Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap III Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 - 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 750 g wołowiny gulaszowej, pokrój na kawałki o wielkości 3 cm x 3 cm 2 duże(...)kilkakrotnie całość łyżką, aby kawałki batata rozpadły się i zagęściły sos, dopraw w razie potrzeby do smaku Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję sosu (wersja mniej dietetyczna), dodaj do gulaszu utarte masło z mąką i całość zagotuj
Szybko Szybkowarszkoły ( no niestety raczej nie będę ich robić codziennie bo troszkę przy tym pracy jest). Mniejszy zajadał suche z kubkiem kakao a mężowi natomiast zrobiłam do nich trochę gulaszu ( przepis ). Wszyscy zadowoleni :) Składniki na 20 bułeczek: 7 dag drożdży świeżych 1,5 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 0,7 kg mąki pszennej 450 Wykonanie: Mleko(...)garnka wsypać cukier. Około 4 łyżki, dno musi być zakryte. Postawić na gazie, mieszać aż do rozpuszczenia i zbrązowienia cukru. Odsunąć się od garnka, zdecydowanym ruchem wlać wrzącą wodę. Szybko zamieszać by karmel nie przywarł do dna. Mąkę rozkłócić z śmietaną, można dolać troszkę mleka do roztworu by był bardziej lejący. Wlać do garnuszka, zagotować mieszając. Parowce polewać sosem
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzasem chcemy przygotować coś dobrego, sycącego i smacznego – a przede wszystkim na szybko. Tak zrodził się pomysł na tą zupę – treściwą i pyszną, a zarazem do zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;) Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa(...)gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;) Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam
Jak gotować i nie zwariowaćogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się ich smak) i niezbyt drobno je kroimy. Zostawiamy małe grzyby w całości, większe wystarczy przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby i tak się skurczą(...)naszykowanym czosnkiem po grzankach. Delikatnie je solimy. Grzyby dzielimy na porcje (4 małe na przystawkę lub 2 większe, na mały obiad), posypujemy kawałkami grubo startego parmezanu, posypujemy pietruszką. Grzybowy gulasz jest dobry ze śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się zmarnować ani jednej kropelce sosu. SKŁADNIKI 250g kurek 250g boczniaków 2 gałązki szczypioru
Karo in the Kitchenczasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji zdjęciowej. Jako, że był tak dobry pewnie niedługo znów go zrobię i wtedy załączę przepis. Dziś zostawiam Was z przepisem na klasyczny, czeski Knedlik(...)minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem. Gotowe bułki wyjmujemy z wody i tniemy na plastry za pomocą nitki lub ostrego noża do chleba. Podajemy z gulaszem, innym sosem mięsnym lub na słodko z jogurtem i owocami (polecam mus truskawkowy :). Gotowe
Rozpustne gotowanieWprawdzie dopiero w drugiej połowie stycznia, ale w końcu przyszły mrozy i spadł śnieg. Zrobiło się ślisko, biało, zimowo :) Niektórzy z utęsknieniem czekali, aż przyjdzie, inni
Ratunku obiadpapryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych – w tym sztandarowego, marokańskiego gulaszu tajine. I do tego dzisiejszego przepisu też jej nie żałowałam. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w półtoracentymetrową kostkę. Kiełbaski tniemy(...)głębokich misek lub talerzy, na wierzch łyżką nakładamy kilka porcji gęstego, kwaśnego jogurtu (grecki będzie jak znalazł). Całość posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy z ugotowaną na szybko kaszą kuskus lub chlebkami pita albo naan . SKŁADNIKI 4-6 kiełbasek Merguez (lub cienkie, surowe frankfurterki albo surowe kiełbaski) (300-400g) 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku
Karo in the KitchenPodryw okazał się skuteczny, bo są 60 lat razem i zarówno Karol na kluskach jak i jego zęby w szczęce całkiem dobrze się trzymają. Marianna robi kluski idealne. I szybko. Równe, niepopękane, cudowne. Twierdzi, że to wprawa, ponieważ robiła kluski zawsze jak ją mąż wkur… znaczy zdenerwował. Mariana lubi swoje kluski – jak mówi – umajać, bo podobno(...)delikatnie mąką. W uformowanych kuleczkach dziurki robimy kciukiem. Kluski śląskie gotujemy w osolonym wrzątku pięć minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski można, po całkowitym wystygnięciu, mrozić. Podajemy z sosem, gulaszem, skwarkami, masłem czy śmietaną. Znam takich co jedzą z miodem i cynamonem. Smacznego! Post Kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenwarto się tym z Wami podzielić. W końcu każdy może mieć gorszy dzień, nawet taka kuchara jak ja. ;) W maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy(...)sylwetki - to po prostu nie działa. Za to działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami
Cooking Monsterrazem, na Wspólne gotowanie z Formułą, Daria zabrała nas na Węgry. Do kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér („egerska bycza krew”), gulasz, halászlé (zupy rybne)… i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe(...)bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo szybko) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki (pokrojone w paski). Następnie dodajemy pozostały, drobno posiekany czosnek oraz ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Surówkę przygotowałam z sałaty lodowej, z dodatkiem świeżej papryki
mojewypiekiinietylkoMimo długiego przepisu, przygotowanie wołowiny w czerwonym winie zajmuje około 30 minut + czas pieczenia. Danie jest cudowne w smaku, rozpływa się w ustach i na nowo
Gotowanie i blogowaniepapryk dowolnego gatunku, w dowolnym kolorze. Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 30 sek Otwieranie Garnka Szybkie ETAP III Wybór Ciśnienia Bez Ciśnienia Czas Gotowania 5 - 10 min Otwieranie Garnka Normalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . na rozgrzanej patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu(...)gotuj na małej mocy palnika zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III co jakiś czas otwórz garnek i sprawdź smak wywaru Dodany cukier oraz starte pomidory. Ugotowany gulasz
Szybko Szybkowarprzerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej(...)szczypty suszonego lubczyku. Do dania dodałem około 300 ml wody i całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia, aż do uzyskania konsystencji przypominającej gulasz. Tuż przed upływem tego czasu drobno posiekałem pęczek świeżej natki kolendry, pozostawiając jedynie niewielką jej ilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania
Wyprawy kulinarneWiele osób używa popularnej kostki rosołowej, chyba już na stałe wpisała się ona w tradycję naszej kuchni. Z jednej strony nie ma się co dziwić, jest ona łatwa i szybka w użyciu i podnosi smak potraw. Niestety jest też druga strona medalu: taka kostka to istna tablica Mendelejewa. Czego tam nie ma... A wiadomo, że takie rzeczy nie pozostają(...)gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego
Marder&Marder Manufactureczemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza nie tylko smaczna(...)cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję
Ostra na Słodko