grzyby - 15226 przepisów (strona:95/1016)

KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 751

mięsnym, mięsno-warzywnym lub rybnym. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela angielskiego sól himalajska Grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny. Następnie gotować na malutkim ogniu pod przekryciem przez(...)grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody, ugotowaną kapustę oraz cebulkę z masłem. Wyjąć liście laurowe i ziarenka pierzu i ziela angielskiego

Ola la LCHF
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 160

ziemniaczanymi. Połączenie to dało znakomity efekt. Potrawa wyszła przepyszna. Polecam!!! SKŁADNIKI: Placki: 700g ziemniaków, ½ cebuli, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos grzybowy: 300g grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 100ml wody, 100ml śmietany 30%, ½ łyżeczki kminku, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Placki: Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Cebulę obieram(...)pieprz i sól do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni nakładam łyżką porcję masy tworząc okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Sos grzybowy: Grzyby oczyszczam, płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam grzyby razem z cebulą. Dodaję kminek. Grzyby podlewam wodą i duszę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym 258

serka Apetina Musztarda i Miód 1/2 papryki konserwowej 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny SOS: 1 szklanka ugotowanych grzybów leśnych 1 cebula 1 szklanka śmietanki kremówki 30% ok 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka serka Apetina Musztarda i Miód sól pieprz czarny 2 łyżki masła Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać(...)konsystencję. Sos podać do gorących, upieczonych muffinek. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym na Durszlaku :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Dania z grzybami , Dania z kaszą , Na specjalne okazje , Obiad Tagged: grzyby leśne , kasza jaglana , papryka , serek kremowy

https:KKuchniaMniam
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 132

idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania i mieszania, miskę, wagę kuchenną, łyżeczkę, łyżkę, szklankę, miskę lub półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski(...)drugie, cebule przed rozłożeniem na grzybach trzeba przynajmniej sparzyć wrzątkiem. Jak dla mnie cebula była zbyt wyczuwalna (troszeczkę za bardzo "chrupiała" pod zębami). Zastanawiam się także, czy nie byłoby dobrym pomysłem przygotowanie zalewy na bazie zeszklonej cebulki. Oczywiście zamiast dodawania jej w postaci surowej. Co o tym sądzicie? P.S. Przepis na grzyby jak ryby został zaczerpnięty z zeszłorocznego wydania

blog.moje-pasje.info
Zapiekanka z grzybów i karkówki 134

swoje zbiory z przepisami trafiłam na przepis na zapiekankę z karkówki i grzybów. Zapiekanka wyszła smaczna, choć grzybów nie było widać. Ale to wynikało chyba z tego, że skorzystałam z mrożonych borowików kupionych w Biedronece. W 2014 w Biedronce mieli lepsze mrożone grzyby. I był wybór, bo były i borowiki i podgrzybki. Tym razem (przed minioną gwiazką) dostępne były(...)deskę do krojenia, garnek, miski, patelnię, naczynie żaroodporne, łyżkę, wagę kuchenną. Przygotuj składniki: 1 kg karkówki, 25-30 dag grzybów, dużą cebulę, pół pora, korzeń pietruszki, marchewkę, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, 1-2 łyżki oleju. Grzyby oczyść pokrój na mniejsze kawałki i obgotuj w posolonym wrzątku. Po ok. 10 minutach gotowania wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw

blog.moje-pasje.info
Zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi 352

zapiekanka makaronowa z mieszanką grzybów leśnych. Są tutaj podgrzybki, prawdziwki i kozaki. Wszystko zapieczone w kremowym sosie serowym. 250 g makaronu rigatoni lub penne 1 duża cebula 1 szklanka grzybów leśnych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera pleśniowego 100 g sera żółtego sól pieprz czarny majeranek masło klarowane do smażenia Makaron ugotować(...)około 40 min. Wierzch dobrze jest przykryć folią aluminiową, wtedy zapiekanka zbytnio się nie przypiecze. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Makarony , Obiad , Obiad na szybko , Zapiekanki Tagged: grzyby leśne , kremówka , ser pleśniowy

https:KKuchniaMniam
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 255

tylko schab i schab I właśnie znów schab jest dzisiaj na tapecie, znaczy się w kuchni Schab faszerowany grzybami to kolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy(...)pieczeniem peklował się trzy dni, potem został nacięty wzdłuż i w te miejsce zostały „wpakowane” duszone podgrzybki z cebulką, spięte wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. ok. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka – sól peklowa, 1 płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka pieprzu 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos tymiankowo – maślakowy 153

wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para , ale oprócz przerobu na zimę , trzeba coś także na ząb . To już tradycja , że wraz z pierwszymi grzybami , na obiad koniecznie musi się zjawić sos grzybowy . Tym razem , czysta maślaczkowo – maślana poezja z nutka tymianku .. bajka , taka leśna Pasuje dosłownie do wszystkiego , ale najsmaczniejszy jest z ziemniaczkami(...)świeżego tymianku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru – płaskiej 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można chudszej , ale z tą jest smaczniej ) sól , pieprz do smaku Grzyby obieramy-czyli ściągamy skórkę z kapeluszy , wtedy nie będą wydzielały nieprzyjemnego śluzu , kroimy w plastry . Cebulkę rąbiemy , jak drwal drewno na szczapy – kawałki , piórka lub kostkę

Ogrodnik w podróży
Grzybobranie, czyli duszone grzybki z ziemniakami. 180

lubię kupować grzybów, tak jakbym stawiała sobie za punkt honoru, że muszę je sama zebrać, bądź ktoś z moich bliskich (sama nie jestem w tym najlepsza). Natomiast w grzybach najbardziej lubię prostotę i przygotowanie ich według smaków z dzieciństwa. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Grzyby (u mnie maślaki (najlepsze są młode, malutkie) i parę koźlaków ale tak naprawdę to co się uda uzbierać) Śmietana 18% Ziemniaki cebula Trochę masła Natka pietruszki Sól, pieprz

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa borowikowa 62

ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 liście laurowe 50 ml kremówki 30% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Suszone grzyby zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby wyjąć z wody (wodę zachować), opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić(...)kostkę, czosnek obrać z łupinek. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Następnie wrzucić cały ząbek czosnku, podsmażać jeszcze chwilkę. Dorzucić pokrojone na kawałki namoczone grzyby oraz grzyby mrożone. Wlać wodę z namaczania borowików, uważając, aby nie wlać osadu z dna. Całość gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Zawartość patelni przełożyć

niecodziennikpary
Boczniaki w cieście naleśnikowym 47

Ogólnie przyjęło się, że grzyby spożywamy głownie ze względu na ich walory smakowe, ponieważ uważa się, że nie mają one żadnych wartości odżywczych. Wyjątkiem w tej regule są boczniaki, które są źródłem białka, wielu witamin, minerałów, zawierają również spore ilości błonnika i innych przeciwutleniaczy. Są to grzyby o bardzo małej zawartości tłuszczu i zerowej ilości cholesterolu oraz śladowych(...)tradycyjnie sól i pieprz. Robiąc boczniaki w cieście naleśnikowym musimy zwrócić uwagę, aby ciasto było dość gęste (gęściejsze, jak na naleśniki), jeżeli będzie za rzadkie to spłynie nam z grzybów. Boczniaków nie należy moczyć długo w wodzie, tylko szybko opłukać i osuszyć, aby nie nasiąknęły wodą. Boczniaki w cieście naleśnikowym można podawać jako dodatek do obiadów, dobre będą w towarzystwie

Danka Pichci
Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami 40

mówię tutaj o ich kształcie). Będąc na wakacjach wyhaczyłam makaron  fuži . Dopiero niedawno wyczytałam, że jest to tradycyjny makaron chorwacki. No i fajnie. Miałam ochotę na coś z grzybami, więc efekty macie na załączonym zdjęciu. Grzyby, orzechy, natka – sami wiecie, to musiało się udać.  Składniki: 150 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu fuži ) 2 filety udek(...)kurczaka duża garść suszonych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3/4 szklanki wody (do zalania grzybów) 150 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżeczka rozmarynu garść orzechów włoskich 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Grzyby zalewamy woda, odstawiamy na noc. Na tym etapie kroimy udka

Kardamonovy
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami 45

końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły idealne. Cienkie, nafaszerowane tak jak trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę(...)groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście świeżo mielony pieprz. Używanie innego do pierogów to zbrodnia. Pierogi prawie w całości zamroziłam (poza tymi, które ugotowałam do zdjęcia). Jak mrożę? Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która lekko jest podsypana mąką. Potem wkładam tę deskę do zamrażalnika na jakieś

Kardamonovy
Kulebiak z kapustą i grzybami (keto/low carb) 68

Znane wszystkim danie z kapustą i grzybami tym razem w wersji niskowęglowodanowej. Ciasto kompletnie bez mąki i drożdży a mimo wszystko niezwykle puszyste i lekkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulebiak – ciasto – składniki 2 jaja 250g tartej mozzarelli (nie z kulki) 2 pełne łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulebiak – farsz – składniki 250g kapusty kiszonej 20-30g suszonych(...)grzybów 20g masła listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulebiak – wykonanie Grzyby zamoczyć w gorącej wodzie Jaja w całości ubić na gęsty krem. Dodać ser i majonez, wymieszać. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Masę rozprowadzić równomiernie. Piec na złoto ok 20 -25minut

Do Garów!

Proponowane wyszukiwania