www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś zawsze miałam zapas suszonych grzybów, ale niestety w moim domu szybko ulega on wyczerpaniu... Zupa smakuje rewelacyjnie i smacznie komponuje się z wędzonym posmakiem mięsa. Jeśli nie lubicie wędzonego kurczaka - tradycyjnie użyjcie świeżego. Zazwyczaj większość osób moczy grzyby, jednakże ja tego nie stosuję, bo nie widzę takiej potrzeby. Grzyby i bez tego są miękkie oraz nadają zupie cudowny aromat. 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików) 1 szklanka pęczaku mięso z kurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew (duża) 1 pietruszka (duża) kawałek selera 1 cebula (mała) kawałek pora 1 łyżeczka masła 2 listki laurowe
Di gotujebył ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając w powozie przez las do dworu, dostrzegła przy drodze dorodne grzyby. Natychmiast kazała zatrzymać konie i zebrać przyuważony plon. Grzyby zostały jeszcze tego samego dnia przyrządzone na kolację. Efekt tego taki, że domownicy ciężko się struli zaserwowanym specjałem, bo księżniczce udało się znaleźć muchomory. W głowach ogrodników zaczęło jednak(...)powoli kiełkować pytanie – jak wyhodować jadalne grzyby w kontrolowanych warunkach i nie zdawać się na te dziko rosnące, nie zawsze korzystne dla zdrowego brzucha? Wersalscy ogrodnicy starali się uprawiać pieczarkę na wolnym powietrzu. Niestety bez powodzenia. Tu historia pieczarki napotyka nagle kompletny zwrot akcji. Niejaki Chambry, chłop z miejscowości Passy (jesteśmy nadal we Francji, roku pańskiego 1811) odkrył
Grunt to przepis!realizacja – przepyszna rolada z szynki z leśnymi grzybami. W sam raz na niedzielny obiad. Polecam. Składniki: • 1 kg szynki odtłuszczonej • 70 dag grzybów leśnych • 1 duża cebula • olej • przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione Sposób przygotowania: 1. Grzyby rozmrozić, świeże oczyścić i pokroić na kawałki, opłukać. 2. Cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć(...)cebulę. 4. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, udusić. 5. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć tak, aby otrzymać jeden duży lub dwa mniejsze płaty. 6. Płaty mięsa rozbić, oprószyć przyprawami. 7. Na każdym płacie mięsa równomiernie rozłożyć grzyby. 8. Mięso zwinąć w roladę. Uformować ją za pomocą nici. 9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć
W mojej kuchniBigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu pieprz młotkowany Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy w tej wodzie, w której się moczyły. Śliwki odcedzamy (wodę zachowujemy) i kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno siekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion w proszku i najważniejszy składnik — makaron ramen. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo mnogość produktów z różnych kuchni świata, jak i pokarmów pochodzenia(...)ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach
Food Squaregrzybkami jest moim ulubionym. Szybki i łatwy do przygotowania i pyszny. Śledzie w oleju z grzybkami Składniki: - 600 g śledzi a la matias - 100 g suszonych grzybów - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstwaiamy na około dwie godziny. Gotujemy do miękkości w wodzie której się moczyły. Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około(...)trzy godziny wymieniając wodę trzy krotnie. Ostudzone grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około 2 cm. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę, grzyby, śledź i znowu cebulę, grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy
Kulinarne życiecebul 100-200g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków (im więcej grzybów tym cebulka smaczniejsza, ale tez nie może ich być za dużo - większą ilość ma stanowić cebula) 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego sol pieprz papryka czerwona 1/2 szkl. oleju Przygotowanie: 1. Grzyby moczymy przynajmniej 2 godziny , a najlepiej cala noc. 2. Cebule obieramy z łupiny(...)kroimy w ćwierć talarki 3. Wrzucamy nasza cebule do garnka i dodajemy wcześniej namoczone grzyby (możemy je pokroić na mniejsze kawałki). 4. Wlewamy 1/2 szklani oleju oraz przecedzona przez sitko wodę, w której moczyły się nasze grzyby. 5. Dodajemy nasze przyprawy, mieszamy i dusimy ok 1 godziny 6. Gdy nasza cebulka jest lekko rozgotowana, znaczy
Kulinarnie z Polką na Kresachplacków, klusek czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze "sztywne" pokroiłam na drobniejsze kawałki i na patelnię wrzuciłam. SOS GRZYBOWY Z MROŻONYCH GRZYBÓW Składniki(...)mrożonych grzybów leśnych 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 ml śmietanki 30 % pół pęczka natki pietruszki (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Zamrożone grzyby chwilę rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Obieramy cebule i czosnek. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na dużej i głębokiej patelni na niewielkiej ilości masła na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
Naturalna Kuchniaciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Składanki na farsz: 50 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Przepis: Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. W zależności od tego, czy są to całe kapelusze czy też pokrojone w plastry(...)połowie ułożyć farsz, zlepić w trójkąty a następnie brzegami ( lub użyć formy do uszek ). Wkładać do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty po wypłynięciu, delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Uszka z grzybami podajemy z barszczem lub grzybową :). Ps. Do farszu, jeśli jest rzadki,można dodać łyżkę bułki tartej. Zwiąże go też jedno surowe jajko:) Smacznego Artykuł Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie
Gotowanie-ukszklanki ciepłej wody 1-2 łyżki masła roślinnego łyżeczka soli Na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 400 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 laurowy liść Przygotowanie: 1. Grzyby moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy ok 20 minut w wodzie, w której się moczyły i odcedzamy. Można dodać nieco(...)porządnie wyciskamy z nadmiaru wody. 3. Grzyby i kapustę siekamy nożem, albo w malakserze. Moja mama przepuszcza kapustę razem z grzybami przez maszynkę do mielenia (nasadka o największych oczkach). Ja partiami lekko rozdrobniłam kapustę w malakserze. Grzyby zmiksowałam trochę drobniej, aby lepiej rozproszyły się w farszu. 4. Do kapusty z grzybami dodajemy bardzo drobno posiekaną surową cebulę
Kulinarne InspiracjeCześć ! Połączenie grzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Jeśli macie w domu suszone lub mrożone grzyby, musicie spróbować tego dania ! Połączenie krewetek i grzybów to istny foodporn ! Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 40 g suszonych borowików 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju roślinnego(...)oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody
Moja pasja smakudodawano kapustę kiszoną. W tym regionie gołąbki te noszą nazwę lasowiackich chapci. Z kolei na południu Podkarpacie, w okolicach Leska i Soliny, przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę jęczmienną mieszano z kaszą gryczaną. Jeśli dodać do tego wyliczania gołąbki z kaszą i mięsem może się okazać, że nasz region to gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie(...)białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy około 45 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru. Będzie potrzebny do duszenia gołąbków. Kaszę
Trzeci talerzPopularna zupa grzybowa oczywiście najlepsza z grzybów suszonych, gdyż suszone nadają jej intensywności grzybowego smaku, z makaronem podana ma tylu zwolenników!, jej zachwycający zapach, niepowtarzalny brunatny kolor przełamany bielą śmietany nadaje jej niezwykłego koloru i jedynego w swoim rodzaju smaku! Składniki: 1/2 kg żeberek pęczek włoszczyzny 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 100 g suszonych podgrzybków 1 mała śmietana(...) suszone opłukujemy, zalewamy wodą, odstawiamy na 1 godzinę aby rozmiękły. Do garnka wlać wodę, dodajemy namoczone grzyby, gotujemy około godziny. Zostawiamy 1 szklankę wody po gotowanych grzybach. Przestudzone grzyby kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni razem z masłem na wolnym ogniu przez około 5 minut. Mięso opłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe
kgwjanczewooliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy(...)obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby kipią). Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem
Smaczne Zdrowereszty postanowiłam przyrządzić pyszne grzybowe risotto. Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania ryżu. Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości grzybów) grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego(...)bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion. Gdy był już miękki, delikatny i kremowy ale nie rozgotowany przełożyłam go do grzybów. Chwilę jeszcze poddusiłam wszystko. Przyprawiłam i wsypałam koperek. Zamiast niego pasuje również natka pietruszki. Wymieszałam. Można dodać jeszcze pozostałą część masła. Na koniec wsypałam starty parmezan. Pyszne i pachnące grzybami risotto jest
potrawyregionalne