przyszłym roku. W kolejnej edycji wezmę pod uwagę również przepisy związane z ziołami. Hajduczku, gdybym zapomniałam, przypomnij koniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych(...)Grzyby w occie 2016 autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby w sosie pomidorowym autorka: GoKla | blog: Stary Zeszyt OWOCE Konfitura z arbuza autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat
Weekendy w domu i ogrodzieliściastych. Pojawiają się pojedynczo lub w grupach, najczęściej w towarzystwie sosen. źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań
Smaczna PyzaWłoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle(...)padano (do posypania) Oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki (może być kostka lub plasterki) grzyby solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie
Bon Ton Italianich przekonać, zawsze możecie użyć innego mięsa, choćby wieprzowiny. Składniki: ok. 1 kg żołądków z indyka (można zamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową) ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać) 3 marchewki 1 duża cebula 200-250ml bulionu warzywnego lub grzybowego 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżka masła kilka liści(...)majeranek. Gdy żołądki będą gotowe – na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać pokrojoną w półksiężyce marchewkę, podsmażyć, aż zacznie mięknąć. Dodać pokrojone grzyby (świeże wcześniej opłukać; grzyby należy płukać krótko pod bieżącą wodą, nie trzymać ich w misce z wodą!) i dusić ok. 10 minut aż zmiękną. Dodać odsączone żołądki, wymieszać
Pociąg Do Kuchniniego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki i posypujemy koperkiem. Pulpety(...)sosie grzybowym z kurkami i koperkiem podajemy na gorąco jako danie główne. Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie www.profi.com.pl . Warto wiedzieć, że grzyby składają się głównie z wody, są niskokaloryczne i bez obaw mogę je jeść osoby przebywające na diecie. Są bogate w witaminy A, B1 i B2, PP, D, ale zawierają tylko
My Chcemy Jeśćpojawiły, więc użyliśmy boczniaki. Składniki 1 kg grzybów leśnych (opcjonalnie boczniaki) 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 g szynki serrano 6 łyżek oliwy sól grzanki jako dodatek Przygotowanie Boczniaki staranie opłukałem, pokroiłem. Rozgrzałem na patelni olej, zrumieniłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę serrano (około 6 minut). Dodałem grzyby, przykryłem patelnię aby grzyby puściły wodę. Dusiłem(...)miękkości. Doprawiłem solą. Czosnek drobno posiekałem. Ugarnirowałem nim grzyby. Grzyby wyłożyłem na talerz, podałem z grzankami
R'n'G Kitchenziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól pieprz (u mnie ziołowy) Grzyby połamać na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 200 ml) i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować grzyby dalej. Obrać warzywa i pokroić(...)kostkę. Dodać do grzybów. Całość gotować ok. kwadransa - do miękkości grzybów i warzyw oraz odparowania wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki i ewentualnie cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, cebulę, jajko i mąkę wymieszać ze sobą. Masę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć
Weekendy w domu i ogrodziepowłóczyć po lesie. Powiem Wam, że wcale nie mam ochoty zajmować się zebranymi grzybami, jak już wracam z lasu do domu stawiam koszyk i zastanawiam się kto się tym zajmie?, cóż...trafia przeważnie na mnie ale dopiero po jakimś czasie jak im wymyślę przeznaczenia. Na grzyby chodziłam z moim Tatą i to On uczył mnie rozpoznawania gatunków, chociaż(...)kilka godzin i skarżyć się nie było wolno, że nogi bolą.....ech żeby tak można było cofnąć czas....już by m nie marudziła ... Składniki na zalewę: - grzyby leśne, u mnie borowiki zwane potocznie prawdziwkami - 3 szklanki wody - 2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanki miodu, u mnie wielokwiatowy
Apetyczna babeczkaBardzo intensywny smak grzybów, a karkówka rozpada się w ustach. Jest bardzo delikatna i pyszna. Grzyby muszą być namoczone w wodzie dzień wcześniej. Karkówkę pokroić w plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso w dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec dodać pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze chwilkę, aż cebulka straci(...) odcedzić i pokroić drobno. Obsmażyć grzyby na tej samej patelni co smażyło się mięso. Smażyć chwilkę. Wodę od moczenia grzybów dolać do mięsa. Mięso z cebulą włożyć do garnka lub głębokiej patelni, na górę rozłożyć grzyby, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Wlać tyle wody, żeby mięso było prawie przykryte. Gotować na jak najmniejszym ogniu, około
Kuchnia PokoleńSałatka z fasoli Składniki: 4 porcje 200 g ugotowanej białej fasoli, ok. 90 g waga sucha 150 g ugotowanego na sypko pęczaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g grzybów, u mnie shitaki, leśne pieczarki i portabello sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego 200 g świeżego szpinaku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu(...)drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Pokrój grzyby i dodaj do cebuli. Podkręć kuchenkę i smaż grzyby, aż cała woda odparuje. grzyby zawierają dużo wody, więc najlepiej smażyć je po trochu. Kiedy grzyby są już usmażone dodaj
codojedzeniawakacyjny wyjazd. Zostawiam Was z pysznym przepisem na przekąskę, choć jest ona tak sycąca, że dla niektórych może zastąpić cały obiad. Do zobaczenia po urlopie. Składniki: • 1 kg oczyszczonych grzybów leśnych: kurki, podgrzybki, maślaki • 2 duże cebule • 4 łyżki masła • 3 łyżki oleju • sól, pieprz • 1,5 łyżki śmietany 12% • 1 łyżeczka mąki krupczatki • 6 bułek • 6 plasterków żółtego sera(...)olej rozgrzać na patelni. 2. Na tłuszcz wrzucić cebule pokrojone w drobną kostkę. 3. Podsmażyć je 5 -10 minut. Nie rumienić. 4. Do cebuli dodać pokrojone na duże kawałki grzyby. Mniejsze zostawić w całości. Wymieszać. 5. Grzyby osolić i doprawić pieprzem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać
W mojej kuchnisuszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę, jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą(...)odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne (nie wylewać wody, w której się moczyły). Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Kapustę kiszoną przepłukać wodą, jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować. Do garnka włożyć farsz grzybowy oraz kapustę, wlać wodę, w której
zadanie-gotowaniegotuję wywar około półtorej godziny, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa i mięso na kości powinny być już miękkie. Po ugotowaniu z wywaru wyjmuję warzywa i grzyby –pietruszkę zjadam, grzyby, seler i marchew zostawiam – kroję marchew w grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam je na później do miseczki – dodam(...)paski i dodaję je do zupy, kości wyrzucam. Wędzoną kiełbasę wyławiam i kroję w plasterki. Nigdy nie dodaję surowej białej kiełbasy do przygotowywania wywaru. Wywar zawsze szykuję na jarzynach, grzybach i wędzonce – boczku, żeberku i wędzonej kiełbasie. Białą kiełbasę dodaję do żuru już sparzoną. Gotowanie jej w wywarze zabiera smak, który jest na tyle delikatny że przy wędzące po prostu
Karo in the Kitchenwody (dolewamy stopniowo jeśli ciasto jest za gęste) olej do smażenia Na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1 duża cebula pieprz sól olej do smażenia 2 jaja 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmieniamy wodę i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu(...)odcedzamy. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy i drobno siekamy razem z grzybami. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy ok 2 łyżki mąki i zasmażamy. Dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę
peggiwkuchnisuszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu Suszone grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut(...)kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko raz na samym końcu. Ugotowane grzyby tnę na większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję
Gotowanie i blogowanie