grzyby - 15226 przepisów (strona:104/1016)

Drożdżowe galette z kapustą i suszonymi grzybami (Galette di pasta lievitata con crauti e funghi secchi) 168

canovaccio e lasciate lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido. Farsz z kapusty i  grzybów Przygotowanie galette rozpoczynamy od namoczenia grzybów w ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Grzyby odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Kapustę siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy; cebulę(...)wody; doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kapustę odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę mieszamy z suszonymi grzybami, usuwamy liść laurowy. **** Ripieno di crauti e funghi secchi Per preparare la galette iniziate mettendo  i funghi secchi in ammollo in una ciotola con acqua calda per circa

La grande e la piccola cuoca
Krem grzybowy z kluskami razowymi / Mushroom cream with whole wheat noodles 152

porcje) 40 g. suszonych grzybów 300 g. mrożonych podgrzybków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietanki 30% kilka gałązek natki pietruszki  sól, pieprz Kluski razowe: 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Do podania: kolorowy pieprz oliwa truflowa Grzyby suszone zalej wodą(...)mocz 12 godzin. Podgrzybki rozmróź na sitku. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj posiekany drobno czosnek i rozmrożone grzyby. Wymieszaj i smaż 2 minuty. Wrzuć namoczone grzyby (wodę z moczenia zachowaj) i smaż często mieszając około 4 minut. Zalej wszystko bulionem, przykryj i gotuj 15 minut. Wlej 1/2 szkl. wody z moczenia grzybów

Delicious Place
Grzybowa z łazankami 118

Wigilijna grzybowa z suszonymi grzybami i łazankami. Pyszna zupa na świątecznym stole. Moja rodzina ją uwielbia. Grzyby sami zawsze zbieramy z myślą o świętach. Święta w moim domu są mocno grzybkowe bo je uwielbiamy. Już od dziecka zaszczepione miałam zbieranie i jedzenie grzybów. Uwielbiam zapach ich unoszący się w kuchni w  święta. 2 garście suszonych grzybów 1 cebula(...)pietruszkę obrane ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję. Do cebuli przesmażonej dodaję wszystkie warzywa i dalej chwilę smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję liście laurowe, ziele, i pokrojone grzyby, oraz wodę od grzybów. Zupę gotuję około 30 minut. Na końcu serek rozrabiam w kubku w niewielkiej ilości zupy i wlewam do niej. W tym samym kubku rozrabiam

wesoła kuchnia
Kasza z grzybami 101

Kasza z grzybami to proste, sycące danie obiadowe ze świeżymi grzybami w roli głównej – u mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami(...)kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami, jak i krem/zupę pieczarkową zrobiłam przy okazji gotowania kotletów mielonych drobiowych (tzw. “Kotleta pożarskiego”) , które przyrządza się z całego kurczaka (na pozostałościach gotowałam wywar drobiowy, który był dodatkiem właśnie do zupy pieczarkowej i kaszy

Moja Delicja
Zupa grzybowa 133

Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g grzybów leśnych – podgrzybków i/lub prawdziwków 1 średnia marchewka (150g) 1 niezbyt duża cebula (150g) kawałek selera korzennego (200g) 2-3 nieduże ziemniaki (300g) 1,5l bulionu warzywnego* kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka estragonu mielony biały pieprz sól natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Grzyby kroimy w grubą(...)średnim ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy cebulę, marchewkę i seler. Smażymy średnio intensywnie przez kilka minut, często mieszając – cebula powinna się zeszklić, ale nie zarumienić. Dodajemy opłukane grzyby i nadal mieszając podsmażamy kolejnych kilka minut. Zawartość garnka zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziemniaki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy niezbyt gwałtownie przez ok. 15 minut – w praktyce do miękkości ziemniaków

Kulinarna Pokusa
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią 85

grzybów i ok. 100-150 g malutkich pieczarek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 30% 1/2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: kasza gryczana (u mnie biała)   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w kostkę (lub w piórka). Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w niedużą kostkę. Pieczarki lub inne grzyby kroimy na plasterki (suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy je przez około godzinę, a następnie gotujemy w tej wodzie przez około 1,5 godziny). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy mięso, obsmażamy je na dużym ogniu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy wszystkie płyny odparują dodajemy masło, czosnek przekrojony na połowę oraz obie

Smaki Na Talerzu
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 189

tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem końcówkę, która często zabrudzona jest ziemią. Sos grzybowy ze świeżych grzybów bardzo łatwy jest w przygotowaniu. Na patelni szklimy cebulkę, pod koniec dodajemy czosnek, wrzucamy pokrojone grzyby, chwilę smażymy a następnie podlewamy bulionem (do wzbogacenia smaku można wcześniej podlać białym winem, odparować alkohol i dopiero podlać bulionem) i dusimy(...)przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy słodką śmietanką, przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Sos grzybowy ze świeżych grzybów można podawać z makaronami , kaszą, ziemniakami, plackami lub nawet jako dodatek do dań z mięsem. The post Sos grzybowy ze świeżych grzybów appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 149

przepis, składniki przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego(...)cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru Przepis na bigos staropolski z winem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut. Krok 2. Warzywa obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki. Krok 3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Moja Książka Kucharska
Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem 155

trzyma się we framugach, przy każdym kolejnym podmuchu wiatru :) Dlatego w podziękowaniu za ten złoty, ciepły czas zapraszam na iście jesienną tartę pełną świeżych grzybów leśnych i pora, na kruchym spodzie z żółtym serem. Delikatne grzyby podsmażone z lekko słodkim porem pod jogurtową pierzynką to zapowiedź leśnej przygody w każdym kęsie! No i serowy spód, który nie dość(...)spód: 100 g masła, zimnego 50 g  śmietany 18% 50 g startego sera żółtego 150 g mąki pszennej szczypta soli Na farsz: 1 duży por 300g świeżych grzybów leśnych olej do smażenia 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 szczypty suszonego tymianku 200g jogurtu naturalnego 100g śmietany 18% 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa ze świeżych grzybów – kuchnia podkarpacka 164

świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wywaru z warzyw 400 g grzybów (maślaki, podgrzybki lub prawdziwki) 1 cebula średniej wielkości 30 g mąki pszennej 30 g tłuszczu (najlepiej masła) 100 g gęstej śmietany lub 1/2 szklanki mleka sól, pieprz usiekana zielona natka pietruszki lub koperek Grzyby czyścimy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby(...)dodajemy mąkę i chwilkę razem smażymy. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem lub śmietaną i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną zieleninę. Zupę ze świeżych grzybów podajemy z ziemniakami lub makaronem. Zupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka Zapraszam do spisu dań KUCHNI PODKARPACKIEJ  po więcej regionalnych przepisów

Trzeci talerz
Smażone pierożki z grzybami 151

Jest jesień, są i grzyby, dużo grzybów. A więc grzybowe inspiracje czas start! Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej(...)składniki na farsz: około 800 gram świeżych grzybów 1 cebula 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki dodatkowo: ok 500 ml oleju do smażenia Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę,  wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. Farsz : Grzyby gotujemy około 20 minut. Ugotowane grzyby

Życie zaczyna się w kuchni
Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms 156

Samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym (4 kanapki) Składniki: 400 g ulubionego steka wołowego sól i pieprz olej 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół ulubiony mix sałatowy 4 plasterki sera Hochland Maasdamer Składniki na balsamiczne grzyby: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 250 g pieczarek pokrojonych(...)wskazywać 60-65 C w środku steka). Przełóż go na deskę do krojenia i pozwól mu “odpocząć” przez 15 minut. W celu przygotowania grzybów, rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, grzyby i cebulę i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem po czym dodaj ocet balsamiczny, chwilę jeszcze podsmaż

karmelowy
Makaron z kurkami 152

łyżeczek, nie więcej) dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone drobno szalotki i smażymy na małym ogniu do momentu aż cebulki zmiękną. Dodajemy do nich dokładnie osuszone i pokrojone grzyby rozkładając je w jednej warstwie, zwiększamy płomień pod naczyniem i smażymy grzyby mieszając, na dużym ogniu, tak żeby nie puściły wody – koło 5-7 minut, aż grzyby skarmelizują się(...)zezłocą. Zmniejszamy płomień, przeciskamy przez praskę do usmażonych grzybów ząbek czosnku i smażymy jeszcze minutę, mieszając, aż czosnek straci ostry zapach. Na patelnię wlewamy wino, wszystko ze sobą mieszamy i na małym ogniu odparowujemy 2/3 płynu. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy śmietankę. Dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, pokruszony boczek, mieszamy i zagotowujemy sos – gotujemy 2 minuty aż lekko zgęstnieje

Karo in the Kitchen
Budyń z ryżu z grzybami 127

formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. 200 ml ryżu, 40 g grzybów suszonych, 80 g masła, 40 g startego parmezanu* (użyłam Parmigiano Reggiano DOP -  CHNP**), 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 6 jajek, sól, cukier, masło do wysmarowania formy(...)pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Zawinąć w ściereczkę i schować pod kocem. Dzięki temu ryż będzie sypki. Grzyby umyć, wrzucić do garnuszka, zalać wodą i ugotować. Odcedzić – płyn zostawić, będzie potrzebny do sosu. Grzyby posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce, poddusić dodając szczyptę soli i cukru, następnie

królestwo garów
Zapiekanki z pieczarkami i serem 173

opinia o Polsce obiegła świat. Do przyrządzenia zapiekanek niewiele potrzeba. Nawet bagietka może być jednodniowa. Oczywiście taką zapiekankę można zrobić z dowolnie wybranych grzybów. Ja akurat miałam białe i brązowe pieczarki. Latem nastawiam się na leśne grzyby. Zobaczymy jak będzie w tym roku, bo w zeszłym roku byłam bardzo zadowolona z grzybobrania. Tak czy inaczej zapiekanki z pieczarek(...)nastawionego na 225 stopni i podpiecz przez 8 minut (lub w zależności od piekarnika). Pieczarki oczyść i pokrój w dużą kostkę. Szalotkę pokrój drobno i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, rozmaryn i smaż grzyby w wysokiej temperaturze. Grzyby mają się smażyć i szybko odparować z nadmiaru wody. Posól i dopraw pieprzem. Rozprowadź pieczarki po bagietce, posyp pietruszką

codojedzenia