gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:29/93)

Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 190

jest ciężkostrawna! Jest tak jedynie, gdy łączy się ją z mięsem - zwłaszcza tłustym. Sama w sobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda, zjadam ok. litr kremu lub gulaszu kapuścianego prawie każdego dnia :-). Krem wyśmienicie skomponuje się z takimi ziołami, jak: tymianek - smakuje swojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje(...)wywar do smaku) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III  ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze w następujący sposób: najpierw przełóż łyżką cedzakową same warzywa dolej część wywaru i zmiksuj (jeśli zupa wyjdzie za gęsta - dolej więcej wywaru i zmiksuj ponownie. Resztę wywaru wypij albo zamroź na inną okazję) dodaj ulubione zioło, kawałek zimnego

Szybko Szybkowar
Gulasz z mielonego mięsa i warzyw w sosie 234

Nazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony(...)zalewy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa, pomidora i suszone pomidory z zalewy. Chwilę podsmażam, dodaję mięso. Smażę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, wlewam sos, doprawiam. Gotowe! Podaję od razu

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 188

duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią(...)kupić, więc ważne, aby była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie odsączamy kotlety sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym

vegetanie
Gulasz wieprzowy z karczochem 203

może go zabraknąć w  sezonie .  Niestety sezon na karczochy już  za nami , a więc   do gulaszu można dodać w zamian  karczochy   z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe  warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże(...)łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach   Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/  ,  pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje  ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można  użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać  2 łyżki oliwy , wrzucić  osuszone karczochy , podsmażyć  kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne

Zakamarki mojej kuchni
Gulasz z fasolką szparagową 235

Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna. Składniki: 3 białe cebule 3 ząbki czosnku 1kg wołowiny sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe oliwa do podsmażenia mąka(...)pokrojone pomidory z puszki. Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 50-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę. Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Po mięsa dokładamy paprykę i fasolkę

Pyry na Gaz
Drobiowy gulasz z bobem, fasolką i marchewką 148

Dzis danie szybkie ale smaczne czyli gulasz drobiowy. Można podac go z makaronem lub ryżem. Do tego gulaszu dodałam bardzo ciekawy skladnik a mianowiecie rungię. Rungal

Ewa w kuchni
Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku 209

linię Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 4 porcji gulaszu. U mnie spokojnie wystarcza to na dwa obiady dla 2 osób Wiosenny gulasz z cukinii Do przygotowania gulaszu będziecie potrzebować: 3 średnie cukinie 2 marchewki 2 pietruszki 1 paprykę czerwoną 1 małą cebulę 3 – 4 ząbki czosnku 600 ml szklanki wody (3 szklanki) 4 łyżki oleju 4 łyżeczki(...)wolnym ogniu, bez przykrycia. 7. W międzyczasie na oleju z dodatkiem masła, podsmażamy cebulkę i czosnek, po czym dodajemy je do ugotowanych warzyw. 8. Całość przyprawiamy do smaku. 9. Na koniec dodajemy mąkę ryżową, aby zagęścić nasz gulasz i przez chwilę gotujemy.   I to wszystko. Nasz gulasz jest już gotowy Teraz możemy go podać, najlepiej z ulubioną kaszą

Okiem Blondynki by McBlondi
Filety z udek kurczaka z warzywami 273

Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru(...)pomidorowego -olej -sól, pieprz, kumin -wędzona papryka -przyprawy harissa, masala -majeranek Udka kroimy na kawałki. Przyprawiamy i skrapiamy olejem. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą

Maminek kulinarny
Obiady w styczniu 149

pierogi, zapiekanki, pizza i inne, rozgrzewające dania dla całej rodziny! Korzystajcie i koniecznie dajcie znać, jak wyszło i czy smakowało! Na zdrowie! Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Bigos Brukselka zapiekana pod kruszonką Bucatini z masłem i parmezanem Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Kasza(...)kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę

Moja smaczna kuchnia
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 146

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej(...)wsypujemy do smażonego mięsa. Dodajemy przyprawy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 199

Wprawdzie mrożony bób jest dostępny przez cały rok, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem.Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć(...)Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 190

zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy

Karo in the Kitchen
Seler naciowy 171

źródłem witaminy C i fosforu. Ponadto zawiera także kwas foliowy, witaminy E i PP,wapń, potas, magnez, cynk i żelazo. 100g tego warzywa to tylko 32 kcal". Przepisy z selerem naciowym Lasagne z selerem naciowym Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką Grecka zupa fasolowa Pomidorowa "na rauszu" Koktajl ananasowy fit Zobacz także: Przepisy z kurkami

Wiem co jem
Ras el hanout - przyprawa marokańska 206

może mieć różne smaki. Ras el hanout   można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 237

Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille, Turcy przygotowują szakszukę, Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto, a Włosi ciambottę. Ale greckie briami jest trochę inne, bo warzywa piecze się razem w piekarniku, a nie dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille, w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami

Chilli Czosnek i Oliwa