gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:60/93)

CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 169

Uwielbiam Curry , cała kuchnia Tajska jest moją ulubioną. Odwiedzając liczne miejsca gdzie podają tą kuchnię rodowici Tajowie , mogłam doświadczyć znakomitej eksplozji smaków , zapachów i doznań smakowych

Gotowanie Patki
Gulasz z żołądków drobiowych 170

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi .   1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól(...)osolonej wodzie) przez około 1,5 godziny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.  Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Do garnka nalać świeżej wody, dodać warzywa i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do mięsa.   Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki

Di gotuje
Polenta 173

ludzie, którzy wsuwają polentę ze wszystkim, do wszystkiego i popijają winem. Kochają polentę, kochają wino, dynie, sery- słynny ser o nazwie TOMA, nie ma sobie równych! Kochają kasztany, warzywa i kapustę oraz czosnek! I kochają się u siebie spotykać, obowiązkowo! Na kolacjach! Mieszkając w Condove prov.Turyn miałam okazję jeść polentę przynajmniej raz w tygodniu. Condove leży pod granicą z Francją(...)góry i pomimo lata, z zawsze ośnieżonymi szczytami. Tam też po raz pierwszy zajadałam się polentą, pod każdą postacią- przypominającą tłuczone ziemniaki, bądz krojoną w kostki i wrzucaną do gulaszu- pycha! I nie wyobrażam sobie piemonckiego gulaszu bez polenty! Kiedy piszę ten post, już od ponad godziny, przeglądam foldery ze zdjęciami z tamtych okolic. Ściska mnie za serce, i ryczę

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepszy gulasz z papryką 119

Uwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką. 600 g mięsa gulaszowego (z łopatki) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka suszonej marchewki Sól, pieprz 250 ml wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso gulaszowe myjemy(...)kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 176

sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku...Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec XV w. - szybko zadomowiła się w śródziemnomorskiej kuchni i obecnie występuje w wielu daniach.Jeżeli chodzi(...)fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami.  W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z ryżem idealna do pracy. Przepis krok po kroku. 226

ryżem idealna do pracy.   Sałatka obiadowa   Jeżeli decydujemy się robić jedzenie na wynos, to najczęściej są to dania tzw. jednogarnkowe (potrawki, gulasze, zapiekanki). Jeśli ma to być sałatka, najlepiej jeżeli przybierze ona postać pełnego dania. Jest to typ, który nazywam sałatka obiadowa. Czyli potrawa po której, czuje się najedzony(...)przeciśniętym przez praskę, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.   Sałatka idealna do pracy. Można jeść samodzielnie lub z pieczywem i dodatkiem świeżych warzyw. Artykuł Sałatka z ryżem idealna do pracy. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Zapiekanka ziemniaczana z patelni z indykiem 159

czosnku Natka pietruszki Olej Opcjonalnie parmezan Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry około ½ cm, lekko solimy, odkładamy na sito do odcieknięcia. Fileta z indyka kroimy na kawałki, podobnie jak do gulaszu. Dodajemy odrobinę oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Pomidory umieszczamy na chwilę we wrzątku, wyjmujemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)chwilę dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni. Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni przykładamy talerz i szybkim ruchem całość obracamy tak aby zapiekanka znalazła się na talerzu. Przed podaniem możemy

Smaki Ewy
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 145

Cóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już

Even Better Food
Sałatka z komosy ryżowej i awokado 150

tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy ryżowej i awokado. Składniki(...)mięty - różowa sól himalajska - olej sezamowy Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu, dodając czarny sezam (jeżeli nie macie, można pominąć). Ostudzoną komosę przekładamy do miski. Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy łodygi selera (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Do komosy dodajemy – całe oliwki, pokrojone łodygi selera naciowego (jak kto lubi – w plasterki, kostkę), przekrojone na połówki

mojewypiekiinietylko
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 191

czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza nie tylko smaczna(...)Jest robiony ze specjalnie przygotowywanego mleka beztłuszczowego. Zawiera też duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt naturalny. Fantastyczne ciasto plus dodatek grillowanego kurczaka oraz świeżych warzyw – papryki, pomidorów, oliwek ( moich ukochanych czarnych oliwek! ) oraz świeżej rukoli, tworzą pyszne danie dla 2 osób – idealne na obiad albo kolację na ciepło. Smacznie, dietetycznie i zdrowo

Ostra na Słodko
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 156

oceniam po sobie bo sama ją chyba najmniej lubię z kasz. Chociaż przyznam, że są dania w których ona mi bardzo pasuje – przede wszystkim wszystko z wołowiną – gulasze czy bitki najbardziej mi pasują do kaszy gryczanej. Często używam też kaszy niepalonej, bardziej delikatnej w smaku – ona też się świetnie sprawdza na surowo w smoothie czy gryczankach śniadaniowych(...)kotlety bo to takie niewyszukane, proste gotowania no i za to, że można do środka wrzucić wszystko a kotlety cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki. I co poza tym? Bardzo już

Cooking for Emily
Gulasz holenderski 121

wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu  1 por 1 łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu(...)kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym  i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje

Bea(u)ty kitchen
schab po bałkańsku 3018

może warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre.  Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka(...)grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie paseczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 167

nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana, to równie(...)kolejne 3 minuty, stale mieszając. Dodać ziemniaki i lubczyk, ewentualnie kurkumę, wlać bulion/wodę i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Zmniejszyć ognień i gotować 5 – 8 minut, do miękkości warzyw. Dodać cavolo nero/jarmuż i gotować jeszcze minutę (tradycyjny jarmuż można gotować 1 – 2 minuty dłużej) . Zupę zdjąć z ognia, doprawić gałką, majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Dodać śmietankę

Even Better Food
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 165

adas , libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają(...)angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy liść laurowy, lekko

Smakowity Blog Kulinarny