grzyby - 15226 przepisów (strona:105/1016)

Ramen 158

spolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam natkę pietruszki. SKŁADNIKI 1 korpus z kurczaka 4 udka z kurczaka 200 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej 50 g grzybów mun 4 liście laurowe  8 ziaren ziela angielskiego 1 cały por 1 duży korzeń pietruszki 1/2 dużego korzenia selera cienki plasterek imbiru 3 marchewki 2 cebule dymki(...)pokroić na mniejsze kawałki (marchewkę pokroić w plasterki). Dodać do mięsa, zalać wodą, tak aby przykryła warzywa i mięso, po czym gotować około 1,5 godziny na średnim ogniu. Grzyby przełożyć do niewielkiego garnka, zalać gorącą wodą i zostawić na 1 godzinę do napęcznienia. Po tym czasie włączyć palnik i gotować grzyby do miękkości. Wyłączyć palnik i zostawić

Passions hobbies life
Gołąbki z suszonymi grzybami 240

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama przygotowywała je na obiad. Suszone grzyby nadadzą niepowtarzalnego smaku i głębi całej potrawie. Poniżej przedstawiam listę składników i przepis. Składniki: 200 g ugotowanego ryżu 10-15 szt. Suszonych grzybów 2 łyżki masła(...)puszka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 1 średnia kapusta włoska 2 łyżki oleju Sól Pieprz Gołąbki z suszonymi grzybami – przepis Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Kapustę obgotuj i oddziel liście, ponadto pozbaw twardych części Grzyby namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę, podsmaż na maśle dodając cebulę, jajko i ugotowany ryż, Przygotowany farsz połóż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ramen 189

wody - 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 4 cm zmiażdżonego imbiru ze skórką - 50 ml sosu sojowego – oryginalny japoński Marukin ( KLIK ) - 2 łyżki miodu - 2 łyżki sosu ostrgowego ( KLIK ) Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny. Wołowinę i boczek marynujemy w sosie sojowym (ok. 2 godzin). Gotujemy jajka (po 1 na porcję) na miękko (żółtko ma być(...)anyżu, laskę cynamonu i kilka wodorostów kombu. Zalewamy zimną wodą (ok. 1 litra) i gotujemy 30 minut. Na 15 minut przed końcem dorzucamy wymoczone i opłukane pod bieżącą wodą grzyby shiitake. Wyjmujemy wołowinę i boczek, wywar przecedzamy. Z drugiego wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy

mojewypiekiinietylko
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym 185

miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina mąki 1,5 szklanki wody odrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć i przyprawić z każdej strony solą(...)pieprzem. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić pod skosem w grubsze plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek obrać. Grzyby zalać odrobiną wrzątku (woda musi przykryć grzyby) i odstawić pod przykryciem na kilka minut.  Następnie wylać wodę, a grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Wołowinę obtoczyć

Ugotować
Śląski żur żyniaty 240

Garść suszonych grzybów + 1 i 1/2 szklanki zimnej wody do namoczenia; 1 i 1/2 l zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki majeranku; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 5 - 6 grubszych plastrów wędzonego boczku; 1 łyżka oleju; 1 średnia cebula. Sposób przygotowania: ŻUR ŚLĄSKI: Suszone grzyby włożyć(...)plastry. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa włożyć wędzone żeberka wieprzowe. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Wlać namoczone grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły) oraz 1 i 1/2 litra zimnej wody. Gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, pod przykryciem, na małym

Gospodyni Miejska
Boczniaki pieczone w piekarniku 171

wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i co jakiś czas próbuję robić je na różne sposoby. Tym razem upiekłam grzyby w piekarniku, Chciałam uniknąć dużej ilości tłuszczu i smażenia. Grzyby wyszły pyszne.  Tak przygotowane będą świetnym dodatkiem do wszelkich mięs i sałat. Bardzo polecam składniki (2 porcje) 250 g boczniaków ( użyłam ostrygowatych) 5- 6 ząbków czosnku  kilka(...)skropić oliwą, ułożyć boczniaki, lekko posolić, posypać pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Równomiernie rozłożyć na grzybach. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Całość ponownie  skropić oliwą. Naczynie wstawić do piekarnika na ok 20 - 25 minut. Mniej więcej w połowie czasu, grzyby przewrócić na drugą stronę. Podawać gorące lub lekko przestudzone. Smacznego

Stare Gary
Pilaw z grzybami leśnymi 135

także użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanych grzybów leśnych -200 g ryżu -1 duża marchew -1 mała pietruszka -2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych -1 duża cebula -2 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżka sosu sojowego -sól, pierz -natka pietruszki Przygotowanie Grzyby oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić grzyby, przesmażyć i odparować. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do grzybów. Całość dusić do miękkości. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Warzywa dodać do grzybów z cebulą i dusić jeszcze kilka minut. Ryż ugotować na sypko. Wymieszać z grzybami i warzywami. Dorpawić solą i sosem sojowym. Podawać gorący. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 166

grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz 1 szklanka wody oraz olej do smażenia 3-4 jajka do panierowania bułka tarta z siemieniem do panierowania Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Wszystko zależy od mąki, jeśli ciasto jest za gęste dolać potem jeszcz trochę wody. Grzyby(...)jest bardzo kwaśna można przepłukać w zimnej wodzie. Dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby oraz kapustę. Wszystko podlać wodą. Przykryć i dusić aż grzyby i kapusta zmiękną. Następnie odkryć i odparować cały płyn, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z  wcześniej

Monia miesza i gotuje
Pizza z suszonymi grzybami i "Pudełko z marzeniami" 183

strzał w dziesiątkę 🎯 Składniki (na 4 porcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży ok. 170 ml ciepłej wody pół łyżeczki cukru łyżeczka suszonego cząbru mały słoiczek sosu pomidorowego ok. 18 dag mozzarelli cebula pół łyżeczki suszonego rozmarynu olej rzepakowy sól Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 minut. Odcedzić. Odstawić(...)Krótko wyrobić i uformować w dysk. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 40 cm, formując wokół wyższy rant. Ciasto przełożyć na blachę. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Grzyby pokroić w paski. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć mozzarellę, cebulę i paski grzybów. Całość oprószyć solą i rozmarynem. Polać delikatnie olejem rzepakowym. Pizzę wstawić do piekarnika. Włączyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron soba z grzybami shimeji 122

Gryczany japoński makaron soba z chrupiącymi i zdrowymi grzybami shimeji to sposób na błyskawiczny obiad w stylu azjatyckim. Jest to typowe danie stir-fry, czyli krótko smażona potrawa z jednej patelni. Grzyby Shimeji jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że są wyśmienite. Mają mocny smak umami, który tak bardzo jest ceniony w Japonii.  Składniki na 2 porcje(...)sól Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać i odcedzić. Odciąć nasadę z grzybów, które porozdzielać. W międzyczasie rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby shimeji.  Smażyć, aż grzyby będą miękkie. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody

wyzwania kuchenne
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 191

łyżki majeranku 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu Farsz 200 g kaszy gryczanej niepalonej Garść suszonych grzybów 2 szalotki 20 g wątróbki gęsiej, z indyka lub kury Łyżka tymianku 3 łyżki koperku lub pietruszki Jajko Szklanka bulionu Przygotowanie: Krok 1 Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Gęś myjemy, osuszamy. Czosnek drobno siekamy, wysypujemy na niego(...)tuszki: nogi, piersi. Gęś odstawiamy na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki, nie przykrywając tuszki. Dzięki temu skórka po upieczeniu będzie chrupka. Krok 3 Nadzienie. Gotujemy suszone grzyby w wodzie, w której się moczyły – około 15 minut. Odcedzamy i dość drobno siekamy. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni. Siekamy drobno szalotki. Wysypujemy na patelnię. Mieszamy. Płuczemy

Niedzielny kucharz
Pad thai z wołowiną 463

Wszystko mieszam do połączenia.   Imbir i czosnek obieram, czosnek przeciskam przez praskę a imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach do osobnych małych miseczek, odkładam. Oczyszczam grzybygrzybom enoki wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków potnijcie je w cienkie paseczki. Od razu szykujemy też składniki do podania – siekamy szczypior, kolendrę lub natkę obrywamy z liści(...)szybko smażyć – dlatego cały czas je mieszamy. Wysmażoną wołowinę ściągamy z woka do miski, woka przecieramy papierowym ręcznikiem.   Rozgrzewamy na wysokim ogniu kolejną łyżkę oleju i smażymy grzyby – mieszając, przez 2-3 minuty – do lekkiego zrumienienia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , mieszamy i smażymy razem jeszcze 10-20 sekund, aż czosnek straci ostry zapach. Wyjmujemy grzyby

Karo in the Kitchen
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 179

barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :)  Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,  sól do smaku, cias to: 800 g mąki pszennej(...)łyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 wiejskie jajo, pon adto: 1 jajko, mąka do podsypania, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: farsz: Grzyby płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Czas namoczenia zależy od ich grubości, moje były bardzo cienkie, wiec wystarczyło 10 min. Grzyby odcedzamy, i kroimy

Moniki Smakołyki
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 178

czas gdy go nie używamy najlepiej przykryć ściereczką. Składniki na farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 2 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 1 liść laurowy 2 goździki 4 ziela angielskie sól, pieprz masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby namaczamy we wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie aż do miękkości. Wodę, która(...)zimną wodą brakujący płyn, dodaj też liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Wyławiam przyprawy i odcedzam, a następnie łączę z grzybami. Wszystko lekko rozdrabniam rozdrabniaczem. Nadal jednak widać grzyby i kapustę, nie robię z tego jednolitej masy. Dodajemy pokrojoną drobno i podsmażoną ma maśle cebulkę oraz drobno posiekaną żurawinę. Doprawiam do smaku solą

Przysmaki Karolki