grzyby - 15226 przepisów (strona:102/1016)

Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami 90

Zrazy zawijane z kaszy gryczanej z grzybami suszonymi , przepis z lat dwudziestych ubiegłego wieku. Znalazłam go w broszurce 1 00 postnych i jarskich dań wydanej nakładem Towarzystwa Wydawniczego „Bluszcz”. Przepisy zebrała i ułożyła pani Elżbieta, czyli Elżbieta Kiewnarska, autorka wielu książek i broszur kulinarnych z okresu międzywojennego. Przepis trochę zmieniłam, pozbyłam się glutenu jednocześnie obniżając IG. Zamiast mąki pszennej użyłam(...)mąkę gryczaną, którą zastąpiłam również bułkę tartą. 300 g (ml) kaszy gryczanej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 200 ml mąki gryczanej, 1 jajko, farsz : 50 g grzybów suszonych, 2 średnie cebule, 3 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz świeżo mielony, cukier, sok z cytryny, 1 - 2 jajka, mąka gryczana do oprószenia zrazów, masło i olej do obsmażenia

królestwo garów
Rolada z polędwiczki wieprzowej faszerowana kaszą i grzybami 111

Bardzo smaczna rolada z polędwiczki wieprzowej nadziana ugotowaną kaszą z grzybami leśnymi i sporą ilością zielonej pietruszki. Tak przygotowaną  roladkę podaję z sosem grzybowym. Idealna na rodzinny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa 100 gramów kaszy jęczmiennej(użyłam wiejskiej grubej) 20/30 gramów suszonych grzybów leśnych 1 mały pęczek zielonej pietruszki 1 mała cebulka sól pieprz łyżka masła 2/3 łyżki oleju Kaszę(...)ugotować do miękkości i wystudzić Grzyby zalać wrzątkiem  i moczyć przez ok. 2 godziny,( ja zazwyczaj robię to dzień wcześniej wieczorem) następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby przecedzić, wodę po gotowaniu możemy wykorzystać do sosu grzybowego. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulkę następnie dodać grzyby

Andzia Pichci
Szynka w sosie grzybowym 120

nadal króluje menu grzybowe. Jesień w tym roku łaskawa i ciepła, w lesie nadal pełno grzybów więc korzystamy. Dziś sznycle z szynki w śmietanowym sosie grzybowym. Pyszne, bardzo aromatyczne danie. Szynkę w tym daniu można zamienić na schab.  Do podania z ryżem (tak zjedliśmy) albo z ziemniakami i makaronem. Pasuje surówka z marchewki. Szynka w sosie grzybowym Składniki(...)szynki pokrojonej na plasterki  2 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 kg grzybów leśnych  100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Posiekać 1 cebulę i podsmażyć aż się zarumieni.  Plastry

Smaczny zeszyt
RISOTTO Z BOROWIKAMI 119

Grzyby- jesienne skarby lasu- pozwalają na przygotowanie pysznych dań, a nawet deserów! Risotto z borowikami to moja propozycja dania, którą publikuję w ramach akcji ogłoszonej na Durszlaku „Na grzyby”. Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób  : ● 400 g de ryżu arborio ● 400 g borowików (lub mieszanki grzybów, świeżych lub mrożonych) ● 50 g startego parmezanu(...)każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż. Gotuj, dodając stopniowo bulion, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie, na dużej patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Przykryj i odstaw. Do risotto dodaj mascarpone i parmezan, wymieszaj, posól, popieprz. Domieszaj grzyby i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i podaj natychmiast w miseczkach lub głębokich talerzach. Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Risotto grzybowe 173

Opis Risotto grzybowe: Risotto grzybowe to znakomity pomysł na sycący, rozgrzewający obiad. To pyszne danie pozwala w pełni nacieszyć się smakiem jesieni. Teraz, gdy jest najlepsza pora na leśne grzyby takie rosotto smakuje najlepiej. Jeżeli uwielbiacie chodzić na grzyby, to polecam większą część wysuszyć i zostawić na późniejsze dni. Suszone grzyby ze sklepu są dosyć drogie. Jednak(...)łyżki masła 1 l bulionu warzywnego Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania borowików. Suszone borowiki zalewamy 150 ml wrzącej wody i pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie grzyby odsączamy na sicie, ale pozostawiamy wodę z namaczania. Borowiki opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i następnie drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebule dymki kroimy w krążki, natomiast

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krupnik z grzybami 86

Jesień już za rogiem, dni coraz zimniejsze, coraz częściej mam ochotę na ciepłe dania i zupy. Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami leśnymi, gotowana na udku z kurczaka. Pełnowartościowy, rozgrzewający obiad, a ponoć w następny weekend ma być znaczne ochłodzenie więc przepis się przyda. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ(...)potem ugotować gar pożywnej zupy. Brzmi jak dobry pomysł na weekend? :) Krupnik z grzybami Czas przygotowania: 50 minut Porcje:  6 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent

Smaczny zeszyt
Przepis na gulasz z grzybami leśnymi 179

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszny gulasz z grzybami leśnymi. Gulasz możemy podać z pieczywem, kaszą, ziemniakami i oczywiście z ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym. Do przygotowania gulaszu możemy użyć grzybów takie jakie uda nam się znaleźć w lesie, mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki, kukri. Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebować: około 800 g mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego około(...)grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego cebula około 150 g 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki ostrej musztardy 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 3 łyżki śmietany 18 % natka pietruszki do posypania gotowego gulaszu sól, pieprz, papryka ostra tymianek (około 1 łyżeczki) papryka słodka (około ½ łyżeczki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa grzybowa z maślaków 79

Sezon na grzyby trwa. Sezon nie tylko na ich zbieranie, ale również na ich przerabianie. Popularnymi grzybami są maślaki, które wspaniale nadają się do octu . Gdy gotujemy maślaki do octu zostaje nam sporo wywaru, którego nie wolno wylewać! Będzie on stanowił bazę naszej zupy. Proporcji nie podam, ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków. Wywar z gotowania maślaków(...)cebula, maślaki i lub inne świeże grzyby, olej lub masło, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziemniaków, Do wywaru dodać przyprawy i gotować, aż będzie lekko zagęszczony. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ugotowane ziemniaki dodać do wywaru. Cebulę pokroić w półplasterki, przesmażyć na tłuszczu. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone

królestwo garów
Siedzuń sosnowy – szmaciak smażony panierowany 102

Siedzuń sosnowy , zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9 października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów chronionych, a więc można go zbierać. Wcześniej można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów. Szmaciak jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać. Siedzuń smażony panierowany jest pyszny. Sprawdzi się jako przekąska lub danie główne. Siedzuń, jajka, mąka(...)mnie gryczana), bułka tarta, masło i olej rzepakowy, Siedzunia umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać. Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać. Operację powtórzyć. Dzięki moczeniu w słonej wodzie, łatwiej oczyścimy go z piasku i innych fragmentów ściółki leśnej. Umytego grzyba osuszyć i pokroić w plastry grubości około 2 cm, oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconych jajkach

królestwo garów
Genialny sos grzybowy z podgrzybków 157

Genialny sos grzybowy z podgrzybków Genialny sos grzybowy z podgrzybków to zdecydowanie propozycja na ten tydzień . Na Kaszubach właśnie trwa wysyp tych cudownych i aromatycznych grzybów, więc trzeba korzystać z okazji . Uwielbiam grzyby i mogłabym żyć tylko nimi się żywiąc Moja rodzinka ma na ten temat nieco inne zdanie , owszem lubią ale nie z przesadą .. Cóż ten sos jednak(...)spaja wszystkich , jest po prostu doskonały , pyszny i grzeszny . Aromatyczne grzyby zanurzone w maśle i śmietance z odrobiną tymianku .. Genialne . Polecam nic nie może się równać z takim sosikiem . Doskonały do wszystkiego , jako dodatek do wegetariańskich kotletów ziemniaczanych , z leniwymi kluskami lub z mięsem , a nawet zupełnie sam składniki : świeże podgrzybki , orientacyjnie ,użyłam około 1 litrowej miski, pokrojonych

Ogrodnik w podróży
Grzyby w zalewie z octu jabłkowego 115

Sezon na grzyby w pełni. W tym roku, wbrew obawom, jest ich naprawdę dużo. Moja spiżarnia powoli zapełnia się słoikami, a wśród nich najwięcej jest grzybków w occie. W tym roku zamiast tradycyjnego octu spirytusowego, użyłam octu jabłkowego. Zalewa wyszła delikatniejsza w smaku, a co za tym idzie, grzyby są smaczniejsze. Po około 7-10 dniach są już(...)Zalewa powinna gotować się na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Po tym czasie wlać ocet jabłkowy i gotować całość jeszcze przez 2-3 minuty. Zalewę zdjąć z ognia. Grzyby układać w słoiczkach mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Zalewać zalewą razem z przyprawami, marchewką i cebulą. Słoiczki zamykać i pasteryzować przez 35-45 minut w zależności od wielkości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 106

Cześć!   Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego też suszonych czy w słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są...ale to już inna historia :)   Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka(...)garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki 30%  * sól, pieprz * natka z pietruszki * 2 liście laurowe  * 5 ziarenek ziela angielskiego   Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki. Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną

Pieprzyć z Fantazją
Grzyby marynowane 133

proporcji 4:1 plus przyprawy. Składniki : • 2 kg grzybów • 1 cebula Zalewa octowa do grzybów marynowanych • 4 szklanki wody • 1 szklanka octu 10% • 2 łyżki cukru • 2 łyżeczki soli • 8 ziaren ziela angielskiego • 4 liście laurowe • 1 łyżka gorczycy • 1 łyżka ziaren pieprzu Przygotowanie : Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki(...)następnie na plasterki. Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz. Obgotować grzyby i cebulę: zagotować duży garnek z wodą, wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około

KUCHNIA POLSKA
Prawdziwki w maśle wujka Stasia do słoików 187

maśle to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów.  Do tych przetworów wybieramy młode i zdrowe okazy które kroimy wzdłuż uzyskując piękny przekrój grzyba. Wujek Stasiu robi je od lat i tylko wybrani są nimi czasem obdarowywani... Grzyby zalane masłem w którym się smażyły przechowujemy w lodówce. Bez problemu wytrzymują od sezonu do sezonu. Wypróbujcie - niebo w gębie!. Składniki(...)wykonanie: - 1 kg młodych borowików/prawdziwków - 20 dag masła - sól do smaku  1. Wybrane, zdrowe małe grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. 2. Kroimy w cienkie plastry. 3. Na rozgrzanym maśle smażymy grzyby na rumiano, oprószamy małą ilością soli, a następnie przekładamy do słoików, lekko ugniatamy łyżką.  4. Napełnione słoiki odwracamy do góry

Apetyczna babeczka
Kurczak po chińsku 115

warzywami to pyszne i pożywne danie obiadowe. Można je przygotować w domu ze zwykłych produktów, bez grzybów mun będzie równie pyszne. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka kawałek selera po 1/4 papryki czerwonej i zielonej 4 średnie pieczarki 2 suszone grzyby lesne 1 średnia cebula najlepiej czerwona przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich(...)sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego olej około szklanki bulionu drobiowego lub rosołu(ja użyłam rosołu) WYKONANIE: grzyby leśne moczymy w 1/2 szkl. wody, kroimy w słupki, mięso kroimy na wąskie paski i smażymy (około 5 min.) na maśle z dodatkiem wszystkich suchych przypraw i kilku kropel sosu sojowego, usmażone mięso odkładamy

Kuchnia Beaty