gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:71/93)

Gulasz a’la strogonow 175

Smakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji

Pyszny Duet
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką 141

Składniki: * 70 dag łopatki wieprzowej bez kości * papryka czerwona * 2 marchewki * duża cebula * natka pietruszki * olej do smażenia * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz

Kulinarne przygody
Zupa gulaszowa 149

Gulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię(...)podlewamy pół szklaki wody i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie.  Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i dusimy chwilę. Warzywa dodajemy garnka z mięsem, gdy jest ono już prawie miękkie. Dodajemy również patisona, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy natkę pietruszki.  SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 157

naprawdę rozpływa się w ustach. Jamie w swojej książce napisał, że tego typu gulasze są ważnym elementem kuchni greckiej. W Grecji jeszcze nie byłam, ale chętnie spróbowałabym takiego gulaszu w jakiejś klimatycznej restauracyjce... Rozmarzyłam się, ale chciałam napisać o czym ważnym ;) Właśnie tym przepisem chciałabym rozpocząć akcję Jamie Oliver - przepisy z podróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych(...)czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać

Corner With Recipes
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 126

przedwiośniu bardzo mi brakuje kolorowych dań z warzywami w roli głównej, a taka sałatka, to przedsmak tego, co czeka nas już niedługo, gdy na straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka(...)szybkowaru należałoby gotować dwa razy dłużej. Gotowy, wystudzony bulion przelewam do pojemniczków po śmietanie czy serkach i zamrażam. Używam zamiast wody do gotowania kaszy lub ryżu, ale również do gulaszu i pieczeni np. z karkówki - zamiast wody. Do bulionu nie dodaję soli

Posadzone i zjedzone
Jak ugotować rosół – przepis 1619

oraz garść wskazówek jak ugotować rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda(...)siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka. Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą

nietylkopasta.pl
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 196

moje najnowsze nabytki pochodzące z tego sklepu.   Moghrabieh - izraelski kuskus O tych małych kuleczkach pisałam Wam już kilka słów w środę, przy okazji przepisu na sałatkę z warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Kupiłam je z ciekawości, bo zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous(...)najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy w programie "Ugotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowy jadłospis dla dziecka i nie tylko - FIT, bez cukru i chemii 137

Przedstawiam Wam przykładowy jadłospis na cały dzień mojego prawie 3 letniego dziecka.  Do picia podaję głównie wodę, co kilka dni świeży sok z marchwi lub innych warzyw. Codziennie wypijamy soki z Naszych kiszonek w ilościach takich na jakie akurat mamy ochotę. Do kolacji lub śniadania popijamy na ogół herbatkę z jeżówki purpurowej .   Oprócz zdrowego jedzenia na dzień(...)Śniadanie Ugotowana komosa ryżowa z olejem kokosowym, granatem, pastą z kurkumy  -->przepis tutaj<--  oraz prażonym sezamem. Do picia świeży sok z marchwi. 3. Obiad Gulasz z cukini i pomidorów z soczewicą  -->przepis tutaj<-- 4. Deser Kisiel z lnu z jabłkiem i cynamomen  -->przepis tutaj<-- 6. Kolacja Makaron orkiszowy jeżyki

Szkrab Je Sam
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 169

aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku(...)kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka. Warzywa zalać bulionem, tak aby były całkowicie zakryte i gotować do miękkości (około 30 - 40 minut). Ugotowaną zupę zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, d odać pokruszony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony pasztet z łopatki 233

Pieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat , takie życie " class(...)dusimy jeszcze około 3 minut , wyłączamy gaz i zostawiamy na noc do ostygnięcia . Wątróbka ma pozostać niedogotowana . Na drugi dzień przepuszczamy przez maszynkę o jak najdrobniejszym sitku , razem z warzywami , galaretka i tłuszczykiem , jednym słowem całą zawartość garnka , bez garnka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz pora na dokonanie próby smaku , czy dość słone , pieprzne

Ogrodnik w podróży
Zupa gulaszowa z wolnowaru 246

Wolnowar działa na pełnych obrotach. Dzisiaj przygotowałam wolnowarową wersję zupy gulasz. Wymaga nieco wieczornych przygotowań, ale, to co lubię najbardziej , później robi się już sama, a nas rano budzi zapach dobrej gęstej zupy.  składniki 700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki(...)kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli

Stare Gary
Soczewica po bretońsku 150

Fasolkę po bretońsku uwielbiam i mogłabym ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i

e-PrzepisyKulinarne
Lexus Hybrid Cuisine – relacja z Open Gourmet 152

Chef: Fredrik Berselius z Aska NYC, USA (2*) Zupy: Gazpacho pomidorowe z tradycyjnym baskijskim chlebem sopako i anchois Chef: Josean Alija z restauracji Nerua w Bilbao, Hiszpania (1*) Wieprzowy gulasz z Rondy na boczku ze świni złotnickiej z olejem miętowym Chef: Dani García z Dani Garcia Group, Marbella, Hiszpania (2*) Danie główne i najpyszniejsze: Ceviche z makreli od Mitsuharu “Michy(...)zawiesistym sosem i kawiorem Antonius smakuje dobrze, ale danie to było naprawdę dobre. Wymieniłam z koleżanką kilka złośliwości na temat tego, że brukiew została w tym roku wybrana warzywem roku w Niemczech, ale tylko żeby nie pokazać jak bardzo smakuje mi kuchnia Fredrika Berseliusa. Poważnie rozważam się wybranie się do jego restauracji po więcej brukwi. Najskromniej prezentowała się chyba baskijska

Ugotowane pozamiatane
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 199

soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku(...)zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody. Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz  warzywa   również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania