gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:75/93)

Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 228

"Witaj Lucusiu! Czekamy na Ciebie w bajce o Akademii Pana Kleksa. Do naszej bajki zaprasza Cię sam Pan Kleks. A zaprowadzi jego ulubiona piosenka..." Pamiętacie Wyspy

bastalena
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 182

stosować bardzo ostrożnie, aby nie zdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią(...)najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Baeckeoffe 179

Jak widzicie nie odpuszczam i kontynuuję gulaszowe szaleństwo. To już ostatni taki garnek pełen francuskich pyszności. Tym razem padło na baeckeoffe, czyli danie z Alzacji. W

W kuchni wieczorem
Węgierska zupa gulaszowa 157

Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa.  Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone z mozzarellą 236

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 155

Lekkie i świeże warzywa. Delikatny, słono-słodko-kwaśny sos. Ziemniaczane kluseczki. I soczyście zielona, intensywnie pachnąca gremolata. Prawie jak osso bucco. Prawie, bo giczy cielęcej w sobotę nie dorwę, ale dorwałam porcję wołowiny. I gnocchi. Do dzieła! Mięso oczyszczamy z błonek i ścięgien, okrawamy z tłuszczu. Dzielimy na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy mocno(...)dwoma przyciśnięciami guzika – w melakserze. Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna.   A jeśli nie macie

Karo in the Kitchen
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 246

Trzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj)  - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem

Jadło i czytadło
Indyk w marchewce i pomidorach 172

 Indyk w pomidorach, marchewce, cebuli z dodatkiem świeżych ziół to propozycja na prosty, szybki, smaczny i rodzinny obiad.  Do dania można dodać suszone zioła

Krakowskie smaki Ani
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest(...)wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii

Ciastka - domowe słodkości
Bourguignon z kurczaka 344

Straszną rzecz uczyniłam i co wrażliwsi, konserwatywni adepci sztuki kulinarnej powinni opuścić tą stronę natychmiast. Sama czuję się zmieszana i nie jestem z siebie dumna, ale

W kuchni wieczorem
Makaron z ragoût z kurczaka 152

Składniki: 500 g długiego makaronu (u mnie linguini); 500 g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości; 2 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2/3 szklanki

Gospodyni Miejska
Wołowina po marynarsku 202

Wołowina po marynarsku to bardzo prosty gulasz pochodzący z krajów skandynawskich. Ma trzy główne składniki: wołowinę, cebulę i ziemniaki. Kiedyś często robiła go moja mama – teraz ja sobie o nim przypomniałam. Jego zaletą jest nie tylko mała ilość składników, ale także prostota przygotowania i to, że jest to danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny(...)dusimy na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny (ostatnią godzinę można dusić bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował). Danie podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi warzywami lub surówką. Wołowina po marynarsku najlepsza jest na drugi dzień – sos wtedy zgęstnieje. Post Wołowina po marynarsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Krewetki na maśle z chili 271

Krewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować w różnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 139

ukształtowały grupę produktów będących wizytówką tej kuchni. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, które odpowiadają za duży w niej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół, a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza. Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy, która jest najbardziej rozpowszechnionym i emblematycznym produktem regionu, stosowanym w dużych ilościach(...)harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie Nadmorskie tereny krajów bałkańskich takich jak Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra i Albania również charakteryzują się tradycjami śródziemnomorskimi, stąd uważam

Chilli Czosnek i Oliwa
SURÓWKA Z SELERA Z BRZOSKWINIĄ I ANANASEM 241

   Choć smaku selera gotowanego nie lubię, to surowy w surówkach wprost uwielbiam. Zwykle przygotowuję jednak surówki bardziej pikantnie, z dodatkiem musztardy dijon. Choć zawsze

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania