grzyby - 15226 przepisów (strona:85/1016)

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym / Pork Tenderloin in Mushroom Sauce 80

wieprzowe w sosie grzybowym . Delikatne mięso w sosie podane z ziemniakami, kasza lub ryżem to świetny pomysł na pożywny posiłek. Polędwiczki przygotowałam w sosie grzybowo-śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych i pieczarek. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych grzybów. Zamiast słodkiej śmietanki świetnie sprawdzi się też kremowy serek śmietankowy ( cream cheese ) - dobrze smakuje też taki z ziołami.  Jeśli(...)macie ochoty na dodatek nabiału, możecie go nie dodawać, smak sosu zdominują wtedy aromatyczne grzyby. Podczas przygotowania mięsa, należy pamiętać, by nie dusić go zbyt długo - polędwiczkom wystarcza krótka obróbka termiczna. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to również dobry pomysł na świąteczny obiad. Polecam, smacznego:) Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym: polędwiczka wieprzowa, garść suszonych grzybów (1/3-1/2 szklanki

Lekcje w kuchni
Wigilijna zupa grzybowa 70

wywaru warto przelać go przez gęste sitko, dzięki temu nasza zupa grzybowa będzie bardzo ładnie i uroczyście prezentowała się na talerzu. Składniki na zupę grzybową 50-70 g suszonych grzybów (np. podgrzybki) 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki kawałek selera 1 mała cebula 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)Suszone grzyby zalać wodą, zostawić na kilka godzin lub na noc. Następnie grzyby opłukać, przełożyć do nowego garnka, przelać do niego wodę z namaczania, uważając, żeby nie wlać także osadu z dna. Dolać 2-2,5 litra świeżej wody i gotować 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Wszystkie obrać i umyć, nie trzeba ich kroić na małe

niecodziennikpary
Świetna przystawka do obiadu – nadziewane pieczarki 103

się ukryć, że uwielbiam grzyby ! Jem je często i zbieram, kiedy jest na nie pora, a ja mam czas. Grzyby to świetna przystawka do obiadu, zwłaszcza n adziewane pieczarki. Aromatyczne pieczarki nadziewam czym się da. Tym razem spróbowałam zrobić nadzienie ze szpinakiem. Do farszu wykorzystałam również trzonki pieczarek, które pokroiłam i usmażyłam na maśle. Wymieszałam je ze szpinakiem(...)mozzarellą i w ten sposób powstało pyszne nadzienie. Nadziewane pieczarki są dekoracyjne i wzbudzają zainteresowanie. Idealnie pasują na wielkanocny stół. Moje świąteczne przepisy często zawierają grzyby. Z pieczarek można wyczarować bardzo ciekawe dania. Pieczarkowa przystawka do obiadu to zapiekane pieczarki w piekarniku. Dosłownie kilka minut i przystawka jest gotowa. Przystawka do obiadu 4 porcje Składniki: 8 dużych pieczarek

codojedzenia
Zupa-krem z suszonych grzybów 92

zupa grzybowa to doskonała propozycja na chłodne dni. Choć sezon na świeże borowiki, kurki czy podgrzybki już się skończył, nadal możemy cieszyć się nimi w kuchni - wystarczy użyć suszonych grzybów. Wszyscy, którzy jesienią zdecydowali się na ususzenie części swoich leśnych zbiorów, mogą teraz bez problemu cieszyć się ich smakiem w zupie, sosie czy krokietach. Cała reszta może bez problemu kupić(...)suszone grzyby w sklepie spożywczym. Pamiętajcie jednak, że przy grzybach należy zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza jeśli zbieracie je sami. Zupa-krem z suszonych grzybów - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 130g suszonych grzybów, 2l bulionu warzywnego, łyżkę oleju, cebulę, marchewkę, 2 ziemniaki, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę cząbru, 3 liście laurowe, jogurt grecki. 1. Przygotowania zacznij dzień

Z notatnika dietetyka
Najlepsze przepisy na kurki 111

łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków świeżego tymianku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki(...)Smacznego! Jajecznica z kurkami Składniki (2 porcje): 200 g kurek 4 jajka 1 czubata łyżka masła sól, pieprz garść posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki

Moja pasja smaku
Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami 164

Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami. Nie jest to tradycyjna wersja bigosu. Do tej tradycyjnej dodaję dodatkowo m.in. mięso wieprzowe i gotuję go o wiele dłużej. Ale ta dzisiejsza wersja z dużą ilością pysznej kiełbasy też zachwyca smakiem. Dowodem(...)cudownego. Polecam na przyjęcia, kolacje i inne okazje.  Całą rodziną polecamy Wam kiełbasy i inne wyroby z Zakładu Masarskiego Majerczyk. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 500 g kiełbasy – u mnie kiełbasa podhalańska swojska sucha Majerczyk (polecam!) 1 cebula 2 łyżki oleju około 3 szklanek wody + do podlania 5 suszonych śliwek 1 mniejsze jabłko

Słodkie okruszki
Barszcz grzybowy na zakwasie. 105

barszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znaleźć, ususzyć. Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Najpierw przygotowujemy zakwas na barszcz. Składniki na zakwas: -1 litr przegotowanej i wystudzonej wody(...)więcej zakwasu na barszcz -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -sól i pieprz do smaku Najpierw ususzone grzyby opłukać, a następnie namoczyć kilka godzin w niewielkim garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego

Z Kuchni Do Kuchni
Uszka z grzybami 162

Uszka wigilijne z grzybami do barszczu czerwonego - nasze "must have" na wigilijnym stole. Skłamałabym, że to moje ulubione zajęcie ale zrezygnować nie potrafię i uszka się pojawiają. Podana niżej porcja to ilość na około 80 szt uszek. Nie robię tyle nigdy, robię zaledwie 20-30 sztuk i nam tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz(...)suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól

Kocham..lubię..gotuję..
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 115

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której

Passions hobbies life
Paszteciki z kapustą i grzybami 84

macie już przygotowane menu wigilijne? Paszteciki z kapustą i grzybami, zwane także kapuśniaczkami to propozycja, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Paszteciki to mini bułeczki drożdżowe, które są wypełnione po brzegi pysznym farszem z kapusty kiszonej, grzybów i cebulki. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej podawać je w towarzystwie barszczu, który jest królem wigilijnego stołu(...)Jeśli nie znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: pieprz, sól Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, użyłam typ 405)) 125 g ciepłej wody ((1/2 szklanki)) 100 g masła 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko

Przepisy na widelcu
Wigilijna kapusta z grzybami 106

Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)innym dniu   Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta cukru   Grzyby włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw

Kulinarny S.O.S.
Wigilijna kapusta z grzybami 106

Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)innym dniu   Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta cukru   Grzyby włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw

Kulinarne S.O.S.
Pasztet drobiowy z grzybami i suszonymi śliwkami 137

mała M - artystyczną :) Sama nie spodziewałam się, że w ostatnim czasie upiekę pasztet :) Ale kiedy zobaczyłam ten przepis w magazynie Moje Gotowanie 12/2019 od razu chciałam do wypróbować. Grzyby i śliwki świetnie tutaj współgrają a sam pasztet nie jest za suchy. Pasztetu wychodzi całkiem sporo. Mi wyszła jedna duża i jedna małą keksówka. Ale to nie jest problem(...)całkiem płynnie. A smak? O niebo lepszy od kupionego :) Składniki: 6 dużych udek z kurczaka 1 łyżka miodu sól, pieprz, słodka papryka 8 ząbków czosnku 5 dag suszonych grzybów 1 kostka masła 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka mały seler 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 dag suszonych śliwek 100 ml słodkiej wódki lub nalewki pigwowej 2 kajzerki

My simple kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 132

Pomysł na wykorzystanie suszonych grzybów- polędwiczki wieprzowe duszone w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej i suszonych grzybów. Prosto i smacznie. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwica wieprzowa (wagowo około 0,5 kg) 2 garście suszonych grzybów 1 mała cebula sól, pieprz 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 opakowania śmietany(...)łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek Kilka godzin wcześniej suszone grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w nie za grube plastry. Każdy kawałek mięsa lekko rozbić i przyprawić pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Grzyby odcedzić, przelać wodą i bardzo drobno posiekać. Na patelni podgrzać masło wraz z oliwą z oliwek

Ugotować