grzyby - 15226 przepisów (strona:99/1016)

Krupnik na rosole 68

Krupnik na rosole.  Przepis na najlepszy, rozgrzewający krupnik na rosole w kilku prostych krokach. Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik. Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką(...)krupnik: około 1/2 szklanki kaszy gryczanej 300-400g cielęciny z kością 1 marchewka 1 niewielka cebula niewielki korzeń pietruszki i kawałek selera 400g ziemniaków 3-4 suszone grzyby majeranek sól, pieprz ziołowy do smaku 1 ząbek czosnku roztarty z solą 2 łyżki masła liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu posiekana natka pietruszki Krupnik na rosole: Krok

Moja Książka Kucharska
Steki z selera z sosem grzybowym / Celery steaks with mushroom sauce 101

suszonych podgrzybków 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 łyżki śmietanki 30% 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 gałązki tymianku 1,5 szkl. wody z gotowania grzybów sól, pieprz Purée ziemniaczane: 4 średnie ziemniaki 1/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżka masła Suszone grzyby zalej wodą i mocz całą noc. Ugotuj w tej samej wodzie 15 minut. Odcedź(...)płyn zachowaj. Grzyby posiekaj. Na maśle smaż chwilę drobno posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż aż zmiękną. Dodaj posiekane grzyby, listki tymianku i płyn z gotowania grzybów. Gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Śmietankę wymieszaj z mąką i odrobiną wody, wlej do grzybów i podgrzewaj, aż sos się zagęści. Plastry selera gotuj na parze

Delicious Place
Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis) 79

przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską. Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami. Ilość porcji: 2 Składniki na roladki z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami: 200 g udźca z indyka Pesto 100 g suszonych pomidorów 100 g rukoli(...)płatków migdałowych 100 ml oliwy z oliwek Kasza: 20 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 200 g mrożonych borowików 100 g kaszy jęczmiennej 100 ml śmietanki 34 - 36% 2 cebule pieprz i sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia 250 ml wywaru warzywnego 50 - 60 g parmezanu łyżka masła Jak zrobić roladki z udźca indyka z pesto z suszonych pomidorów

Kuchcik gotuje
Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę 77

Bigos wigilijny czyli postna kiszona kapusta z dodatkiem grzybów, śliwek i pieczarek to pyszne danie, które serwujemy jako jedną z dwunastu potraw. Taki bigos gotuje się szybko i nie potrzeba kilku dni na jego przygotowanie. Jest też świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu dla wszystkich wegetarian. Danie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Składniki na bigos wigilijny(...)kapusty kiszonej (zwróćcie uwagę, żeby nie kupić kwaszonej, z dodatkiem octu) 500 g pieczarek duża cebula średniej wielkości marchew 20 g suszonych grzybów (można dać więcej) 100 g wędzonych i suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i liści laurowych sól, pieprz, majeranek   Przygotowanie Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Kulebiak 75

Kulebiak możecie zrobić zamiast pasztecików czy innych dań z kapustą i grzybami, lub wtedy kiedy z Wigilii zostanie Wam spora porcja kapusty i potrzebny będzie pomysł na jej ciekawe podanie. Kulebiak to bowiem pyszne drożdżowe ciasto, super jako samodzielna przekąska lub podany jako dodatek do barszczu. Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz Polecam Wam także: – zestawienie(...)potraw na Wigilię  wraz z kalendarzem przygotowań –  barszcz wigilijny z suszonymi grzybami –  wigilijne uszka z suszonymi grzybami –  zakwas z buraków na barszcz –  śledzie w czosnku i majeranku –  śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku –  śledzie w oleju –  śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami –  tatar ze śledzia –  śledzie w wiśniówce

nietylkopasta.pl
Risotto z grzybami i tymiankiem 57

Kolejny plus wyjazdów My – zwozi mi różne owoce i warzywa. Czasami przywozi robactwo (w sekundę zjadane przez koty) i liście, chyba nieświadomie. Teraz przywiózł grzyby. Od razu wiedziałam co ugotuję. Bo grzybów ogólnie, po obróbce, zostało niewiele. Risotto z grzybami i tymiankiem to potrawa prosta w obsłudze. Ważny jest jednak rodzaj ryżu, który będziemy gotować, najlepszy jest ryż(...)elementem jest bulion, cały smak zostanie przecież wchłonięty przez ryż. Składniki: 250 g ryżu arborio 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 100 g ulubionych grzybów 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 garści startego sera bursztyn 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka świeżego tymianku sól pieprz (przepis na 2 porcje

Kardamonovy
Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami 50

mówię tutaj o ich kształcie). Będąc na wakacjach wyhaczyłam makaron  fuži . Dopiero niedawno wyczytałam, że jest to tradycyjny makaron chorwacki. No i fajnie. Miałam ochotę na coś z grzybami, więc efekty macie na załączonym zdjęciu. Grzyby, orzechy, natka – sami wiecie, to musiało się udać.  Składniki: 150 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu fuži ) 2 filety udek(...)kurczaka duża garść suszonych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3/4 szklanki wody (do zalania grzybów) 150 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżeczka rozmarynu garść orzechów włoskich 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje)   Grzyby zalewamy woda, odstawiamy na noc. Na tym etapie kroimy udka

Kardamonovy
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 66

końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły idealne. Cienkie, nafaszerowane tak jak trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę(...)groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście świeżo mielony pieprz. Używanie innego do pierogów to zbrodnia. Pierogi prawie w całości zamroziłam (poza tymi, które ugotowałam do zdjęcia). Jak mrożę? Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która lekko jest podsypana mąką. Potem wkładam tę deskę do zamrażalnika na jakieś

Kardamonovy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 67

team zupa grzybowa? U nas w zależności od gości, zmieniamy front W tym roku będzie barszcz czerwony. A może jednak grzybowa? Tak czy siak, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są już gotowe. I nie zmarnują się, nawet jeśli na wigilijnym stole, stanie zupa grzybowa. Kiedy nadchodzi późna jesień i zima, w naszym domu zaczyna dość często pojawiać się czerwony(...)barszcz. A jak barszcz, to i paszteciki. Te paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, możecie zrobić również z nadzieniem mięsnym, cebulowym lub samymi grzybami. Zamiast grzybów suszonych, możecie użyć pieczarek i tak wyjdą bardzo aromatyczne. My lubimy kminek, więc ja często posypuję wierzch pasztecików właśnie kminkiem ale również i czarnuszką. Można użyć sezamu, maku albo zostawić takie w wersji naturalnej

Mieszam w Garnku
Pierogi z kapustą i grzybami 128

Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna. Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie(...)wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów. Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie Składniki 250 g kapusty kiszonej 250 g mąki pszennej 25 g suszonych grzybów 1 żółtko kurze pół średniej cebuli przegotowana, gorąca woda łyżka oleju roślinnego sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Zalane poprzedniego dnia zimną wodą grzyby ugotuj pod przykrywką do miękkości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z grzybami i serem 91

Początkowo planowałam na dzisiejszy obiad bomby z grzybami , ale plany musiałam zweryfikować i skrócić czas gotowania. W rezultacie przygotowałam kolejną wariację na temat połączenia ziemniaków z grzybami. Bardzo lubię połączenie sera pleśniowego z grzybami, więc w dzisiejszym obiedzie dominowały te smaki.    Składniki (na 7 sztuk): 750 g ziemniaków ok. litra świeżych grzybów średnia cebula 50 g sera(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku jajko bułka tarta (ok. 5 łyżek) sól olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Grzyby pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę obsmażyć na patelni z dodatkiem trzech łyżek oleju. Gdy płyn z grzybów odparuje dodać przyprawy, wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Udon z kurczakiem, brokułem i grzybami shitake 113

Podobne danie jadłam kilka lat temu w małej knajpce niedaleko mojej uczelni. Wtedy pierwszy raz spróbowałam grzybów shitake i nie specjalnie mi zasmakowały. Później zrobiłam do nich jeszcze 2-3 podejścia (nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej) i w końcu je pokochałam <3  Ich sekret polega na tym, że cały swój intensywny smak uwalniają podczas obróbki termicznej(...)bardzo mocno wyczuwalne i łatwo moga zdominować smak dania. Z podanych składników przygotowałam 2 duże porcje. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 mały brokuł lub 1/2 dużego 6 grzybów shitake (świeżych lub suszonych) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego + 2 łyżki 1/3 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju

Prosto z Kotła
Kołduny z farszem z kaszy jaglanej i grzybów, podane z rosołem. 89

dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.   Składniki na farsz; 50 dag świeżych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki) 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pierz do smaku białko które zostało z ciasta masło(...)klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów Przygotowanie; Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną. Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kasze, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko

Radość kipiąca uśmiechem.