząber

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegańska zupa z soczewicą i jarmużem 170

Użyłam tu brązowej soczewicy, która jest po prostu czerwoną odmianą niepozbawioną łupinki. Ten rodzaj dość długo się gotuje, ale zachowuje kształt, przez co świetnie nadaje się na zupę czy gulasz. Soczewica wzbogaca naszą zupę w białko, błonnik i potas, a także znacznie zwiększa uczucie sytości. Koniecznie namoczcie ją przed wrzuceniem do zupy, co nie tylko skróci czas gotowania(...)pomidory, pokrojone w kostkę 3 średnie marchewki 1 szklanka (200 g) brązowej soczewicy 1 duża garść jarmużu (lub szpinaku) - możesz usunąć twarde łodygi 1,2 l bulionu z warzyw 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli 1. Soczewicę zalej gorącą wodą i odstaw

Powiedz dietom nie
Leczo z cukinią 757

cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie(...)powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości odżywczych. Widzę same plusy! Leczo z cukinią i kabanosami: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cukinie 2 duże cebule

Poezja smaku
Placuszki z batatów i ziemniaków 232

podawać je ze śmietaną, na słono lub posypane cukrem, na słodko, podobnie jak placki ziemniaczane. Również doskonale będą smakować w towarzystwie polędwiczki w kremowym sosie własnym czy też prostego gulaszu z wieprzowiny . Zachęcam Was do ich przygotowania. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z kalafiora Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placuszki(...)łyżek kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno siekamy. 2 Do warzyw dodajemy jajka, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. 3 Formujemy dłońmi zwarte placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron. Artykuł Placuszki

Kuchnia Bazylii
Tajski gulasz 184

Tajska kuchnia to jedna z najbardziej oryginalnych kuchni świata, nie sposób jej nie lubić. Kuchnia ta ogrom wspaniałych przypraw takich jak np. imbir, koniecznie musiał się znaleźć w poniższym gulaszu. 0,5 kg wieprzowiny 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 mały por pół łyżeczki chili 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej pół łyżeczki carry pół łyżeczki(...)podsmażyć na oleju przez około 15 minut, następnie zalać 1 litrem wody i gotować około 1,5 godziny.   Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki i podsmażyć na oleju. Warzywa powinny być lekko chrupiące, dodać je do ugotowanego mięsa wraz z wszystkimi przyprawami i gotować około 5 minut. Następnie dodać por pokrojony w długie paski i  mączkę ziemniaczaną

Jadło i czytadło
Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix) 199

miękkości 50-60 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. 4. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do gotującego się gulaszu i bardzo dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowane kopytka lub gnocchi, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :) PRZEPIS NA THERMOMIX TM5 1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę(...)naczynia miksującego wkładamy marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrabniamy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia. 3. Do naczynia wlewamy olej, dodajemy mięso, dusimy 4min/120'C/wsteczne/obr.1 4. Dodajemy odłożone warzywa, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pomidory i marynatę, doprawiamy cukrem. Gotujemy 50-60min/100'C/wsteczne/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Mąkę i masło zagniatamy widelcem, dodajemy do naczynia

My Culinary Art
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 315

czekamy aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar. Tak przygotowane mięso rwiemy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka, ulubione warzywa oraz sos albo meksykańskie tortille z ulubionymi dodatkami. Smacznego! PODSUMOWUJĄC: Szybkowar Gerlach spisał się na medal! Danie przygotowałam dosłownie w 1/4 czasu potrzebnego do przygotowania go w normalnych warunkach(...)jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo

Ostra na Słodko
Fasolka w pomidorach po grecku – z cytryną i smażonym serem halloumi 170

Niejednokrotnie pisałam, że pomidory w puszce to żelazny punkt naszej spiżarni – zupa, sos, gulasz, włoska pasta – wszystko jedno – pomidory po prostu muszą być na półce! Ten gulasz jest prosty i szybki do zrobienia, wymaga kilku niedrogich i ogólnodostępnych składników. Jego podstawą są puszkowane pomidory i puszkowana fasolka, plus kilka aromatycznych dodatków. Fasolka w pomidorach po grecku jest lekka, świeża, orzeźwiająca(...)oczkach łyżeczkę cytrynowej skórki, wyciskamy łyżkę soku. Fasolkę z puszki płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy do odcieknięcia. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa na gorący tłuszcz. Smażymy mieszając, do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy warzywa mieszając jeszcze przez minutę, aż czosnek straci swój mocny surowy zapach.   Dodajemy cynamon, liście

Karo in the Kitchen
Ryż z kurczakiem w curry 170

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!