najmniejszych oczkach (żeby zaoszczędzić sobie czas można warzywa przepuścić przez sokowirówkę na następnie otrzymany sok z powrotem wymieszać z miąższem). Do masy dodajemy mąkę oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Placki podajemy obsypane cukrem lub w wersji na słono, polane gulaszem
Qchnia po prostunaprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków. Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie
Walijskie Pichceniepietruszki 2 szklanki wody Gulasz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cebulka dymka suszone grzyby shitake lub mung (około 30-50 g) 1/2 ciasno upakowanej szklanki pokrojonego kimchi (150 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 1 szklanka bulionu z wodorostów (lub wywaru z warzyw z tego przepisu(...)grzby będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną dymkę, odcedzone tofu i delikatnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Artykuł Koreański gulasz z tofu i kimchi pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plkolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre i sprawdzone, jednak(...)odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika. Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich odpowiedników gulaszu i pasztetu oraz sałatek, co u mnie zdarza się zdecydowanie najczęściej. Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g
peanutbuttermonsterJedna z naszych ulubionych potraw z cukinii, czyli placki które z powodzeniem zastępują nam tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek(...)babki jajowatej (1-2 łyżki) lub startego sera mozzarella (jeśli nie unikasz laktozy). Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać. Smażyć małe i płaskie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smacznego! — BTW całości bez łupin i mozzarelli: 820 g, 1046 kcal
Ola la LCHFDanie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne. Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco. Delikatne mięso jelenia
Moje Małe Czarowaniezwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków na blaszce(...)smaczna, jednak ja zdecydowanie preferuję te smażone na tłuszczu :) Do idealnego duetu niezbędna jest kwaśna śmietana, albo np. sos tzatziki, a nawet świetnie będzie się komponował mięsny czy warzywny gulasz, albo... najlepiej podać z tym, na co akurat ma się chęć! :))) Około 20 placków: * ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka
Kraina Miodem PłynącaGulasz z karkówki Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki: 0,5 kg karkówki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego(...)mięso. Odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić warzyw *** *** Gdy cebula się zeszkli, całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat
Blog z ApetytemSkładniki : placki : 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 dyni Hokkaido , takiej mniejszej 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)resztki tłuszczu , kroimy w dość dużą kostkę . Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę razem z plastrami pieczarek , paskami papryki i kminkiem . Dokładamy wyciśnięty praską czosnek . Jak już wszystkie warzywa zaczną mięknąć , wrzucamy mięso z udek , solimy do smaku . Mieszamy i smażymy około 6 minut . Po tym czasie zalewamy szklanką wody , zmniejszamy gaz i dodajemy koncentrat pomidorowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżyrosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim ogniu przez około 30 do 40 minut. Gdy słodkie ziemniaki są ugotowane-miękkie i chili osiąga bogatą konsystencję,potrawa jest gotowa .Dodać śmietankę opcjonalnie i sól z pieprzem według potrzeby.;)) ps. te jasne malutkie kawałki to mielone miso indycze dodane pod koniec gotowania do połowy gulaszu ,bo moi Panowie
w mojej kuchniPrzeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim
Parowar Facetapodkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, może być też używany jako zamiennik maggi. Sos sojowy dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak czosnek, cebula i imbir, ale też ze świeżymi warzywami i owocami, i co być może zaskakujące
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli gulaszy i potrawek albo do warzywnego curry. Idealne
Moje Małe CzarowanieWspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy. Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost
cool and mintysłodka papryka mielona,łyżeczka przyprawy do gulaszu,sól, pieprz. Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli. Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym
Z miłości do słodkości