gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:43/93)

Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 250

genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika udziec indyczy i sami oczyścić go z kości i skóry, albo kupić gotowe, podzielone już mięso (ja trafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy(...)diecie możecie sobie darować tu ser i bekon i zamiast nich wrzucić więcej warzyw, zastąpić bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego

Karo in the Kitchen
Gulasz z szynki 143

Właściwie to moja wariacja nt. gulaszu, bo jednak trochę się różni od takiego prawdziwego, jaki wszyscy znają... ale ten mój wcale nie jest gorszy i mam nadzieję, że wszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule(...)rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml wody mieszamy z mąką i pastą pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.  Potrawa  jest gotowa chociaż trochę

Czary - gary w kuchni
Prosta zupa z dyni 182

przepis na dynię, zupa z dyni to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań z tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób, bo piekąc

SMYKWKUCHNI
Bakłażan w ostrym sosie 102

Jesień jak z resztą każda pora roku to czas niesamowicie smakowitych owoców oraz warzyw. Już końcem sierpnia możemy delektować się słodkimi pomidorami, następnie papryką, bakłażanami, cukinią

Życie ze smakiem
Gulasz z warzywami i indykiem :) 162

potrzeby dolej odrobiny wody i duś przez 15 minut, a następnie dodaj mrożone warzyw i duś kolejne 15 minut.  Po tym czasie dodaj przyprawy oraz sos pomidorowy. Całość delikatnie zamieszaj i gotuj na największym ogniu, aby odparować nadmiar wody i zagęścić danie.  Gotowy gulasz podawaj z kaszą, np. gryczaną

Zdrowie na języku :P
Buraczki zasmażane 157

Burak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym problemu, ponieważ też bardzo je lubią. Ostatnio do  gulaszu wołowego  przygotowałam buraczki zasmażane z buraków pieczonych .  Są wyjątkowo smaczne i mogłabym je jeść codziennie :) Polecam i mam nadzieję, że Wam również

kuchnia doski
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 204

każdą minute spędzona przy patelni!  Wołowina po burgundzku czyli Boeuf Bourguignon to jedna z najlepszych i najpewniejszych metod przyrządzania wołowiny. Nie może się nie udać!  Gulasz nad gulasze! smak ma intensywny i charakterystyczny więc nie każdemu posmakuje. Nam jednak smakował bardzo, i małym, i dużym! Tę wersję podpatrzyłam w Poezji Smaku . Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon(...)Obsmażone kawałki solimy i pieprzymy, a następnie wkładamy do naczynia z warzywami i obsmażamy następne (solimy po usmażeniu). Na patelnię po smażeniu wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Mieszamy zbierając wszystkie przypieczki i smaczki pozostałe na patelni. Zagotowujemy i przelewamy płyn do rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bruschetta – szybka i smaczna przekąska 261

Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nowy pomysł na leczo! 179

Przepis na leczo z cukinii, młodych warzyw i cieciorki! Zapowiadany nowy przepis na leczo! Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę(...)gałązki rozmarynu (do pieczenia ziemniaków) Przy użyciu robota kuchennego Panasonic, za pomocą noża siekania, kroimy na plastry cukinię, marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę. Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie przygotowałam warzyw na leczo!!! Kocham ten robot! Heheheheh. Całość szatkowania zajęła mi może jakieś 4 minuty. Normalnie bym to kroiła znacznie dłużej. Dzięki użyciu robota Panasonic, mam pewność, że wszystkie warzywa

SMYKWKUCHNI
Gulasz warzywny na bazie selera 148

poszukiwaniu inspiracji na obiad bez mięsa napotkałam blog Pani Agnieszki Maciąg. Znalazłam tam wiele przydatnych informacji na temat zdrowego odżywiania. Wśród wielu ciekawych przepisów zwrócił moją uwagę gulasz z selera. Postanowiłam go wypróbować i tak oto powstała moja wersja. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)sparzyć, zdjąć  skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw podlać wszystko bulionem lub wodą. Ja użyłam domowej roboty przecieru. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem do smaku i posypujemy zieleniną, np. natką pietruszki. Taki gulasz można podawać samodzielnie lub z dowolną kaszą. Ja podałam z upieczonymi

Kulinarne przemyslenia
KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu 198

obiad. Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy podana do gulaszu, kaczki lub wieprzowych żeberek . Wyśmienita w parze z sosem grzybowym.  Dzisiaj nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na tradycję i prostotę. Kasza smażona z kurczakiem i warzywami to typowe danie "mieszaj i smaż" - łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy

Moja Książka Kucharska
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 146

trzeba bulionu jeszcze doprawić. Ja podaję golonki w takiej postaci – lekkiego piwnego ‘rosołu’ z warzywami i fragmentami mięsa. Można też część wywaru odlać (można, ale po co marnować takie dobro…) a resztę zagęścić jasną zasmażką z masła i pszennej mąki, uzyskując coś bardziej na kształt gulaszu, z gęstym sosem. Dla mnie samej ta ‘rosołowa‘ forma jest dużo smaczniejsza i pełna

Karo in the Kitchen
CURRY Z RYŻEM, KURCZAKIEM I WARZYWAMI – TEST GARNKA HAPPYCALL VACUUM 150

naprawdę ogromy plus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera!   Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora curry duszonego w mleku kokosowym i soczyste nóżki

Ostra na Słodko
Gulasz węgierski 151

Miałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra(...)uważajmy, aby nic nie przypalić ;) Następnie dodajemy do warzyw mięso, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przyprawy oprócz soli i dusimy około 45 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu . Gulasz mamy już prawie gotowy. Dodajemy do niego teraz odpowiednią

MamaOskarka
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 143

Danie powstało z potrzeby chwili. Po pierwsze zostały wnętrza pomidorów użytych do faszerowania, a po drugie robiłam czystki w lodówce. Gulasz może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do kasz czy ryżu. Można podać je też do suchych tart lub zapiekanek. Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam. Aczkolwiek proszę(...)woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Dodać rozdrobnione pomidory, trawę żubrową i zmiażdżone ziarna jałowca. Gotować na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną. Wyłączyć palnik i dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wyjąć i wyrzucić trawę żubrową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ------------ Podobne: Szybkie danie z kaszy jaglanej Gulasz z ciecierzycy Ogórkowa z kaszą jaglaną

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania