jest nawet zapiekanką z powodu warstwowego ułożenia składników. Nie musimy się tym przejmować - najważniejszy jest smak! Ja swoją wersję przygotowałem w wolnowarze, który jest urządzeniem stworzonym wręcz do wołowych gulaszy. Jeśli nie posiadacie tego cuda, to użyjcie porządnego garnka z grubym dnem lub dużego naczynia do zapiekania z pokrywką i piekarnika. Najważniejsze to długi czas i niska temperatura gotowania(...)Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa. Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi się szybko podsmażyć - nie udusić. Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni udusić do miękkości cebulę (pokrojoną w piórka i posoloną) i również przełożyć do garnka. Znów
zadanie-gotowaniesosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól pieprz do smaku Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota, który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie
potrawyregionalnewersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju gulasze, curry
Moja smaczna kuchniaGULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak(...)kawałek suszonej papryczki ostrej lub chili 5 gram kminku szklanka bulionu drobiowego lub wody sól Paprykę, cebulę i mięso kroimy w 2cm kawałki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie szybko studzimy, wtedy łatwo je obierzemy ze skóry, kroimy w kostkę ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę i obsmażamy krótko, przekładamy do kociołka, kolej na mięso – obsmażamy
Markowy smaknawet do 70%. W sklepach można natomiast kupić śliwkową pálinkę produkowaną według receptury tradycyjnej, ale na skalę masową. Do najlepszych należą wyroby z okolic Szátmar, które bardzo łatwo i szybko rozpoznać można po charakterystycznych etykietach na butelkach (z napisem Szátmari szilvapálinka). ŹRÓDŁO TEKSTU: KLIK A tak to było :): BUDAPESZT Wzgórze Gellerta – Wzgórze Zamkowe – (Wzgórze Zamkowe - reprezentacyjne miejsce(...)Królewski - siedziba węgierskich królów; kościół Macieja, Baszta Rybacka)- Parlament – Bazylika św. Stefana - Plac Bohaterów (plac Milenijny). BALATONFURED - największe na świecie błotne jezioro Balaton TIHANY - pola lawendowe, marcepany i pyszny Gulasz :) Jeszcze tam wrócę
ClauditteMissCookingŚwięta zbliżają się nieuchronnie, a ja w ogóle nie czuję ani ich klimatu, ani nie mam czasu na ich staranne zaplanowanie. W tym roku zajmę się
W mojej kuchniDziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad!Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie
Ostra na Słodkocebulką. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać i szybko „farbuje” naczynia. Idealna do dań z jej użyciem okazała się właśnie głęboka patelnia, która zapobiegła pryskaniu, ale też sprawiła, że sos absolutnie nie przywierał do dna, mięso(...)przypiekało i nic ie przywierało do dna. 300g mięsa usmażyło się na łyżce oleju kokosowego, co w zupełności wystarczyło. Patelnia tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało
Ostra na SłodkoJuż niedługo ukochane święto Amerykanów, a mianowicie Halloween. Do nas do Polski pomału wkracza to święto, chociaż ja do niego jestem sceptycznie nastawiona. Ale postanowiłam zaproponować
Gotuję TestujęChilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju
To co kochamPlacki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś(...)ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko, z uśmiechem i mimo, że są dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.SKŁADNIKI:- cukinia
Wypisz WymalujDługo się zastanawiałam co najlepiej będzie smakowało z zimowym, aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańczą. Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać ją piwem(...)będzie zawierało w sobie zarówno smak tego piwa jak będzie można je z tym piwem jeść. A co najlepiej się je z piwem? - wiadomo przekąski. Dlatego postanowiłam przygotować szybkie crostini z dość nietypowym składnikiem, bo wątróbką drobiową. Jak dla mnie ta przekąska okazała się strzałem w dziesiątkę i w ten mocno śnieżny, zimowy wieczór smakowała wybornie. Książęce to naprawdę książęcy
Bernika - moj kulinarny pamietnikSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking Monsterszczęście, że mieszkam w Górach Suchych, a tu szlaków do spacerowania jest mnóstwo. Dlatego często szkoda mi czasu na długie stanie "przy garach" i chętnie wybieram dania szybkie w przygotowaniu. Dziś wyczarowałam pyszny obiad na bazie makaronu, warzyw i gotowych słoikowych potraw. Danie jest smaczne, pożywne, a przygotowanie zajmuje 10-15 minut. Czego chcieć więcej? Zapraszam na chłopski garnek! Składniki(...)mnie świderki) ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 2 duże cebule (lub 4 mniejsze) 1 marchewka 1 młoda cukinia 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą Pamapol 1 słoik Gulaszu wyraźnie przyprawionego Pamapol 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz olej W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy obrane i pokrojone na ćwierć plasterki cebule, obraną
Rozpustne gotowanie