grzyby - 15226 przepisów (strona:94/1016)

Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 108

grzyby co prawda już dawno się skończył, ale od czego jest zamrażarka i skrywające się w niej różności. Truskawki, maliny, borówka, czekają na swoje wykorzystanie w deserach. Grzyby, fasolka, szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie(...)Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 g śmietany słodkiej 18% mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć

Gosia gotuje
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem 244

kilka godzin, więc dla wiecznie głodnych dzieci nie było możliwości na wyczekiwanie na obiad. Ale były takie dni, które płynęły wolniej, które spędzaliśmy wspólnie. Jesienią zbieranie grzybów, później czyszczenie ich i suszenie. Na grzyby jeździliśmy rowerami, czasami dość spory kawałek drogi, pewnego razu po takim „grzybobraniu” mój brat przebił oponę i rodzice szli całą drogę powrotną piechotą(...)mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo: – jajka, bułka tarta Wykonanie

dom-agi.pl
Sos grzybowy 137

jestem taką zwolenniczką grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie: Grzyby umyć, oczyścić(...)pokroić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę. Grzyby odcedzić, odsączyć. Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać grzyby, smażyć, podlewając wodą. Pod koniec smażenia dodać cebulę. Gdy wszystko ładnie się zeszkli, przyprawić do smaku. Zaprawić śmietaną. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

dom-agi.pl
Ostatnie grzyby w sezonie? 133

zebrane w ostatnich dniach pięknej jesieni Już niedługo będę mogła ich spróbować...:) Grzyby marynowane  1kg grzybów leśnych 100g cebuli 250ml wody 250ml octu 10% 50g cuku 30g soli pieprz, ziele angielskie, liście laurowe do każdego słoika prawdziwków gałązka rozmarynu Grzyby oczyściłam, umyłam i odsączyłam. Większe grzyby podzieliłam na kawałki. W wodzie zagotowałam cebulę z 20g soli(...)dodałam grzyby i gotowałam przez około 5 minut. Wyjęłam, osączyłam na sicie, włożyłam do słoików, na których dnie wcześniej umieściłam pokrojoną w plasterki cebulę.Wodę zagotowałam z octem, cukrem, pozostałą solą i przyprawami. Zalałam nią grzyby. Zakręcone słoiki pasteryzowałam gotując przez 15minut

Zapiski Młodej Żony
Makaron z grzybami, winem i mascarpone 217

Przepyszne danie z makaronem, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina. Makaron z grzybami, winem i mascarpone   Składniki          400g makaronu barwionego sepią        6 pieczarek        250g mascarpone       100ml wytrawnego czerwonego wina(...)Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie grzybów i dokładnie mieszamy trzepaczką. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy jej przez krótka chwile przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Dodajemy posiekane w plasterki grzyby oraz natkę pietruszki. Chwilkę przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru

Pyry na Gaz
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 214

gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu(...)kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy i hartujemy. Kroimy grzyby na mniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy

OstryKęs
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 176

suszonych grzybów 1 rosołowa porcja warzyw – nie mając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe mrożonki warzywne. 1 opakowanie. 1 duża cebula 2 łyżki masła półtora litra wywaru mięsnego najlepiej z kości wołowych pieprz 200 g sera korycińskiego z czarnuszką Czesławy Zarzeckiej. O nim pisałam  TUTAJ ! pęczek świeżego koperku do posypania opcjonalnie grzanki Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą(...)wodą, aby usunąć np.piasek. Moczymy na noc w niewielkiej ilości wody- ja użyłam wody zródlanej ze studni mojej babci. Na drugi dzień wyjmujemy grzyby – wody nie wylewamy! Grzyby kroimy na małe kawałki, paseczki.  Mrożonki wsypałam do garnka i zalałam wodą. Niech się gotują pod przykryciem. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby. Całość dajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo 172

Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino oraz przecier pomidorowy :)Składniki:  30 dag grzybów (u mnie świeże oraz suszone podgrzybki)2 liście laurowe  4 kuli ziela angielskiego4 ziarna czarnego pieprzu 1 duża cebula2 łyżki masła szklanka wytrawnego czerwonego wina ( u mnie wino(...)zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy)sóljarzynka (knorr natur)natka pietruszki świeży tymianekkleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby oczyścić i opłukać pod wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone także

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą i grzybami 549

grzybami – to tradycyne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu.Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:Na farsz do pierogów:Kapusta kiszona – 900gSuszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne)Cebula – 2 duże sztukiOlej – do smażeniaSól – do smakuPieprz(...)laurowe – 2 sztukiNa ciasto na pierogi:Mąka pszenna – 4 szklankiJajka – 2Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżekOlej – 3 łyżkiSól – szczyptaWoda letnia – 3/4 szklankiPierogi z kapustą i grzybami – Wykonanie:Przygotować farsz do pierogów: Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć z wody i posiekać drobno. Kapustę opłukać, pokroić na mniesze kawałki, zalać wodą i gotować

Kulinarne Przeboje
Przepis na bigos 229

długim gotowaniu. Raz dodaję więcej mięsa a raz mniej, raz dodaję różne rodzaje mięsa a raz tylko jeden gatunek… a czasami tylko grzyby i wtedy kapusta z grzybami też przecież smakuje. Oczywiście czym więcej rodzajów mięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina smakiem kapustę(...)dużo bo majeranek znacznie podnosi walory smakowe i pomaga też w trawieniu), nasiona kminu, ziarna pieprzu, paprykę i sól. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.2. Grzyby (opłukane i namoczone dzień wcześniej) gotować około godziny w tej samej wodzie, w której się moczyły, po czym grzyby wyjąć a wodę zostawić do podlania kapusty. Można grzyby

UgotujmyTo.pl
Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym 169

razem coś dla wielbicieli grzybów – i to nie tylko pieczarek , ponieważ niezwykłego aromatu dodaje tutaj odrobina grzybów suszonych.Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I!  Składniki :Kotlety:- pieczarki – ok. 250 g– grzyby suszone – 50 g– duża bułka pszenna – 1 szt– śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki– jajko gotowane(...)papryka słodka – 1 szczypta– cukier – 1 łyżeczka– margaryna – 2 łyżki– sól , pieprz – do smaku– koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia :Kotlety: Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy , drobno kroimy.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulkę. Dodajemy grzyby , odrobinę solimy

Ostra na Słodko
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 181

oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishŚledź z suszonymi grzybami i śliwkami(słoiczek ok. 400 ml)przygotowanie. 1 godzinaSkładniki:6 płatów śledzia matias w oleju50 g suszonych grzybów2 cebule, pokrojone w plasterki3 suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki oleju kujawskiego(...)ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie:Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar) a grzyby posiekaj.Na

karmelowy
GRZYBOWA 160

garnek)1  marchew1 pietruszka kawałek selera2 małe cebule liść laurowysólpieprzziele angielskiełyżka mąki pszennejsłodkiej śmietany 30% masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebulinatka pietruszkiWykonanie:Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować(...)kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać bulion po ugotowanych grzybach, przesmażone grzyby z cebulą. Gotować wszystko ok 20-30min. Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna

Walijskie Pichcenie
Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem 147

Delikatesach . Składniki na sos;  średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego 2-3  łyżki mąki pszennej sól pieprz oliwa z oliwek  1. Wybrać zdrowe, młode grzyby. Dokładnie oczyścić, a jeśli jest potrzeba(...)umyć pod bieżącą wodą. Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić i pokroić.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew,  blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą i dusimy wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną

Apetyczna babeczka
Grzybki marynowane mojej mamy 210

kilkadziesiąt kilogramów.  Część z nich suszą, część z kolei marynują (zawsze coś z tych zbiorów dostaniemy z mężem do naszej spiżarki).  Ja nigdy nie byłam miłośniczką zbierania grzybów, chyba dlatego, że po prostu nie umiałam ich dostrzec, co więcej, myślę, że do grzybobrania trzeba dorosnąć. Teraz gdy mam te trzydzieści parę lat, wypatrywanine podgrzybka czy prawdziwka w lesie(...)potrzebować zależy od ilości grzybów, które będziemy marynować.  W razie potrzeby przygotowujemy podwójną porcję zalewy. Z podanego przepisu wychodzi litr zalewy octowej. Wlewamy jedną szklankę octu 10% na trzy szklanki wody. Dodajemy łyżkę stołową cukru, tyle samo soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe. Całość zagtowujemy pod przykryciem. Ugotowne grzyby odlewamy na sito. Przygotowujemy słoiczki

W mojej holenderskiej kuchni