gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:66/93)

Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 191

czekał gorący gulasz i kasza gryczana schowana w pościel, aby nie wystygła? Tak u mnie u mnie gulasz robił kochany Tato. Pamiętam, jak długo się czekało na to, aż gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się w ustach... mmm...próbowałam go odtworzyć, niestety z pamięci, bo mojego Taty już z nami(...)drobno kroimy.  Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Wszystko razem chwilę dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem minimum godzinę (optymalnie jest dusić na małym ogniu ok 2 godzin

ChilliJemy
Kopytka z bobu 171

Kopytka z bobu Chociaż kopytka najczęściej kojarzą się z ziemniakami, to można robić je również z innych warzyw! Na blogu dużą popularnością cieszą się kopytka z batatów , a dzisiaj chciałbym przedstawić Wam przepis na kopytka z bobu . Jestem przekonany, że przypadną Wam do gustu i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie nie pożreć go zaraz po ugotowaniu, skuszą się(...)nasze organizmy. Jak widać, warto włączyć je do diety! Z czym podawać? Ja posiekałem pomidory suszone i to mi wystarczyło, ale świetnie sprawdzi się sos koperkowy, miętowy lub jakiś gulasz. Co jeszcze pełnowartościowego można zrobić na obiad z bobu? Polecam sałatkę z bobem oraz pierogi z bobem . Jeśli lubisz bób, to z pewnością je pokochasz. Zobacz inne przepisy z bobem

Blendman
Gulasz z kaczych żołądków 174

Kaczka dobra na wszystko, takie motto u mnie w kuchni obowiązuje. Kiedyś kaczki nie lubiłam a teraz jak wiem jak ją przyrządzać jadłabym ją na okrągło

Moje Małe Czarowanie
Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą 234

Obiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
STROGONOW WIEPRZOWY 188

Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej. Pyszne i szybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana(...)samo kroimy ogórki kiszone.  4. Cebulę kroimy w pióra. 5. W sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino. 6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości.  W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier

Marcepanowa kuchnia
Gulasz barani w wolnowarze 199

razem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i  smaczne :)  inspiracja  tutaj składniki ok  700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej(...)soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub  8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane  listkami mięty i pietruszki z  chlebem i warzywami. Smacznego

Stare Gary
Chicken Paprikash 168

dań węgierskich, bardzo tam popularne i ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim(...)głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz.  Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz w razie konieczności solą. Wywar powinien być wyrazisty, lekko pikantny.  Do rondla dołożyć mięso i dusić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu(...)zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 161

kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu(...)zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko

Cooking Monster
Domowa pasta AJVAR z suszonymi pomidorami 244

aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w moment mamy idealną pastę na np. chrupiący chlebek, do makaronu czy jako baza do aromatycznego gulaszu czy farszów. Ze swojej strony dodam suszone pomidory by dodać ich niesamowity aromat do już znanego połączenia smakowego bakłażana i papryki. Zapraszam! Na ok 300-350ml pasty Czas przygotowania(...)Upieczony bakłażan z papryką przekładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, suszone pomidory, odrobinę octu i miksujemy blenderem na jednolitą masę ale tak by było widać cząstki warzyw. 4/ Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy do pojemnika i podajemy najlepiej z listkami mięty. Przekładając AJVAR do słoiczków można go zapasteryzować by posłużył nam za jakijś czas

Kuchnia PROzdrowotna
Gulasz z indyka i cukinii 178

Moje dzieciaki uwielbiają takie dania obiadowe i bardzo mnie to cieszy, bo po pierwsze wcinają zielone witaminy oraz wspaniałe mięsko z indyka (moje ulubione), a po

Delicious Titbits
Mięso Mielone inaczej z Kaszą Kuskus 153

Tym razem proponuję mięso mielone z kaszą kuskus. Idealny pomysł na szybki Obiad:)  SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 25 dag Mięsa Mielonego  1 Papryka czerwona 1 Cebula

Gotowanie Patki
Aromatyczny gulasz . 146

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki  3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka  około 9 pieczarek ja miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki  . Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu . Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
” Złota jesień ” sałatka z majonezem 272

” Złota jesień ” sałatka z majonezem Sałatka złota jesień , jest doskonała na chłodniejsze dni . Zawiera w składzie wszystkie dobra , tej pory roku . Tradycyjnie kiszone ogórki

Ogrodnik w podróży
Moje włoskie przyjemności 235

własnie wtedy zajadają porządne i sycące dania popijając obficie winem. Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską. Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu . Ależ to jest przepyszne! Co więcej, bardzo łatwe w przygotowaniu. Przypominam też przepis na rewelacyjne gnocchi z grzybami(...)sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna! Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem – obłędna! Druga, bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest

karmelowy

Proponowane wyszukiwania