gulasz na szybko - 389 przepisów (strona:13/26)

Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 202

łączy się ją z mięsem - zwłaszcza tłustym. Sama w sobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda, zjadam ok. litr kremu lub gulaszu kapuścianego prawie każdego dnia :-). Krem wyśmienicie skomponuje się z takimi ziołami, jak: tymianek - smakuje swojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje ziołowo Zioła muszą być koniecznie świeże(...)Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 5 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 duże lub 6 mniejszych  Etap II Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie  Etap III Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania

Szybko Szybkowar
Kluski kładzione 262

Kluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio pomyślałam: „A może by tak zrobić kluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej(...)szybkim wrzuceniu kilkunastu kluseczków delikatnie mieszamy wodę, aby kluski odczepiły się od dna (jeśli opadły) i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy kluski i wkładamy na chwilę do lodowatej wody (dzięki temu nie skleją się), a następnie przekładamy do miski. Gotujemy następne sztuki i tak do wyczerpania ciasta. Możemy podawać jako dodatek do mięs w sosie, gulaszy

Poezja smaku
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 852

sosie własnym to pomysł na tani, szybki i bardzo smaczny obiad. Zdaje sobie sprawę, że niektórzy z Was na samą myśl o jedzeniu żołądków mogą stracić apetyt na poniższe danie. Nic mylnego! Duszone i pokrojone w paski żołądki są naprawdę pyszne! Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki - spróbujcie przygotować taki gulasz. Składniki na 4 porcje: co najmniej

Ugotować
Kopytka z batatów 185

stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem

Blendman
Kopytka z batatów 190

stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem

Blendman
Makaron "3 sery" 255

się makaronem do woli. Tak właśnie powstał ten przepis. :)  #Jak nie marnować jedzenia: Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy kilka dni wcześniej przygotowaliście zbyt dużą ilość makaronu do gulaszu czy zupy. Można wykorzystać każdy rodzaj makaronu i każdy rodzaj sera - ekonomia przede wszystkim! :)   Makaron "3 sery": ok. 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 ml mleka 3 łyżki masła(...)energicznie mieszamy do połączenia się składników. Do rondelka przesypujemy ugotowany wcześniej makaron i podgrzewamy chwilę, by sos dokładnie go otoczył. Przekładamy na miseczkę. Gotowe! To pomysł na mega szybki obiad, sos przygotowuje się nie dłużej niż 8-10 minut, w tym czasie możecie ugotować makaron. Możecie też użyć Waszych ulubionych rodzajów sera i innych przypraw. Tak czy siak będzie

Cooking Monster
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato" 220

marcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków , przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato

Kto ugości moich gości?
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 226

curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane  Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem

Cooking Monster
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 197

kociołkowania i samej kuchni węgierskiej. Oczywiście kuchnia węgierska słynie ze swojej ostrości, ale jesteśmy w Polsce więc robimy jak lubimy. Zatem zacząć chcemy od klasyki kuchni węgierskiej. Od klasycznego gulaszu. Prosty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem(...)solimy. Smażymy aż cebula będzie szklista. Na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy wołowinę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy nad dużym ogniem i szybko mieszamy, aby mięso się szybko ścięło. Dzięki temu będzie soczyste w środku. Gdy mięso dokładnie się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli dodajemy paprykę w proszku to praktycznie od razu musimy ją zalać winem. Jeżeli dajemy paprykę

Marder&Marder Manufacture
Tatar 268

surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych(...)chude i delikatne – koniecznie świeże! Jak pachnie niezbyt przyjemnie, to go nie jedz, jak zaczęło lekko brązowieć, ale nie śmierdzi, to z mięsa takiego da się zrobić jeszcze gulasz, ale tatara nie. Wołowinę najlepiej drobno posiekać (w poprzek włókien), choć łatwiejsze jest użycie mielonego mięsa. Mimo iż siekany tatar wydaje się mieć bardziej wyrazisty smak, to na zdjęciu powyżej

PaleoSMAK
Papryka zapiekana z gulaszem 184

Dziś propozycja na szybki ale ciekawy obiad. Każdy z nas ma takie dni, że mu się zwyczajnie nie chce specjalnie wysilać kulinarnie albo szkoda mu czasu na stanie przy garnkach. Można wtedy skorzystać z dań  gotowych. Odgrzanie słoiczek to nie sztuka, ale takie dania można też spróbować podać ciekawiej. Ja akurat wybrałam gulasz, a że do gulaszu świetnie

Cynamonowe szczęście
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 236

zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw ( tak jak w piwnicy ). Pamiętajmy jednak, że są to produkty bardzo krótkotrwałe i szybko psujące się! BOCZNE PÓŁKI

Ostra na Słodko
Wykwintny gulasz - Quiche 333

gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku. -  czas przygotowania ok 1hSKŁADNIKI:- gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie)- marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g-  masło 150g - proszek do pieczenia(...)pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.- między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika

Basia w kuchni
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 342

robię, bób szybko się gotuje i nie rozgotowuje. 4. Do wody na gotowanie bobu trzeba dodać cukru - a ja się pytam po co? Pozdrawiam cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad:  kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto

Ale Proste
Wołowina po meksykańsku 257

słowem:szybko smacznie i kolorowo na obiad. Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz  ryżu z warzywami firmy  PIĄTNICA  który dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania