grzyby - 15226 przepisów (strona:88/1016)

Sos z suszonych grzybów 408

suszonych grzybów przygotowałam z podgrzybków i prawdziwków, ale można użyć różnych grzybów, takich jakie mamy. Ponieważ sama suszę grzyby , mam je czyste i już nie muszę ich myć przed użyciem. Nie moczę i nie gotuję grzybów wcześniej. 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki), 2 cebule, 1 listek laurowy, 2 owoce ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego(...)łyżki tłuszczu (olej, tłuszcz gęsi, smalec), 2 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Wlać bulion, dodać przyprawy, przykryć i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dolewać trochę wody. Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku

królestwo garów
Roladki z kurczaka z frszem z suszonymi grzybów 122

wylewać, Pieczarki umyć osuszyć i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec jak już woda z grzybów odparuje dodać suszone grzyby. Chwilkę jeszcze wszystko razem smażyć. Ja po usmażeniu delikatnie zmiksowałam, tak też Wam radzę. Grzyby muszą być dobrze doprawione. Jeśli kupicie pałki z kością to musicie(...)pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz grzybowy i dokładnie zawinąć. Następnie dodatkowo zawinąć zrazika w szynkę parmeńską. Na patelni na której smażyły się grzyby obsmażyć roladki. Jak już się przyrumienią zdjąć je z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać pomidory z puszki i dodać majeranek. Gotować aż woda z pomidorów

Kuchnia Pokoleń
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM WĘDZONYM 153

gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego  0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: GRZYBY (można przygotować dzień wcześniej) Grzyby namoczyć przez min. 2 godziny w niewielkiej ilości wody, a potem(...)zagotować do miękkości, ok. 30 minut. Po wystudzeniu, grzyby drobno pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski, a także wywar, który nada farszu esencję grzybów. KAPUSTA Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na niewielkim ogniu. Jeśli trzeba, obróć kapustę do góry nogami

Calzonella.com
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 168

pieprzem. Czy można chcieć czegoś więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka  i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny(...)powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . grzyby umieść w rondelku i zalej zimną w takiej ilości, aby przykryła grzyby zagotuj wodę z grzybami jak tylko woda zacznie wrzeć, przelej grzyby przez sitko, następnie opłucz w zimnej wodzie opłukane grzyby umieść w szybkowarze, dodaj warzywa dolej zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie

Szybko Szybkowar
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 146

pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier(...)odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili, gdy się zagotują) i wrzucamy do kapusty. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do gotującej się

mojewypiekiinietylko
Makaron orecchiette z grzybami shiitake i bruksleką 156

Dzisiaj prosty pomysł na danie postne. Makaronowe muszelki z brukselką, grzybami shiitake i parmezanem. Brzmi nieco egzotycznie, ze względu na grzyby shiitake, które kojarzą się jeszcze bardzo z kuchnią azjatycką, ale sprawdzają się też w innych typach dań. Wybrałam je ze względu na ich "mięsistą" strukturę, dobrze zastępują mięso.Trzeba tylko pamiętać, że są bardzo wyraziste w smaku(...)odcedzamy i  czasie przelewamy zimną wodą.  Grzyby shiitake kroimy w paski (bez ogonków). Jeśli używamy grzybów suszonych najpierw je moczymy najlepiej przez noc. Cebulę kroimy w pióra i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy podgotowaną brukselkę. Całość zalewamy śmietaną i dusimy kila minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
Żurek z klopsikami i grzybami wg Aleex 168

warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej • 1 surowe jajko • 5 jajek ugotowanych na twardo • zakwas do żurku • przyprawy: sól, pieprz, majeranek • olej Sposób przygotowania: 1. Grzyby namoczyć. Włożyć suszone grzyby do miseczki i zalać gorącą(...)wodą. Zostawić na ok. ½ godziny. 2. Po tym czasie grzyby pokroić w paseczki. Wodę spod grzybów zostawić. 3. Ugotować wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą

W mojej kuchni
Wegański bigos 155

sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania(...)miedzy 30g a 60g ja dodałam 60 g ale aromat grzybów był mocno wyczuwalny więc jeśli nie lubicie mocnego aromatu dodajcie trochę mniej. Dzień II 1. Włączamy kapustę na małym ogniu, pamiętajmy że trzeba od czasu do czasu zamieszać, za nim kapustę doprowadzimy do wrzenia. Przygotowujemy portobello i grzyby. 2.   Oczyszczamy portobello kroimy w drobną kostkę, i smażymy

Mój pomysł na
Wegański bigos 146

sumie, proces przygotowania bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy użyć własnych suszonych grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej. Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania(...)miedzy 30g a 60g ja dodałam 60 g ale aromat grzybów był mocno wyczuwalny więc jeśli nie lubicie mocnego aromatu dodajcie trochę mniej. Dzień II 1. Włączamy kapustę na małym ogniu, pamiętajmy że trzeba od czasu do czasu zamieszać, za nim kapustę doprowadzimy do wrzenia. Przygotowujemy portobello i grzyby. 2.   Oczyszczamy portobello kroimy w drobną kostkę, i smażymy

Mój pomysł na
Pierogi z soczewicą i grzybami – kuchnia podkarpacka 159

pierogów): 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na farsz: 500 g soczewicy (użyłam zielonej) 100 g grzybów suszonych 2 cebule 100- 150 g boczku pieprz, sól Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut). Soczewicę zalewamy wodą, solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Grzyby i soczewicę odcedzamy i razem mielimy. Cebulę i boczek kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z mąki, mleka, jajek i soli zagniatamy miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki. Lepimy pierogi i gotujemy je w posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia

Trzeci talerz
Kapusta z grzybami leśnymi 158

silny kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego. Kapustę powinno się spożywać z kminkiem ,a osoby które go nie lubią tak jak ja,z kminkiem mielonym. A grzyby...no cóż taka słabość, wspomnienie spacerów i ten zapach! Składniki(...)kapusty kiszonej z marchewką 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy spora ilość leśnych grzybów sól,majeranek i pieprz do smaku Na dzień przed gotowaniem namocz grzyby. Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Cebulę

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 159

pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier(...)odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Tymczasem zaczynamy robić farsz. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Dodajemy kiszoną kapustę, solimy i gotujemy razem około godziny. Grzyby obgotowujemy w wodzie, w której się moczyły (około 10 minut od chwili, gdy się zagotują) i wrzucamy do kapusty. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do gotującej się

mojewypiekiinietylko
Barszcz czerwony z uszkami 161

Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l  zakwasu z buraków 5 dużych buraków mała garść suszonych grzybów 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku szczypta cukru sól pieprz Grzyby zalewamy szklanką wody na jakieś 12 godzin. Po tym czasie buraki gotujemy w skórkach do miękkości, obieramy(...)minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito.  Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz Grzyby moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy

Kardamonovy
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 156

kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania, grzyby opłukać a następnie zalać w garnku, w którym będą gotowane, zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła grzyby(...)Gotową fasolę odcedzić. 7. Kapustę posiekać, zalać wodą lub wywarem z grzybów (ewentualnie uzupełnić ilość wywaru wodą) i gotować do miękkości. Odcedzić. 8. Na patelni lub w garnku z grubym dnem zrumienić posiekaną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju. 9. Dodać do kapusty cebulkę oraz grzyby i fasolę oraz liście laurowe i ziele angielskie. 10. Całość dusić kilka

W mojej kuchni
Kremowa zupa grzybowa z kasztanami 149

jedzenia kasztanów 500ml bulionu warzywnego sok z cytry 50ml śmietany sól pieprz szczypiorek do przybrania oliwa truflowa do przybrania (opcjonalnie) oliwa i masło do smażenia Przygotowanie:  Suszone grzyb zalać letnią wodą i odstawić, aby się namoczyły (co najmniej kilka godzin). W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z drobno pokrojonym(...)Namoczone grzyby odłowić, drobno pokroić i dodać do gotujących się pieczarek. Wody z moczenia nie wylewać! Wlać ją do garnka z gotującymi się grzybami.  Zupę gotować przez kolejne 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie zupę zestawić z ognia, chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i sok z cytryny (do smaku). Zupę podgrzać i doprawić

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania